banner_180x120
Stallmästaren web gif
trns2017
Elitlamm_180x180
ggi_loop
gimrarna
andelslamm_anim1
Banner-2017
gdjh2015
Knarrhult2018
siltbergs hemsida
Backa Fårgård
default logo
raser_rya
raser_halsingefar
raser_svartnos
raser_dorper
raser_finull2
raser_fjallnas
raser_gotland
raser_gute
raser_texel2
raser_suffolk
raser_leicester2
raser_findor
raser_kof

En marktäckare med tio fantastiska egenskaper ska inte vara gratis

veckobrev

15 mars 2019 | Ullen, oavsett vad den ska användas till, och napparåvaran ska ge en vettig betalning om det ska vara någon mening med att hitta och skapa nya marknader för ull och skinn. Om det och mycket annat i veckans hälsning från SF.

Möte med Filippa K och Röjk igår om svensk ull och lammnappa. Vi diskuterade vilka förädlingsmöjligheter som finns inom och utom Sverige, och vad som är ett skäligt råvarupris. Vi håller med näbbar och klor fast vid att vi inte får pruta ner råvarupriset om vi ska få fart på produktionen av ull till industrin. Även vad gäller lammnappan måste vi ha betalt för det arbete vi som råvaruproducenter faktiskt utför. En mer storskalig förädling kan göra att mellanledet/leden får en rationellare produktion som inte går ut över råvarupriset.

FilippaKRojk
Damerna till höger och vänster är materialansvariga (tyg till vänster och stickat till höger) på Filippa K. Grabbarna i mitten kommer från Röjk Superwear (vd till höger och marknadsansvarig till vänster). Diskussionerna är livliga och positiva där tyg- och stickprover gjorda av svensk ull står i centrum. Till hösten lanseras den första kollektionen med stickat på svensk korsningsull. Foto Claudia Dillmann

Efterfrågan på trädgårdsull stiger, inte minst genom bloggaren Sara Bäckmos tips om ull som marktäckning och hennes bygge av varmbänk isolerad med ull (dag 2, dag 3 här). Vi anser att inte heller denna ull ska prissättas för lågt. Den förnyelsebara och nedbrytbara ullen har många värden i odlingen där den är fuktighetshållande, fungerar som långtidsverkande gödning och den ökar mullhalten i jorden när den sakta förmultnar. Fröogräs får inte fäste eller rotar sig i ullen. Ullen är dessutom vacker och drar inga extra resurser vid produktionen (om man ser den som en biprodukt till kött, ull som går till förädling och fårets andra produkter) och den ersätter andra material som i regel inte är gratis. Det hävdas att den håller rådjur och sniglar borta dessutom. Det låter som att den borde kosta en del, eller hur? Ytterligare ett sätt att motivera priset kan vara att pengarna går tillbaka till fåren i from av foderinköp, stallströ osv.

Lammnappan väcker som sagts tidigare stort intresse, och vi får frågan om hur man får sina skinn beredda från många håll. Redan nu kan man höra av sig till Tranås Skinnberederi eller Donnia Skinn om man vill få sina återtagskinn beredda till nappa. De kommer att samla ihop och samtransportera skinn för garvning hos Kero Leathers i Pajala. Det kommer en artikel om detta i Fårskötsel.

Tanken med vårt nappaprojekt har hela tiden varit att undersöka möjligheten att tillverka svensk lammnappa för att ni i förlängningen ska kunna förädla era egna skinn, och för att fler skinn ska kunna stanna i landet för vidareförädling. Också för att kunna tillfredsställa den marknad som efterfrågar svenskuppfödd och beredd nappa. Mer hållbart både ekonomiskt och miljömässigt. SF kommer alltså inte att starta produktion av grillförkläden, vår nappakollektion är endast till för att inspirera fler fårägare att inkassera pengar för ytterligare en produkt som våra älskade får ger oss. Redan nu har fler låtit bereda lammnappa hos Kero, till exempel presenterade hantverksgruppen Skinnerskorna sin lammnappa på Fårfest i Kil. Mycket roligt!

transport
Hos Einar gick häromdagen en sändning vinterlamm iväg till slakteriet i Linköping. Lite speciellt var att tolv av lammen var dorperkorsningar. Deras skinn ska ingå i fas två av SFs nappaskinnsprojekt. De ska beredas till nappaskinn av Kero i Pajala och frågan vi ställer oss är om man kan se skillnad i kvalitet mellan skinn från olika raser. Det finns en förhoppning om att dorper och/eller texel kan ge skinn som tål att garvas till en tunnare nappa, som till exempel kan användas till bokbinderi. Foto Einar de Wit

Mer information om CODD (smittsam digital dermatit på svenska), den nya klövsjukdom som upptäckts på en gård i Skåne finns nu på hemsidan. I England upptäcktes den första gången 1997 men är nu mycket vanlig. Finns i cirka 50 % av brittiska besättningar. Här i Sverige finns bakterien främst på mjölkkor som går på spalt, första fallet hos nöt i Sverige upptäcktes 2004. Man avråder därför från sambete med nöt om det inte finns mycket god kännedom om nötbesättningens hälsostatus. Det är oklart om sjukdomen kommit till Sverige via importerade livdjur, eller om smitta har skett via nötkreatur som kan ha klövsjukdomen Digital dermatit som man tror orsakas av samma bakterier.

CODD börjar som ett sår i kronranden som sedan letar sig nedåt mot klövkapseln. Såren brukar läka av relativ snabbt, men klöven blir deformerad och även klövbenet får förändringar som ofta leder till kroniska besvär. Förutom att det är mycket smittsamt är CODD även mycket svår att behandla, och det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar.

CODD
De två vänstra bilderna visar förstadiet av smittsam digital dermatit med sår i kronranden. Den sista högra bilden visar hur sjukdomen utvecklas vidare till att klövkapseln lossnar. Foto Jennifer Duncan, University of Liverpool

Ett nytt avsnitt av Fårpodden finns nu för lyssning. Denna fårpodd tar oss med till Fårfest i Kil, berättar om hur man lyckas med lammadoptioner och påminner om fårsveriges mest aktuella frågor. Hör gärna av er till poddredaktionen med återkoppling och tips hälsar Anna, Einar och Titti.

svartovit

Adoptera mera, svart eller vit spelar ingen roll. Här gotlandstacka med ett eget och ett adopterat finullslamm. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Branschen samlades under veckan för att under Svenskt Kötts ledning jobba med vår gemensamma budskapsplattform. Detta arbete syftar till att samla kunskap, förenkla för oss att svara på vanliga frågor och för att vi vara väl förberedda och prata någorlunda samma språk när det gäller våra gemensamma frågor.

Gård & Djurhälsan har haft styrelsemöte, Ulf deltog via telefon.

Thomas deltog när Gävleborgs Fåravelsförening hade ett trevligt årsmöte under veckan. En ERFA-grupp har satts igång, bor du i området och är intresserad av att vara med så kontakta Titti Strömne omgående. En eller två deltagere till kan nog få plats, hälsar Titti.

Lokalföreningarna i Örebro och Värmland anordnade tillsammans en semininspirationsdag den 9 mars. Inspirerande var ordet, rapporterar Britta som deltog.

semininspirationsdag2
Vår egen semin-guru Magnus Håård var i högform, och ALLA som deltog ville seminera till hösten. Vi hoppas intresset håller i sig! Foto Gudrun Haglund Eriksson

Ett upprop har gått ut med frågan om vilka lokalföreningar som vill anordna riksbedömning under kommande säsong. Många samordnare har redan svarat att de vill arrangera riksbedömning i år. Vi inväntar fortfarande besked från några distrikt innan arbetet med att planera årets riksbedömningsturné kan ta fart. Vi siktar på att presentera den färdiga turnéplanen i Fårskötsel nr 3. Kontakta Britta med besked om ni vill arrangera riksbedömning (meddela gärna även om ni väljer att avstå i år).

LRF har krävt hårdare tag mot djurrättsaktivister som trakasserar bönder och man skriver idag i ett pressmeddelande att justitieminister Morgan Johansson (S) nu vill skärpa lagen om olaga intrång. Johansson pekar på att dagens lagstiftning om olaga intrång är föråldrad och tillkom på 60-talet. Enligt honom råder oklarhet om huruvida det ska betraktas som olaga intrång om djurrättsaktivister går in på en gård som inte är inhägnad. En annan oklarhet är vad som ska betraktas som grovt olaga intrång. Justitieministern vill nu tillsätta en utredning för att se om lagen bör skärpas.

Guldsponsor2019

 

Veckans Guldsponsorpresentation: Gård & Djurhälsan

Gård & Djurhälsan är rådgivningsföretaget som arbetar utifrån visionen att svensk får, nöt och grisproduktion ska vara både lönsam och ha världens bästa djurhälsa. Deras motto är friska djur ger välmående gårdar. Gård & Djurhälsan bedriver verksamhet i hela Sverige och deras team med produktionsrådgivare och veterinärer jobbar för att hjälpa dig med allt från att skapa en bra djurhälsa till produktionsplanering i stort och smått. Fårägare erbjuds rådgivning i form av paketlösningar (Får Bas och Får Plus) och man hjälper framför allt besättningarna med förebyggande arbete så att sjukdomar och problem så långt det är möjligt går att undvika, men hjälper även till vid besättningsproblem. Genom omvärldsbevakning och aktiva samarbeten med myndigheter och andra aktörer i branschen nationellt och internationellt har Gård & Djurhälsan en viktig roll i spridandet av kunskap och utveckling av metoder – allt i syfte att ge dig den senaste och bästa rådgivningen på din gård och att säkerställa vårt goda djurhälsoläge.

Jordbruksverket har gjort en justering av krisstödet efter torkan och föreslår nu att det tidigare stödet på cirka 87 miljoner kronor som skulle betalas ut för vallarealer ersätts av ett riktat stöd till nötkreatur, får och getter. Läs mer här.

I tisdags publicerade Livsmedelsverket en kartläggning av bakterier på lammkött inhandlat i butik. Studien är inte påkallad av något utbrott eller ökade hälsoproblem, utan har enligt Livsmedelsverket gjorts för att täppa till en kunskapslucka. I 35 procent av köttet hittades Stec-bakterier, men oftast inte av den typ som kan leda till de allvarligaste symtomen. I de svenska proverna hittades inte termotoleranta campylobacter, salmonella eller resistent E. coli.

Att vara noga med hygienen i köket, att ge helt kött en stekyta och att genomsteka köttfärs är de råd som gäller för att undvika magsjuka på grund av STEC. Att våra djur är rena och vid behov klippta när de levereras till slakt är en förutsättning för en hygienisk slakt, där har vi lammproducenter ett viktigt ansvar att ta.

Fårskötsel nummer 2 ligger nu i tryckpressen, kommer nästa torsdag eller fredag.

Trevlig helg önskar SF!

kalv100
Säsongens hundrade kalv på Nors, en charolais efter ny prövningstjur och med tjusiga franska linjer på mödernet. Han får vara med i veckobrevet bara för att ingen ska tro att Elof går hemma på Nors och maskar i väntan på lamningen ; ) Foto Elof Nilson

dikostallNors
På samma Nors är kostall-bygget på väg in i slutfas. Det städas och gödslas ut inför lammningen. Alla småboxar är monterade och klara. Saknas gör ett runt antal cyckelkorgar som ska inhandlas, sedan är man redo för årets lammungar. Foto Elof Nilson

Brismenelamm
Man skulle kunna tro att den avslutande bilden är samma som förra veckan, men idag är det Einar som firar fredag med första lamningen i sin stora lamningsomgång. Ni som lyssnat på senaste Fårpodden vet att Einar nu ska ägna sig åt detta fram till midsommar, eftersom foderbristen tvingat fram kreativa lösningar. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna

Litet steg för mänskligheten, men ett stort för riksbedömningarna

veckobrev

8 mars 2019 | Ull, nappa, glädje, fest. Och sjukdomar. Plus en hel del annat, varav mestadels goda nyheter.

Förra veckan handlade mycket om Fårfesten. Alla som var där har lämnat entusiastiska rapporter. Tänk att ullsmyckade ris och fårälskare kan förvandla ett vinterruggigt Kil till en ren fest. Vi hade kul och våra monterbesökare hade kul. B2B-mötet om ull väckte stort intresse. De aktörer som jobbar med nappaprojektet möttes även de, och arbetet går nu vidare efter den storstilade presentationen av nappakollektionen. Läs mer om B2B- och nappamötet längre ner. Intresset för nappakollektionen var minst sagt stort, och det röda skinnfårklädet (bild i förra veckobrevet) väckte stort vill-ha-begär, för att inte tala om Elitlamm-Ulfs skinnkeps. Britta och Ulf dansade och nynnade enligt trovärdig källa på den här låten hela helgen.

FiK2019_4
Frida Hauback är en trogen utställare på Fårfesten. Hon säljer bland annat tovade tvålar (!) och härliga flugor för den medvetne mannen, gjorda i tovad ull förstås! Foto Einar de Wit

Tack alla inblandade, extra tack till Värmlands fåravelsförening för superbra hjälp och megatack till alla er som arrangerar denna fest!

Nya medlemmar till Förbundet och nya Elitlammare anslöt sig under Fårfesten och vi önskar er varmt välkomna!

I nya Fårpodden, som kommer inom kort, kan ni lyssna på många röster från årets Fårfest. Vi bjuder också på ett inslag om hur man lyckas med lammadoptioer. Därtill kortrapport om andra aktuella ämnen.

FiK2019_3
Två talanger från den stora Fåreställningen går runt i vimlet och gör reklam.
Foto Einar de Wit

B2B-mötet på Fårfesten i Kil drog ett 30-tal deltagare och i stort sett alla delar av branschen var representerad. Kul också att träffa på flera från den textilindustri vi faktiskt inte visste längre existerar. Bland annat Ljungskile trikå (som drivs av fårägare) och några andra företag som tillverkar stickade tyger. Med på mötet var också Vargön Innovation, med en ung företagare med ambitionen att starta ett modernt högteknologiskt kamgarnsspinneri i Sverige. Under veckan har mail och samtal kommit, både från deltagarna på mötet men även från företag som inte hade möjlighet att närvara i Kil. Redan nästa vecka är några möten med dessa inbokade, bland annat Our Legacy.

mycketnu
Claudias kontormycket ull och skinn nu. Foto Claudia Dillmann

Vi hade ett mycket lyckat möte under Fårfesten med Donnia Skinn, Tranås Skinnberederi och Kero Leathers som inte bara kommer att höja värdet på skinnen till fårbonden utan också kommer att mynna ut i flera smarta lösningar för att få fart på svensk lammnappaproduktion på sikt. På nappasidan är det nu rent hysteriskt! Många kan tänka sig att både garva och köpa skinn efter denna megahit med produkterna på Fårfesten. Här måste vi tacka vår otroligt skickliga skinnskräddare Philip Willners/Skinnverkstan som sytt kollektionen. Hur någon på så kort tid kan trolla fram så fina produkter! Philip är redan i färd med en ny laddning grillfårkläden inför stämman, och Kero Leathers ser helt klart en ny affärsidé i att köpa in och garva lammskinn som inte duger till pälsberedning.

Ett stort möte runt smittskydd där Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) och hela animaliebranschen samlades ägde rum i Stockholm under veckan. Branschen är rörande överens om att vårt smittskyddsläge är unikt och att det måste skyddas. Vi har konkurrensnackdelar i form av dyrare byggnader, höga kostnader för arbetskraft och bättre djurskydd än importköttet. Men vi har också ett hälsoläge som spar oss mycket arbete och pengar. Detta försprång kan väldigt lätt att raseras, och vi kan inte göra om vår lyckosamma resa när vi väl fått in de farsoter som drabbar världens får. Det är mycket viktigt för alla branscher och alla djurslag att branschöverenskommelserna som finns följs, och att de importer som görs är både genomtänkta och säkra. Import bör ske i samråd med rasföreningar och avelsgrupper, och de råd som SDS ger måste följas. Vi kan efter mötet konstatera att det kommer att krävas mer av varje enskild djurägare att bibehålla vårt goda hälsoläge. Läs vad Gård & Djurhälsan har skrivit om träffen här.

En ny otäck sjukdom har helt nyligen konstaterats i Sverige. Den förkortas CODD och är en plågsam och svårbehandlad klövsjukdom. Ännu så länge känner vi bara till att den har konstaterats i en besättning. Mer information kommer när vi vet mer.

Funderar du över att importera? Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll erbjuder kostnadsfri rådgivning i samband med import av lantbruksdjur. Kontakta alltid SDS för att få hjälp att genomföra import på ett säkert sätt! Hämta broschyren Vet du vad det svenska djurhäloläget innebär? (Men att CODD inte finns i Sverige, som det sägs i broschyren, stämmer alltså inte längre.)

Risken att köpa resistenta parasiter, som vi skrev mycket om förra veckan, ska allvarligt övervägas vid import. Dessa ingår inte den utökade provtagning som SDS förespråkar, och att importerade besättningar följt SDS råd till punkt och pricka ger alltså ingen garanti när det gäller resistenta parasiter.

Vi behöver en ambitiös seminverksamhet för att minska smittspridning mellan våra besättningar och vi hoppas att fler rasföreningar gör upp planer för hur semin bäst kan användas. Är du djurägare och intresserad av att börja med semin men saknar vad du behöver i vårt utbud? Lobba mot din rasförening i första hand, men låt oss gärna veta vilka önskemål som finns.

Avelsutskottsmöten har hållits under veckan, vilket betyder att SF och rasföreningarna träffats för att jobba med avelsfrågor. Projektet Beräkning av totalindex för den svenska fåraveln skulle här ha slutredovisats, men projektet är försenat och kommer i stället att redovisas under mars månad. Riksbedömning av både kött- och päls/ull/rya ska nu digitaliseras och den frågan jobbades det mycket med. Hela vägen från att man anmäler sig via Elitlamm till att riksbedömningsresultat visas på djurkortet och delvis på härstamningsbeviset ska nu ske på digital väg. Här har vi en ambition att kunna köra digtalt redan till sommaren, så håll alla tummar ni har att allt blir färdigt i tid.

YH-utbildningen till Driftledare Lantbruk, en utbildning med får på schemat har nu öppnat för ansökan. Känner du någon som skulle kunna vara intresserad av att utbilda sig för arbete inom lantbruk och fårproduktion, tipsa gärna om denna möjlighet. Det finns ingen annan motsvarande utbildning i Sverige.

Vid djurskyddsmöte med en länsstyrelse framhöll de att man vid kontroller på gårdarna hittar många tackor som är lite för magra. Håll lite extra koll på hullet denna foderbristens vinter och se över foderstater vid behov.
Gård & Djurhälsan: Hullbedömning (text och film)
Gård & Djurhälsan: Hullbedömning – ett bra hjälpmedel för koll av utfodringen

Guldsponsor2019

Veckans Guldsponsorpresentation: Svenska Köttföretagen

Svenska Köttföretagen är ett bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige. Målet med verksamheten är att vända trenden för svensk köttproduktion och att verka för en växande, lönsam svensk köttproduktion som är klimatsmart och som stödjer god hälsa. Svenska Köttföretagen driver en intensiv bransch- och lobbyverksamhet genom att i samarbete med övriga aktörer och myndigheter förbättra förutsättningarna för svensk animalieproduktion, till exempel genom handlingsplanerna för gris, nöt och lamm. Genom dotterbolaget Gård & Djurhälsan jobbar man aktivt med rådgivning, utbildning och djurhälsa. Det sista ledet i värdekedjan är bolaget Svenskt kött, som Svenska Köttföretagen är delägare i (tillsammans med LRF, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och SF). Svenskt kötts uppdrag är att driva en positiv bild av branschen gentemot konsumenter och politiker och andra intressenter. Svenska Köttföretagen tar ett övergripande ansvar för köttproduktionen i Sverige genom att verka i hela värdekedjan från producent till konsument.

Jordbruksverket har släppt sina helårssiffror för 2018, där vi ser en stor ökning i  lammslakt. I media lyfts att fler väljer att äta svenskt vilket naturligtvis är positivt, men en stor del av den ökade slakten beror också på utslaktning av moderdjur på grund av torkan, så vi kan vänta oss en minskad produktion framöver.

LRF har också sammanställt värdeutvecklingen för 2018, där lammsektorn fortfarande ligger väl över målvärdet om en ökning om 60 % från 2015 till 2030.

uppfoljningQ4_2018
Visa större bild | Källa: Uppföljning av LRFs strategiska mål Kvartalsrapport – Kvartal 4, 2018

En påminnelse till lokalföreningarnas styrelser, glöm inte skicka in funktionärsrapport efter att ni hållit era årsmöten. Skickas till Maria.

Påminner också om att det finns möjlighet att låna både Ullbiblioteket och Jubileumsullen. Det är först till kvarn som gäller, så boka gärna redan nu inför årets arrangemang. Kontakta Britta för bokning eller mer information.

Riksdomarna har gjort en sammanställning över de riksbedömda lammskinn som de hade tillgång till under sin träff i Tranås. Alltså pälsskinn där riksbedömning av det levande djuret jämfördes med det beredda skinnets kvalitet. Den slutsats man kunnat dra är att riksdomarnas poäng från riksbedömningen stämmer väl överens med kvaliteter och brister hos det färdiga skinnet.

Tidningen Land har en artikelserie där de tittar på den svenska köttproduktionen, djurslag för djurslag. De har nu kommit till lammet, och det är en artikel som på ett förtjänstfullt sätt sammanfattar den svenska lammproduktionen för någon som inte är så insatt. Den är värd att spridas till alla som har en luddig uppfattning om hur svenska lamm föds upp.

Trevlig helg önskar SF!

Fia
Fia är en fågelhund som älskar får, och det är ömsesidigt. Foto Britta Wendelius

proppenur
Proppen ur på Hälla, första lammen kom idag! Nu är våren inte långt borta. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna

Årets Fårfest i Kil var lika härlig som vanligt!

Text och foto Einar de Wit
Fåravelsförbundets monter bemannades av Britta (sola i Karlstad) och Ulf (Emil i Lönneberga). Fullt drag hela tiden!

Bildreportage kommer i nästa Fårskötsel och röster från Fårfesten i Fårpodden, som snart är redo för lyssning.

Matilda
Fantastiska Matilda Andersson fick årets guldbagge för sitt arbete som fårklippare, och sitt jobb att utbilda nya klippare samt fårägare som vill klippa sina egna djur. Allt för att öka värdet av den svenska ullen. Vi säger ett stort grattis!

FiK2019_1
Tussriset är Fårfestens signum och syns även över hela staden.

Det kan hända dig och mig

veckobrev

1 mars 2019 | En av årets roligaste fårhändelser, Fårfest i Kil, är i full gång. Men denna vecka verkar det ändå nödvändigt att börja med ett tråkigt ämne, att resistenta parasiter förekommer i Sverige i en oroande omfattning.

Resistenta parasiter upptäcks på upp till tio svenska gårdar varje år och med tanke på hur oerhört svåra konsekvenser en smittad besättning står inför och den risk hela vår bransch löper är det mycket allvarligt. Att inte kunna avmaska djuren på ett verkningsfullt sätt innebär i stora delar av världen enorma ekonomiska förluster och mycket djurlidande. Så kan det bli även i Sverige. Att hålla förekomsten av resistenta parasiter i Sverige på en minimal nivå är en av våra viktigaste strider att ta, och här behöver vi alla bidra. Varje svaghet kommer de onda parasiterna att utnyttja till sin fördel.

Stora magmasken (Haemonchus contortus) intar en särställning bland parasiter och orsakar ofta sjukdom och stora förluster. Att inte kunna bli kvitt den genom avmaskning i kombination med betesstrategier betyder sjuka djur, dödsfall, dålig tillväxt, ekonomiska förluster, merarbete och många gånger att man får se sin besättning tyna bort. Eller att man helt enkelt tvingas slakta ut den på grund av djurens lidande.

Livdjursköp innebär den största risken. Att avmaska rätt är också viktigt. En genomtänkt betesstrategi är alltid viktig ur parasitsynpunkt. Vi har samlat handfasta råd och försökt att hålla det kortfattat, men det blev ändå en tämligen lång lista. Läs den, spar den och tänk framför allt igenom hur du ska skydda din besättning.

Fundera över om semin kan användas strategiskt i din besättning för att minska behovet av livdjursinköp. Anmäl intresse att gå seminkurs här. Vill du veta hur det går till, lyssna på Fårpodden avsnitt 2.

Fårfesten med stort F har öppnat idag med solsken, blå himmel, enorma mängder besökare från hela Sveriges avlånga land, Norge och till och med från Island. Många intressanta kurser och föreläsningar att se fram emot.

flashsgl
Funktionärererna trivs och blir bortskämda med gott fika. Foto Britta Wendelius

BrittaKil2019
Träffa Britta i vår monter! Där finns också Elitlamm-Ulf, och är det något han gillar så är det att diskutera. Ni vet alla de där idéerna ni har om hur Elitlamm kan bli ännu bättre, passa på att diskutera dem med Ulf. Foto Britta Wendelius

Inför Fårfesten har vi skickat ut ett pressmeddelande om att ullproducenter och konfektionsindustrin kommer att mötas för att göra ullaffärer och att Sveriges första kollektion i svenskproducerad lammnappa presenteras under Fårfesten. Fotografen Johanna Glamsjö har tagit en serie jättefina bilder av vår nya toppmodell, och bilderna erbjuder vi som pressmaterial.

7W8A9090
Premiär för helsvensk lammnappa! | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››

Med Svenska Köttföretagen har det varit branschmöte med en diger agenda. Lyfter här fram några punkter som vi tror kan intressera:

  • Lammarknaden och vad man kan göra för att förbättra den var något som diskuterades ingående. Etapp 2 i handlingsplanen kommer också att en hel del fokusera på detta. Etapp 2 sjösätts den 10 april, samtidigt som man avslutar etapp 1.
  • Överklagandet av Livsmedelsverkets nya kontrollavgifter har beviljats prövningstillstånd i kammarrätten. Livsmedelsverket vill höja kontrollavgiften med ca 60 miljoner.
  • Beslutades om utlysning av de så kallade branschutvecklingspengarna. Detta är en del av pengar som samlas in av de större slakterierna, ca 4 kr per slaktat får/lamm, varav 1 kr går till “branschpengen”. Mer information om utlysningen kommer i Fårskötsel nr 3. Återigen var diskussionen uppe att enbart ca 50 % av de slaktade fåren och lammen bidrar till potten, då många lammslakterier står utanför (vi skrev om detta i veckobrevet den 30/11 2018). Det gör att pengen för fåren är betydligt lägre än för nöt och gris. Beloppet för fårprojekt 2019 är 135 000 kr.
  • Köttföretagen jobbar ihop med myndigheter för att ta fram branschriktlinjer gällande djurskydd på slakteri. Det finns inga sedan tidigare, men nu tittar man bland annat på övernattning och förflyttning av djuren.
  • Inom Lammlyftet jobbar man just nu med pH-mätning av slaktkroppar. Tyvärr har HKScan klivit av samarbetet. All mätning sker hos KLS Ugglarps.

Svenskt kött har haft styrelsemöte. Arbetet lett av nya VD:n Isabel Moretti har kört igång med dunder och brak. Verksamhetsplan och budgetarbete på agendan, samt en förhandstitt på ungdomsbarometern. Unga konsumenter är en väldigt viktig kategori när det gäller att äta svenskt.

verksamhetsplan
Foto Elof Nilsson

Västerbottens Fåravelsförening har bytt namn och heter nu Västerbottens Fårägare. De berättar om vad man jobbat med under året och vad som är på gång, bland annat inom projektet UlliHop. Vi är imponerade över allt man dragit igång i Västerbotten! Det jobbas intensivt för att höja ullkunskapen, med kurser, träffar, förädlingsexperiment och studiebesök. Under året som kommer finns en studieresa till Norge på önskelistan, och en dag med ekonomi på gårdsnivå. Det finns planer på en ullstation i Umeåområdet och både ett Minimill-spinneri och ett kardverk är på gång att sättas i drift av två olika företag. Alltihop mycket lovande inför framtiden. Läs artikeln från Västerbotten här.

Påminnelse: Stiftelsen Svensk Fårforskning utlyser medel till forskning. Endast två veckor kvar att söka. Sprid gärna om ni har personer i ert nätverk som kan vara intresserade.

På rovdjurfronten: Länsstyrelserna har fått neddragen budget, viket kan komma att innebära en sämre inventering av rovdjur de kommande åren och sämre information till allmänheten. I dag börjar årets licensjakt på lodjur.

I måndags hade förbundsstyrelsen telefonmöte. Protokollsammanfattning kommer till lokalföreningarnas styrelser.

Guldsponsor2019

 

Veckans Guldsponsorpresentation: Djurfarmacia

Djurfarmacia är det privatägda familjeföretaget i Trollhättan som driver apotek på nätet – Djurfarmacia Apoteket Trollet. Trollet är ett apotek med mediciner både för djur och för människor, men specialiserat på djur och djurläkemedel. Personalen har specialkunskap om djurläkemedel och andra djurprodukter och en mycket hög servicenivå och leveranssnabbhet. Trollet fixar så att preparat som din veterinär eller Gård & Djurhälsan skrivit ut snabbt hamnar i din brevlåda, ofta redan nästa dag. Bra priser, möjlighet att betala med faktura, kunnig personal och framför allt uteblivet krångel gör att veterinärer och djurägare väljer att samarbeta med Djurfarmacia. I webbshopen finns receptfria produkter, kosttillskott, egenvårdsprodukter, specialfoder och speciallitteratur för hund, häst och katt från eget förlag.

Nyligen har färsk statistik gällande förprövningar av stall för får och lamm publicerats. Statistiken fungerar delvis som en temperaturmätare över näringens framtidstro. Trenden är tyvärr nedåtgående, vilket är en oroväckande signal. Fårnäringen är en liten produktionsgren, och som sådan extra känslig för minskningar.

image002

Källa SJV. Grafik LRF Kött.

Två forskare vid Lunds universitet ska samla in erfarenheter från förra sommarens torka. Detta för att undersöka vilka utmaningar som finns för att klimatanpassa Sveriges jordbruk framöver. De har fått pengar från Formas för att under ett år göra fokusgrupper och intervjuer med lantbrukare. Om man som lantbrukare vill delge sina erfarenheter kan man kontakta någon av forskarna, kontaktinformation finns i Jordbruksaktuellts artikel.

Sveriges vackraste lammskinn korat! Tack Karin Wennås för text och bild från helgens Skinn-SM! Längre artikel kommer i Fårskötsel. På Gotlandsfårsföreningens hemsida finns hela resultatlistan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grattis Ing-Marie Thorsson, Flöje gård, till den ärofyllda titeln Årets bästa besättning! Foto Karin Wennås

I år är inte skinnens fäder publicerade i resultatlistan. Men så mycket vet vi att Årets bästa besättning generöst har delat med sig av en bagge till semin i år, och att han finns med bakom Flöjes skinn. Efter en titt på resultatlistan är det ingen vild gissning att fler seminbaggar har hjälpt till att producera pälsskinn av vinnarkvalitet under året som gått. Det gör oss både glada och stolta.

Britta och Claudia var med under Skinn-SM-helgen och hade möjlighet att lyssna till intressanta föredrag. Claudia pratade ull och skinn, och det verkade vara uppskattat att få veta mer om vad som händer bakom kulisserna. Grillförklädet i lammnappa förhandsvisades och gjorde succé (det röda som Britta har på sig på Fårfesten, se bild ovan).

Riksdomare för päls, ull och rya hade fortbildningsdagar i samband med Skinn-SM och jobbade då bland annat med de skinn från riksbedömda djur som vi fått låna. En givande möjlighet att jämföra riksbedömningsresultat med utfall i form av färdig skinnprodukt. Ett stort tack till er alla som lånat ut skinn!

En översikt över företag som köper ull, tidigare publicerad i Fårskötsel (nr 7/2017) finns nu på hemsidan. Ett komplement till ullkartan, där man kan få veta mer om vilken inriktning och kapacitet de olika företagen har.

Ett nytt avsnitt av Ullpodden finns att lyssna på. Om hållbarhet, framtid och Cecilia Tall från Teko.

Trevlig helg önskar SF!

7W8A9056
Svensk lammnappa närbild. Skräddaren heter Philip Willners. | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››

Sammanställt av Anna

Pressmeddelande: Svensk ULL en outforskad skattkista!

På Fårfesten i Kil träffas nu ullproducenter och konfektionsindustrin för att göra ULL-affärer. På samma plats lanseras också Sveriges första kollektion i svenskproducerad lammnappa.

Den 1 mars hålls ett B2B-möte på Fårfesten i Kil i ULLens tecken. Svenska Fåravelsförbundet har bjudit in fårägare/ullproducenter, ullförädlingsföretag samt konfektionsindustrin för att kunna visa på den mångfald och kvalitet som finns av svensk ull. Flera kända svenska klädkedjor har nappat på denna inbjudan. Förra årets möte renderade i flera goda samarbeten bland annat med Filippa K och Röjk Superwear. I år hoppas vi på ännu flera givande samarbeten och företag som Fjällräven, Tiger of Sweden samt Tordyvel har visat ett stort intresse.

Under Fårfesten i Kil (den 1-3 mars) kommer Svenska Fåravelsförbundet också att visa upp ett antal produkter tillverkade av svensk lammnappa. Produkterna är garvade och sydda i Sverige av en råvara som annars kastas bort eller i bästa fall exporteras till utlandet för en spottstyver. Målet är att höja värdet på ännu en förbisedd råvara som dessutom bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald.

Hälsningar
Claudia Dillmann
Ull och Skinnansvarig för Svenska Fåravelsförbundet
Kontakt: Claudia Dillmann

7W8A9084
Premiär för helsvensk lammnappa! | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››

7W8A9056
Svensk lammnappa närbild. Skräddaren heter Philip Willners. | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››

7W8A9099
Fårbonden Thomas Eriksson i fårhuset på Hälla Gård | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››

Västerbottens Fåravelsförening heter nu Västerbottens Fårägare!

Men inte bara det, det händer mycket i Västerbotten. Sybil Sundling i Tavelsjö har skrivit om vad som hänt under hösten, bland annat i projektet UlliHop.

Rapport från workshops i ullkunskap, mönstringskurs, förädling, årsmöte och om vad som är på gång 2019. Det finns planer på en ullstation i Umeåområdet och både ett Minimill-spinneri och ett kardverk är på gång att sättas i drift av två olika företag.

Läs mer här ››

Får!

veckobrev

22 februari 2019 | Idag glädjer vi oss över efterfrågan på svensk ull, nappakollektionen, aktiva lokalföreningar och mulliga tackor.

Anmälningar till B2B-mötet under Fårfest i Kil trillar in. Fler ullproducenter är välkomna, kontakta Claudia för anmälan. Frågan är om inte en större lokal behöver ordnas …

lammnappa1

En man redo att göra storverk vid grillen ser ut precis såhär. Kollektionen i lammnappa som kommer att premiärvisas under Fårfesten börjar bli klar. Här några teasers: förkläde, fluga och mössa i svensk lammnappa. Skräddat av Philip Willners på Gotland. Fotomodellen heter Thomas och fotografen Arvid Eriksson

En större mängd, storleksordningen 5–7 ton, vit korsningsull (av typen finullskorsning) eftersöks av en kund. Claudia kan förmedla kontakten om det låter intressant.

Många vill ta del av den svenska ullen nu! Har ni förresten sett att Houdini släppt en serie skalplagg helt i ull? Om merinoull (denna är från Australien) är den bästa ullen till den här typen av produkter får vara osagt, för hur tyget är gjort eller ter sig ut i verkligheten vet vi inte. Utvecklingen går åt rätt håll, och åt det gläds vi mycket!

Information om Stämman, preliminärt föreläsningsprogram, hur du bokar, vad det kostar samt annat smått och gott kommer i nästa Fårskötsel (i lådan den 22 mars). Men det är ju en hel månad tills dess så det känns rätt att redan nu ägna sig åt lite skvaller. Eller låt oss kalla det viktig förhandsinformation gällande efterrätt. Vid Stämmomiddagen kommer något så exklusivt och spännande som fårglass från En får tacka serveras. Hösten 2018 belönades En får tacka® Original både med tredje pris i Matverk Närke och bronsmedalj i Mathantverks-SM. Det här blir nåt att se fram emot! Stämman kommer överhuvudtaget att gå i smakernas tecken, vi etablerar just nu kontakter med duktiga lokala chark-mathantverkare som också ska få reta våra smaklökar.

Skaraborgs Fåravelsförening är en aktiv lokalförening som under många år anordnat sina Ljungstorpskvällar under vårvintern. Man träffas ett antal kvällar i Ljungstorps Bygdegård för att umgås och lyssna på inbjudna talare. Alltid med bra uppslutning och livliga diskussioner, lite avundsjuk kan man känna sig som icke-skaraborgare. Anledningen att Ljungstorpskvällarna kommer på tal är dels att Gudrun besökte Skaraborg och en Ljungstorpskväll under veckan för att berätta om sitt liv med får, som skinnhantverkare och om vad som händer i förbundet. Den andra anledningen att prata om Ljungstorpskvällarna är att det är ett gott exempel på hur kontinuitet i föreningsarbete kan få man ur huse. Något som Skaraborg absolut inte är ensamma om, men som är värt att reflektera över i dessa tider då föreningsliv ibland får stryka på foten i livspussel-konkurrensen.

Norra Älvsborg har via Sara Appelgren skickat en kort rapport från sitt årsmöte som hölls söndagen den 17/2 i Blå huset i Sollebrunn: Årsmötesförhandlingarna avlöpte under förmiddagen i vanlig ordning, utan förändringar i styrelsens sammansättning. Under eftermiddagen hölls en uppskattad föreläsning av Eva Alfredsson som driver företaget Skinnerskan. Hon tilldelades stipendiet Guldbaggen under fårfesten i Kil 2018 (hon har också fått SF:s Speciella Pris). Eva berikade oss deltagare med sina erfarenheter och kunskaper under ett föredrag kryddat med hennes karisma. Vi tog med oss nya kunskaper och förstår att något sådant som “fulskinn” inte längre finns. Tid gavs dessutom för att få möjlighet att få sina medtagna skinn en bedömning av ett proffs.

saraappelgren

Skinnkunskap i fokus efter årsmöte i Blå huset. Foto Sara Appelgren

Toppenkul att få höra vad som händer runt landet. Gör som Norra Älvsborg, skriv en rad till Anna när ni haft en aktivitet eller har något annat att förtälja.

Fakta på bordet är ett projekt som LRF driver med syfte att minska viltskador från klövvilt. Med faktaunderbygda argument vill man underlätta dialogen mellan markägare och jägare på lokal nivå. På hemsidan samlas fakta, tips, material man kan använda som underlag för möten möten och annan användbar information. Samverkan mellan jägare och markägare är väldigt viktig för att nå framgång i denna fråga, använd gärna det stöd som finns här om ni har problem som orsakas av hjort, älg, vildsvin eller rådjur.

hungrigtvilt

Utsikt från Brittas köksfönster. Där är klövviltet ännu inte ett problem, och de utfodras under vintern med ensilage. Rådjur och en grupp kronhjortar turas om att besöka foderplatsen. Foto Britta Wendelius

Ett remissyttrande gällande förslag till ändrade föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador har skickats till Naturvårdsverket. Återfinns här.

SFs och Stiftelsen Svensk Fårforsknings årsredovisningar för 2018 är nu godkända av revisorerna. Båda presenteras i samband med Årstämman och publiceras på hemsidan därefter.

Guldsponsor2019Denna vecka har vi äran att presentera: Landshypotek Bank

Landshypotek Bank är jord- och skogsbrukarnas bank, en bank vars hjärta klappar för landsbygden. Banken ägs av cirka 40 000 lånekunder inom jord och skog, organiserade som medlemmar i Landshypotek Ekonomisk Förening. Kanske är du en av dem? Grunden för Landshypotek, som för alla företagskooperativ, är att individer med ett gemensamt ekonomiskt intresse går samman för att tillsammans få bättre villkor och dela på gemensamma kostnader såväl som på vinst. Landshypotek Banks huvuduppgift är att finansiera satsningar och företagande inom jord- och skogsbruket. Sparräntan är bättre än vad de flesta andra banker erbjuder och numera erbjuds även bolån till hus. Med Landshypoteks egna ord: Vi är en liten bank med en stor uppgift – att bidra till ett rikare liv i hela landet.

Missa inte Lisette Fritzons reportage från Mila. Ett längre reportage med samtliga resultat från utställningen och muskelskanningen kommer i nästa Fårskötsel.

Ska du till Distriktsveterinärernas djurhälsokurs för får i Umeå i morgon lördag så träffar du Thomas där och kan passa på att prata med honom. Skicka med dina åsikter och inspel till styrelsen, eller bara för att försöka lista ut varför han är jämt är glad : )

På söndag är det dags för årets Skinn-SM i Tranås. Gräddan av svenska pälsskinn visas upp och tävlar, tillsammans med skinnskola och föredrag. Gotlandsfårsföreningen firar 30 årsjubilum redan under lördagen, och bjuder på ett spännande program. Claudia kommer att tala under lördagen och även Britta finns i vimlet under helgen, så det finns chans att prata med dem om man har något på hjärtat.

skinnsm16

Bild från Skinn-SM 2016. I år hålls Skinn-SM på Badhotellet i Transås. Där är det flott som bara den, skriver Britta som har bott där. Köket är känt för sin urgoda mat och Britta ser fram emot helgen! Foto Britta Wendelius

Kan du räkna upp tio skäl att bevara gräsmarker? En artikel om de viktiga gräsmarkerna i Jordbruksaktuellt listar:

  • Vatten
  • Erosionskontroll
  • Klimat
  • Foder
  • Pollinering
  • Växtskydd
  • Medicin
  • Turism, friluftsliv och jakt
  • Kulturarv
  • Biologisk mångfald

De har missat att många människor som bor “på landet” inte kan tänka sig ett liv utan husdjur och att betande sådana föder oss, klär oss, berikar våra liv och skapar vackra miljöer runt våra hus och gårdar. Inte för att vi är lika viktiga som insekter eller turister, men ändå ; )

Hälsning från Gård & Djurhälsan: Hej alla vetgiriga Lammproducenter i Sverige!
Vi har kommit igång ordentligt med vårt gigantprojekt ERFA-Träffar för Lammproducenter, som finansieras delvis via EU´s landsbygdsfond. Vi är igång i 16 distrikt men det finns fortfarande möjlighet att komma med i någon av de 12 grupperna som ännu ej är fulltaliga. Tveka inte, gå in och anmäl dig på Gård & Djurhälsans hemsida.

Trevlig helg önskar SF!

bakslag

För tidigt att räkna med vår, även om man vissa dagar kan tro att den är här.  Bakslag i Värmland och på radion varnas det för snö och halka i sportlovstrafiken, så ta det vackert på vägarna. Foto Ulf Ekholm

halmrull

Eftersom Einar fodrat med halm i flera månader börjar lagret nu sina. Men efter ett långt detektivarbete har bonden fått tag på några lass bra halm. Lite som julafton, en gång till. Foto Einar de Wit

brahull

När tackorna blir nakna kommer sanningen fram! Trots att Einars djur delvis livnärt sig på halm i två och en halv månad är de i jättefint hull. Det verkar som att foderstrategin fungerat hittills. Tackorna har fodrats med ca 1 kg kanonensilage och halm. Nu smygs kraftfoderutfodringen igång för ungtackor och tackor med många lamm i magen. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna

8 ton ska bli mindre än två

veckobrev

15 februari 2019 | Rubriken syftar på klimatutsläpp, per person och år*. Idag blir det klimatprat även i veckobrevet. Men också en hel del annat.

LRF Köttdelegation där vi ingår, har haft möte under veckan. Det arbetas nu med strategier inför nya CAP. Rörande fåren trycker vi nu på för att få igenom en höjning av djurenhetsberäkningen till 0,20 tacka per djurenhet. Mycket hänger ännu i luften då budget inte är beslutad, men nya CAP blir en fråga vi får höra mer om framöver. Miljö och klimat var en annan stor fråga på agendan. Två stora rapporter har kommit (se nedan) och matens påverkan på klimatet är högaktuell. Utsläppen orsakade av livsmedel och transporter av livsmedel utgör ca 20 % av en persons koldioxid-utsläpp, resterande 80 % kommer från övriga transporter, boende, shopping och samhället gemensamt. Att kapa sin köttkonsumtion är alltså inte klimatkrisens stora lösning, vilket den ofta presenteras som. LRF Kött jobbar mycket med kommunikation runt denna fråga.

Naturvårdsverkets PRINCE-rapport om svensk konsumtions miljöpåverkan visar att drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker utomlands. Läs mer här. EAT Lancet är rapporten som kom i januari som föreslog maxnivå för nöt, lamm och fläskkött på 100 g per person och vecka, läs mer om den här. LRF Kött låter sig inte nedslås av enkla budskap utan kontrar med EAT Lancet-rapporten positiv för svenskt jordbruk. LRF Kött har samlat fakta och länkar med anknytning till EAT Lancet här. I mars kommer nya siffror som gäller Norden.

Att sluta äta importerat kött, som ger onödiga transporter, föds upp med för oss olagliga metoder och ibland med hjälp av oerhörda mängder antibiotika kan vi ändå kosta på oss att föreslå.

Mycket förberedelser nu inför Fårfest i Kil. Årets fest har temat Fårnyelse. I år kommer vi vara placerade i foajén, eftersom vår monter skapade folkstockning förra året. Britta som är vårt stora dragplåster har nu föresatt sig att även lyckas proppa igen foajén, så missa inte att prata med Britta, Claudia och Elitlamm-Ulf under festen. Hjälp till att proppa igen i år igen!

hdrpl
Håll utkik efter vår nya snygga vepa! Vid den finns vi under Fårnyelsefesten. Foto Britta Wendelius

Lokalföreningarnas årsmöten har rullat igång på allvar. Under veckan har Thomas deltagit i Västerbottens, Gudrun var med när Västmanlands höll välbesökt årsmöte och Claudia gästade Stockholm-Uppsalas. Alltid lika givande att träffa er på hemmaplan. I Västerbotten planerar man att starta upp en ullstation med ullförmedling – för kul att låta bli att skvallra om.

TimBritta
Byte på ordförandeposten i Västmanland. Britta tackar avgående Tim Höglund för mångårigt engagemang. Till ny ordförande valdes samma Britta, Wendelius alltså. Foto Gudrun Haglund Eriksson

AFFVstmnlnd2019
Västmanlands kandidat till Årets Fårföretagare 2019 utsedd. Anna och Tomas Olsson kommer att försvara Västmanlands färger. 2018 blev deras kandidat Årets Uppstickare. Jag tror att Britta här ställer den klassiska sportfrågan “Hur känns det?”. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Frågan om det finns något studieförbund som SF har ett etablerat samarbete med har dykt upp. Svaret är att det inte finns något sådant på förbundsnivå, men att flera lokalföreningar har samarbeten med Studieförbundet Vuxenskolan. När det planeras för kursserie i lokalföreningarna, kolla gärna om något lokalt studieförbund är intresserat av smarbete. De är många gånger eld och lågor över att få chansen att erbjuda fårkunskap, och kan kanske hjälpa till med både lokal och administration. Finns det även samarbeten med andra förbund, tipsa oss gärna.

SFs kanslitelefon och Elitlammsupporten kommer att byta teleoperatör och telefonväxel på måndag. Vi hoppas på en smidig övergång, men skulle det vara svårt att komma fram under början av veckan så ha detta i bakhuvudet. Nu ska det vara slut på problem med täckning, som vi tyvärr haft med den tidigare operatören.

Elitlamms årsstatistik för 2018 finns nu rykande färsk att hämta här.

Guldsponsor2019

 

Veckas Guldsponsorpresentation: Donnia Skinn AB

Donnia Skinn är ett familjeföretag med sin bas i Tranås som i år firar sitt 30 års jubileum. Skinnen bereds på Donnias eget berederi i Bugonjo i Bosnien, som är ett av Europas modernaste med ett toppmodernt reningsverk som invigdes 2016. Genom att själva äga och driva berederiet kan man också garantera bra arbetsmiljö och goda arbetsvillkor för de anställda. 7 anställda jobbar i Tranås och ytterligare 33 personer i dotterbolaget Donnia Trade i Bosnien. Att bereda skinn är ett riktigt hantverk, det kan de som provat att handgarva skinn intyga. Genom hela produktionskedjan strävar Donnia alltid efter att göra det bästa möjliga av varje skinn och att erbjuda sina kunder en service utöver det vanliga. Både kromgarvning och vegetabilisk garvning erbjuds, och man kan dessutom vidareförädla de kromgarvade skinnen genom exempelvis färgning och vaxning. Donnias beredningspriser tål att jämföras. Om du lämnar in fler än 100 skinn under en säsong får du säsongspris på alla leveranser under säsongen.

Milamässan i Malmö pågår för fullt, här finns fårprogrammet. Lokalföreningen Skånes Fårintressenter skulle haft en monter på mässan, men på grund av olika förhinder kunde man inte bemanna uppmontern och fick därför ställa in sin medverkan. Det var för kort framförhållning och för många dagars bemaning för att vi skulle kunna täcka upp från förbundet. Men vi räknar med att ni som är på plats håller ställningarna för fåren. Om någon vill skriva några rader och rapportera vad som hände under Mila, så vore det välkommet.

Grand Travel Awards svenska ekoturismpris har tillkännagivit de nominerade till årets pris och för två av fyra nominerade spelar fåren en viktig roll. För vad vore Stora Karlsö utan den stora gutefårflock som håller ön i skick? På Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv i Västmanland samsas fårskötsel med vargar i de omgivande storskogarna, och man kombinerar gårdens egna produkter med skogens och sjöarnas råvaror till innovativa och lokalproducerade smakupplevelser.

Många får klipps i dessa dagar. Facebooksidan Ullförmedlingen är en kanal som fårägare kan använda för att erbjuda ull till försäljning. Bra bilder på ullen och utförlig beskrivning gör stor skillnad för hur många som är intresserade och vad de är beredda att betala för ullen.

Har ni hunnit börja längta efter ett nytt Fårpodden-avsnitt? Nästa avsnitt kommer att kretsa runt Fårfest i Kil, det kommer strax efter festen. Prata i Einars mick om du vill vara med i podden! Det blir också ett inslag om lammadoption. Ganska snart ett nytt avsnitt alltså.

Trevlig helg önskar SF!

rbsh
På Stjärnbäck laddar man inför lamning. Klippning i god tid såklart.

bsh
Extra selén till tackorna …

rbsh
… och var sak på sin plats. Av Brittas bildserie drar vi slutsatsen att det är ca sex veckor kvar tills de nya små liven bräker i Stjärnbäcks fårhus. Foto tre ovanstående bilder: Britta Wendelius

20190215_081227
Inte så dumt att komma ut en stund när solen skiner. Foto Gudrun Haglund Eriksson

MalinGunnarsson
Veckobrevsläsning? Tack Malin Gunnarsson i Långsjö för denna fina bild!

Sammanställt av Anna

*Källa Svenska Miljöinstitutets Klimatkontot. Naturskyddsföreningen uppger svenskars medelutsläpp till 11 ton, så siffrorna varierar en del beroende av hur man räknar.

Party utlovas (i maj)

veckobrev

8 februari 2019 | Mötesspäckad vecka, senaste nytt i torkstödsföljetongen och lugnande besked till er som påtalat vikten av levande musik.

Vi svarade i början av veckan på Jordbruksverkets Samråd om fördelning av stödpengar 2019 på grund av årets torka. Detta var två nya förslag till fördelning av pengarna, då det tidigare förslaget om att basera stödet på dieselförbrukning möttes med bu-rop från oss och många andra. De två förslagen att välja mellan var i korthet 1) riktat arealstöd, ett belopp för vall och grönfoder, samt ett för övriga grödor undantagna potatis och sockerbetor eller 2) ett lägre arealstöd kombinerat med djurstöd och utformat så att det missgynnade gris och fjäderfä mindre än förslag 1. Vi valde att förspråka förslag 2, eftersom gris och fjäderfä inte fick något stöd 2018 när stödet enbart gick till nöt och får. Under fjolårets torka var det samarbete som lönade sig bäst, och vi vill fortsätta i den andan även om förslag 1 hade inneburit något mer pengar till fåren. Svaret till SJV finns att läsa här. Jordbruksverket valde att gå på vår linje och föreslog att nedre gräns för stödutbetalning sätts vid 1 000 kronor, vilket känns tillfresställande.

Jordbruksverket har idag meddelat att de vill gå vidare med förslag 2, ett kombinerat areal- och djurbaserat krisstöd. Läs mer här.

I tisdags hade Lammköttslyftets ett referensgruppsmöte. Då diskuterades bland annat pH-mätning och så kallad baggsmak. Mätningar av pH-värden och temperatur pågår på två slakterier och det jobbas med analys av slaktdata från Jordbruksverket (brett men inte så djupt) i kombination med data från Elitlamm som ger mer exakta data men från färre djur. En bred konsumentpanelstest kommer genomföras för att kartlägga om baggsmak är något vi behöver ta hänsyn till i framtiden. Håll ögon och öron öppna, mer information kring resultat och analyser kommer. Det kommer även presenteras insikter från lammlyftet på Stämman i Mora. På LRFs hemsida finns ett videoklipp från veckans möte, där man får veta mer.

Dialoggrupp Djurskydd har haft möte hos Jordbruksverket. Mycket av arbetet i den gruppen handlar om att förmedla vad vi tycker att SJV ska jobba med och vilka djurskyddsfrågor som är viktigast att prioritera.

En workshop inom projektet för utökad utevistelse för får har hållits under veckan där vi deltog. Ett uppföljningsmöte med Jordbruksverket planeras i närtid, vi återkommer efter det med information om vad som händer i projektet.

I maj kommer det att hållas ett större branschmöte om ull. Inför det träffades under veckan SF, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Ullkontoret, Ullvilja och Ullförmedlingen. Till branschmötet kommer Jordbruksverket, Tillväxtverket och alla projektledare för landets olika ullprojekt få särskilda inbjudningar.

Anmälningar till B2B-mötet under Fårfest i Kil rullar in med representanter från flera tunga klädfabrikanter. Har du ull att sälja och vill delta, se information i förra veckans brev.

En förhandstitt på Lammriksdagens program tillsammans med lite information om Stämman finns nu att läsa på hemsidan. Vi har lugnande besked till alla som tackar nej till dj-underhållnng och cover-band, det blir riktig musik till dansen. Dalarnas gladaste band Tivoli Blå är bokade. Flera av bandmedlemmarna är lantbrukare, det blir med andra ord snack med bönder på bönders vis. Räkna med dans och party vid Stämmomiddagen! Kom i stämmning här.

Förbundsnytt inbjudan stämman

Smakverkstad är mycket mer än bara smak. Det är en helhetsupplevelse av hur maten skapas, känns och vad den betyder. Upplev detta i Mora! Foto Pixabay

Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har beslutat att inte medge prövningstillstånd i målet om skyddsjakt på varg i Sjundareviret. Det gäller alltså de vargar som gång på gång rivit en stor mängd får på gården Molstaberg. HFD är tredje och sista rättsinstans, och i med HFDs beslut står Länsstyrelsen i Stockholms läns beslut fast: det blir ingen skyddsjakt för att skydda fåren på Molstaberg.

I denna dom har man i princip inte prövat något, utan gått på tidigare dombeslut. Nu är det än viktigare att vi trycker på att de BESLUT som är tagna ska efterlevas och genomföras. Tamdjurhållning ska inte påtagligt försvåras i någon del av landet, det är vad Riksdagen beslutat och vad som står i Rovdjursporpositionen!

Vi får fler och fler samtal och indikationer om att fårägare inte vill eller vågar rapportera in rovdjurangrepp. Detta är allvarligt ur flera aspekter, värst förstås att fårägare känner sig otrygga och maktlösa. Men för att kunna driva en aktiv förvaltning och få till förändringar i myndigheternas agerande måste vi rapportera obseravtioner och angrepp, och tala om vad som händer.

Vi uppmanar lokalföreningarna att ta kontakt med sin länsstyrelse för att skapa kontakt och nätverk runt rovdjursfrågan. Behöver ni tips för att komma igång, kontakta Gudrun eller Ulf. Kontakt och samarbete med sin LRF-region kan också vara en mycket god idé. Samarbete och dialog är superviktigt i den här frågan, ingen orkar driva den ensam.

Guldsponsor2019

Vi presenterar Stämmans Guldsponsorer här i veckobrevet.
Denna vecka: Agria

Agria är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar som förser Sveriges djur, deras ägare och Sveriges växtodlare med flexibla försäkringslösningar. Agria har försäkringar för dig med fårproduktion. Du kan försäkra enskilda djur som har ett extra högt värde eller hela din besättning. Du får ersättning om dina djur skulle dö eller bli så pass sjuka att de måste avlivas. Du kan också få ersättning om något skulle gå fel under födsel eller om djur helkasseras vid slakt. Om hela din besättning är försäkrad ingår också ett smittskydd. De flesta av Agrias medarbetare och säljare är själva djurägare och alla delar ett stort djurintresse.

Ännu långt kvar till 1 april då tiden för att nominera till Årets Fårföretagare går ut, och vi vet att många lokalföreningar ännu inte haft sitt årsmöte. Men vi börjar ärligt talat bli väldigt nyfikna på hur årets startfält kommer att se ut. Lokalföreningar, glöm inte att nominera en av de era till denna chans.

Sist men inte minst, idag kommer Fårskötsel!

nuardetdags

Foto Britta Wendelius

Trevlig helg önskar SF!

skinnkursVrmlnd

Medlemskväll i Värmland tillsammans med Gudrun Haglund-Eriksson där deltagarna fick lära sig massor om skinn. Skinnhantering, olika hårlag och pälsar, skador, prissättning var något av det som togs upp under kvällen. Smörgåstårta och mingel med många spontana och intressanta samtal hanns också med. Trevligt och lärorikt. Tack för foto Pia Karlsson.

Skinnparad2019

I Bohuslän var det i lördags premiär för ett nytt koncept så lyckat att det nog kan bli tradition – Skinnparad. Medlemmarna kom med sina skinn, som fick bedömning med protokoll av ett erfaret domarteam. Sedan visades skinnen på parad i Bohusläns museum. Därtill föreläsning med Eva Alfredsson, superintressant som alltid, kaffe och mycket fårprat. Jättetrevligt. När vi började bli klara och var redo att åka hem med våra skinn, droppade nyfikna uddevallabor in för att få titta och känna. Nästa år får vi slipa på programmets tidsangivelser, så att vi inte gör dem besvikna igen. Foto Anna Bergström

Skicka gärna en bild och kortreferat från aktiviteter runt landet, vi tar med det i veckobrevet.  Det är roligt att få veta vad som händer såväl nära som långväga, och ibland kan man kanske få idéer till egna arrangemang.

dagvila

Boskapsvaktaren: – Det har varit en lång natt och jag har jobbat som en hund, nu behöver jag ta igen mig lite. Foto Ulf Ekholm

dikostalletFeb2

I senaste rapporten från dikostallbygge på Nors meddelas att snart är det taktätt. Foto Elof Nilsson

laxmacka

När man inte hunnit öppna mailen på tre dagar. Hmm, 76 olästa mail. Då behöver man kokkaffe och laxmacka. Foto Thomas Eriksson

bjasse

Enfött bagglamm, 55 dagar och 32 kg. Skaplig tillväxt tycker stolt husse. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna

Stämman 2019 närmar sig!

Har du inte redan bokat in datumet i din kalender så gör det nu! Svenska Fåravelsförbundet (SF) inbjuder till Förbundsstämma i Mora, Dalarna helgen den 11-12 maj.

Arrangemanget som SF planerar för med hjälp av nyligen återuppstartade Dalarnas Fåravelsförening, kommer att erbjuda sedvanliga Stämmoförhandlingar (lördag) och en fullspäckad Lammriksdag (söndag).

Många intressanta och spännande ämnen kommer att tas upp i föreläsningsform, detaljerat program kommer.

Några godbitar kan vi locka med redan nu
Det kommer att vara extra fokus på förädling inom fårnäringen och handla om fårets alla fem ben, kött, skinn, ull, mjölk och naturbete. Årets Stämma kommer att på ett eller annat sätt täcka in de flesta skäl till att man väljer att hålla får. Oavsett om du är lammköttsproducent med fler hundra lamm, avelsintresserad, har fåren enbart som sällskap eller intresserar dig för utrotningshotade lantraser, har får för självhushåll eller livsmedelsproduktion så hoppas vi att du kommer att finna programmet intressant.

  • Svenskt Nappaskinn – Hur kan vi öka värdet för avhårade skinn, nappaskinn? Ekonomi samt logistik och rapport om läget. Vi visar också upp en provkollektion sydd på svensk lammnappa och har nappa- och mockaberedda skinn med för både beskådande och försäljning.
  • Ull med nytta i varje fiber. Ullen i en cirkulär ekonomin – ett projekt som ska undersöka om det går att få lönsamhet i alla led.
  • Handlingsplan lamm och Lammlyftet – ökad lammköttskvalitet.
  • Dialog, slakt och lammkött
  • Ranchdrift för får – är det möjligt?
  • Mönstring, avelsvärden och utbildning!
  • Framtidsspaning – hur ser fårsverige ut då?
  • Smakverkstad med ost, kött, chark från får och lamm! Lammproducenter och tillika mathantverkare leder en smakprovning där du har ett unikt tillfälle att smaka på en mängd hantverksmässigt producerade lamm- och fårprodukter. Du får också höra storyn om hur produkterna tillverkas och varför de smakar som de gör. Smaka, förstå och upptäck vilken bredd av smaker och produkter som finns i vår bransch. Lär dig om smakernas särarter och kombinationer.

Förbundsnytt inbjudan stämman
Smakverkstad är mycket mer än bara smak! Det är en helhetsupplevelse av hur maten skapas, känns och vad den betyder. Upplev detta i Mora! Foto: Pixabay

Den här helgen kommer du att kunna tanka på med ny kunskap, höra om det senaste inom näringen och nätverka med likasinnade i avkopplande och inspirerande miljö.

Boende
Mora Hotell och Spa erbjuder mycket bekvämt boende med fri tillgång till spa och relaxavdelning. Glöm inte att packa med badkläder! Vi kan se fram emot god mat då köket på hotellet är mycket intresserade av närproducerade råvaror av hög kvalitet.

Priser och bokningsinformation kommer.

Utdelning av priser
Denna helg kommer SF att dela ut både SFs Speciella Pris och utse vinnaren av hederstiteln Årets Fårföretagare.

Varje lokalförening är välkommen att nominera en kandidat till Årets Fårföretagare, missa inte den chansen.

Boka in helgen den 11-12 maj! Det här vill du inte missa!