Stallmästaren web gif
Siltbergs_banner2020_2
gimrarna
Banner_Faravelsforbundet_180x120px
Backa Fårgård
Wiromin2020_liten
Banner-2017
Far_gif
banner_180x120
ggi_loop
Elitlamm_180x180
gdjh2015
Knarrhult2018
Tranas2020
default logo

#7 Fårpodden: Marknaden och lönsamhet

I detta avsnitt har vi försökt förstå hur lammarknaden fungerar, och vad man som producent kan göra för att öka sin lönsamhet.

”Marknaden” hör man ofta. Vi fårägare ska anpassa oss till marknaden och marknaden bestämmer vad vi får betalt för våra produkter. Men hur fungerar marknaden? Vi har träffat några olika personer för att lära oss mer om den mystiska marknaden:

  • Titti har träffat Per Hansson som är ekonom och jobbar på SLU inom ämnena företagsledning och företagsutveckling. Har han några tips för ökad lönsamhet inom svensk lammproduktion?
  • Vad säger slakten? Einar pratar med Jonas Tunestål som är VD för KLS Ugglarps, Sveriges näst största aktör inom lammslakt.
  • Vad gör branschen? Titti intervjuar Viktoria Östlund från LRF Kött och Elof Nilsson från Fåravelsförbundet, strax efter att de varit på lanseringen av etapp 2 inom Handlingsplan Lamm.
  • Lammbonden Jozef Schimmel på Hagby Gård i Uppland var förra året med i tävlingen Sveriges smartaste lammstall med ritningar och planer för att utöka gårdens produktion. Anna ringer upp Jozef som berättar hur det gått med bygget på Hagby Gård.

Välkommen till Fårpodden!

Fortsättning följer …
Frågan om marknaden och lammproduktionens lönsamhet är långt ifrån uttömd med denna podd, vi vill gärna diskutera den mer. Har du åsikter du vill bolla med SF, kontakta Gudrun, Elof eller Thomas.

Eller kanske tips på någon det skulle vara intressant att diskutera frågan med i ett uppföljande avsnitt? Kontakta då Fårpoddens redaktion, Anna, Einar eller Titti.

JozefSchimmel
Jozef Schimmel berättar i #7 Fårpodden om Hagby Gård framtidsplaner. Foto Jeanette Nordberg


Fårpodden finns på Soundcloud, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.