banner_180x120
gimrarna
Knarrhult2018
Elitlamm_180x180
trns2017
siltbergs hemsida
Far_gif
ggi_loop
Banner-2017
Annons
gdjh2015
Stallmästaren web gif
Backa Fårgård
default logo
bildspel_hlamm3
bildspel_hlamm1
bildspel_hlamm5
bildspel_hlamm4

Fårpodden bonus: Stämma och Lammriksdag 2019

Glimtar från Stämman och Lammriksdagen i Mora, som ägde rum 11–12 maj.

  • Vad hände under Stämman och vilka frågor var heta i år?
  • Intervju med styrelsens nya medlem Mia Brandqvist.
  • Intervju med Tomas Kero från Kero Leather om projektet att bereda nappaskinn av lamm i Sverige.
  • Om Lammriksdagen och reflektioner över helgen som gått.

Bilder från helgen finns här och ännu fler på vår Facebook-sida. Reportage kommer i Fårskötsel.

Även intervjuer till en podd om småsklig förädling spelades in under helgen, den kommer snart.


Fårpodden finns på Soundcloud, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.

Stämma och Lammriksdag

11–12 maj var det Årsstämma och Lammriksdag i Mora.

Bilder i urval lades löpande ut här, nyaste bilden överst. På vår Facebooksida finns fler bilder.

Foto Britta Wendelius, Einar de Wit

loggor2019d
Stort tack till er som sponsrade Stämma och Lammriksdag 2019! Det är tack vare er vi kan erbjuda ett fullspäckat program.

ullutst
Stämmolokalen inramades av en trevlig miniutställning bland annat med produkter av ull, garner och nappaskinn samt kollektionen av nappaskinn.

blomsterkorgar
Stämmans hedersbetygelse – en prunkande korg med Campanula som Stackmora Handelsträdgård ordnade till på mycket bra sätt.

blomster
Den vackra Ängsklockan är Dalarnas landskapsblomma. Ängsklockans “look-a-like” ur familjen Campanula fick rycka in och agera uppskattningsgåva då sommaren ännu var en bit bort …

birgitfag
Birgit Fag från Gimrarna berättar om hur man kan förbättra sin strategi och hålla fokus på sina avelsmål inom korsningsavel. Att få ut det mesta och agera klokt i sin korsningsavel.

Mora15
David och Marie Naraine berättar att de som kommer från modeindustrin kanske inte kan så mycket om får oc hlamm, men de kan bidra med att “tänka utanför boxen” och förstår att lyfta fram värden som vi kanske ibland ser som själklara.  De berättade om sitt koncept Andelslamm vilket innebär att istället för att sälja kött så säljer man  “mjuka värden” och ett ställningstagande  som innebär att vara delaktig i en småskalig får och lamm produktion .

Mora16
Lammriksdagen är i full gång och vi lyssnar med intresse på duktiga föreläsare. Nytt ämne varje halvtimme och vi fortsätter så hela dagen. Fantastiskt inspirerande. Här Titti Strömne om projektet ökad utevistelse för får. Seminarieprogramet finns här.

Mora12
Utdelning av diplpm till nominerade till Årets Fårföretagare 2019. I bild Elof Nilsson (SF), Margareta och Ingemar Zachrisson från Mysten och Tomas Olsson, Norrby Gård.

Mora11
Titeln Årets Fårföretagare tilldelades Kristian och Jeanette Carlsson på Öströö Fårfarm i Halland. Pristagarna kunde tyvärr inte närvara i Mora men de fick en varm applåd av publiken. Läs mer om vinnarna här.

Mora13
SF:s speciella pris för 2019 tilldelades textilkonstnären Lena Köster.

Mora14
SF:s nyvalda styrelse samlade runt en Dalahäst. Övre raden från vänster Ulf Ekholm, Thomas Eriksson, Maria Edman, Elof Nilsson, Mia Brandqvist, Gudrun Haglund-Eriksson. Nedre Britta Wendelius (förbundssekreterare) och Claudia Dillmann.

Mora10
Den stora stämmobanketten började med en fantastisk smakverkstad. Lokalproducerade ost- och charkprodukter från tre producenter. Tillsammans med lite storytelling blev det en gastronomisk höjdarupplevelse!

Mora9
Vasaloppet bjuder på välkomstdrink med blårbärstwist! Perfekt att avnjuta när vi lyssnar på berättelsen om Vasaloppet! Maria Ljung från Vasaloppet berättar med inlevelse!

Mora8
Fåravelsförbundets styrelse fick en ny ledamot i Mia Brandqvist från Tibro i Västergötland. Einar intervjuar Mia för den kommande stämmo-podden.

Mora7
Förbundsstyrelsen presenterar sig och berättar om sina ansvarsområden. Från vänster Thomas, Claudia, Maria, Elof och Ulf.

Mora3
Snart börjar årsstämman. Ordförande Gudrun planerar tillsammans med stämmans ordförande Martin Moraeus.

Mora5 Mora4Mora6
Sponsorer och utställare på plats. Välkommen att träffa dem en trappa upp!

Mora1_5
Välkommen till Stämman i Mora hälsar Lena Lindberg, Dalarnas Fåravelsförening och Britta Wendelius, Förbundssekreterare. Camilla Hjort stämmodelegater från Västernorrlands fåravelsförening checkar in efter en lång resa!

Mora2
I väntan på att delegaterna ska checka in.

Mora1
Mora Hotell & Spa, det är här det händer.

Peppade och förväntansfulla

veckobrev

10 maj 2019 | Idag är det många som reser med näsan riktad mot Mora. Vi ser fram emot en rik helg i det mångbenade fårets tecken.

mangbent

Fåren ger oss så mycket! Illustration Anna Bergström

Vi har tagit fram allmänt hållna smittskyddsrekommendationer som ska kombineras med Gård & Djurhälsans detaljerade rutinbeskrivningar. Använd som kom-ihåg-lista för att undvika att få in sjukdomar och parasiter i din besättning. Var rädd om dina får!

Nappaskinnprojektet har publicerat sin slutrapport. Vi hoppas kunna gå vidare med att undersöka hur ras, uppfödning, slakttillfälle och liknande påverkar nappaskinnens kvalitet och har sökt finansiering för en fortsättning på projektet. Besked om vi får finansiering kommer nästa vecka. Håll tummarna!

LRF kallade oss till ett så kallat högnivåmöte, som vi deltog i. Detta för att redan nu börja förberedda oss inför en eventuell upprepning av förra årets torka. Deltar i högnivågruppen gör LRF, Näringsdepartimentet, Jordbruksverket, slakterierna, rådgivning, representanter från får, nöt och grisnäringarna, Köttföretagarna, Svensk mjölk, Arla, Lantmännen med flera. Även Jordbruksverket och regeringen förbereder sig inför eventuella problem liknande fjolårets.

rotblota
Alla är lite på tårna och nervösa inför sommaren som ska komma. Värmland fick en välkommen rotblöta under natten. Foto Ulf Ekholm

P4 Västerbotten pratades det mycket om lamm i tisdags. Lyssna på Thomas som upplever att det finns stort intresse för att köpa lammkött och tycker att det finns fina förutsättningar för fler får och lamm i norr. Men slakteriernas prissättning hjälper inte den norrländska fårnäringen, just nu betalar Nyhléns Hugosons nio kronor mindre än HK Scan. Jag tycker synd om de fårägare som bor längre norrut och inte kan välja, säger Thomas. På sidan finns länkar till fler intressanta inslag om efterfrågan och lammproduktion i Västernorrland (klicka Visa fler).

Thomas har också träffat Culinary Team North, ett gäng kockar i Västernorrland som ska lyfta den lokala livsmedelsproduktionen, och på sikt också tävla i matlagning. Hoppas vi får höra mer om detta framöver.

TV4 Nyheters inslag om CODD, som vi skrev om förra veckan.

Gröna möten höll under veckan sitt andra seminarium i serien Det digitala djuret. Dagens fråga var hur vi skapar en effektiv och konsumentdriven köttproduktion. Föredragen kretsade kring viktiga faktorer som påverkar en god ätkvalitet på nöt- och lammkött, en ny modell för att förutsäga kvalitetskött, digitala tekniker som stöd för mätning av köttets kvalitet och spårbarhet genom värdekedjan. En hel del intressanta resultat från olika studier som har gjorts presenterades. Det kommer en artikel i Fårskötsel eller på hemsidan där ni kan läsa mer om vilka kossor som blir mest stressade vid slakt, hur uppfödingsmodell påverkar lammköttets smak, hur nära vi är att få klassning av slaktkroppar utförd med kamera, om funderingar över obligatorisk elektronisk id-märkning i Sverige med mera. En mycket intressant dag som satte igång många funderingar kring hur vi kan ta hjälp av teknik. Det första digitala djuret-mötet kan man läsa om i veckobrevet från 29 mars.

Telefonmöte för Gård & Djurhälsans styrelse har också hunnits med denna vecka.

För alla som vill berätta för världen om ullens fantastiska egenskaper finns nu ett bokmärke med samlade “sälj-argument” att sprida. Finns på Stämman, tillsammans med en miniutställning av ullprodukter. Kolla sen med Claudia om det blev några över, efter Stämman.

omullfibrer
Fram- och baksida, fast sida vid sida. Märket är alltså i klassiskt avlångt bokmärkesformat. Foto Katarina Thurell | Form Stephane Lombard

wineStämmogeneralen har bett om att få skicka med lite praktisk information till er som möter upp i Mora i morgon. Lördagens Stämmomiddag består av en tre-rätters med tillhörande mineralvatten. För dig som så önskar erbjuds ett speicalkomponerat dryckespaket, paketet bokas i hotellets bar innan vi sätter oss till bords. Dryckespaketet består av 2 glas vin eller öl och ett glas dessertvin, allt framtaget av hotellets sommelier och anpassat till vår meny. Pris 250 kr betals på plats, baren håller öppet till kl. 01.
Foto Pixabay

Vi blir 150 deltagare på Stämman och personalen på hotellet, med konferensvärdinnan Gerd i spetsen, är superpeppade och väntar nu på oss. Vi ses i Mora, hälsar general Britta!

Brittaontheroad
Det som inte är med nu … Det får vi klara oss utan! Foto Britta Wendelius

Stort tack till er som sponsrar Stämma och Lammriksdag 2019! Det är tack vare er vi kan erbjuda ett fullspäckat program.

loggor2019d

Flera rovdjursangrepp har ägt rum under den gångna veckan. Två vargangrepp, ett i Ljungsbro i Östergötland och ett i Skinnskatteberg, Västmanland. Även ett kungsörnsangrepp i norra Örebro län och ett större lodjurangrepp i Västra Götaland. Dessa är de vi i skrivande stund känner till, eventuellt har det varit ännu fler.

Naturvårdsverket beslutade igår om nya miniminivåer för varg, det vill säga det lägsta antalet vargar som ska finnas i olika delar av landet. Referensvärdet för antalet vargar i Sverige är efter detta beslut 300 individer. Se Naturvårdsverkets pressmeddelande här och mer info här.

En av EU-domstolens generaladvokater har yttrat sig på domstolens webbsida om att principerna för svensk licensjakt på varg står i överensstämmelse med EU-rätten. Bakgrunden är att Finlands Högsta förvaltningsdomstol har begärt EU-domstolens tolkning av om undantag för vargjakt kan beviljas ”i stamvårdande syfte på ansökan av enskilda jägare för att värna älgjakten, minska tjuvjakten, öka allmänhetens säkerhet och minska risken för att hundar vargdödas”. EU:s generaladvokat svarar i sitt yttrande att licensjakt på varg i Finland är förenlig med EU-rätten. Yttrandet gäller alltså den finska licensjakten på varg, men detta har principiell betydelse också för den svenska licensjakten på rovdjur. Den slutgiltiga domen i EU-domstolen väntas fattas senare i år. Läs mer på Svensk Jakt, som är vår källa.

Förbundsstyrelsen hade telefonmöte i måndags med frågor som riksbedömning, seminläget, smittskydd och avstämning inför Stämman på agendan. Protokoll nummer 194 kommer snart till ras- och lokalföreningarnas styrelser.

Elof som är engagerad även i Landshypoteks styrelse har fått inspiration på deras Stämma, bland annat lite inblick i de senaste mattrenderna. Han tipsar om att kolla in begreppet Foodloopz. Återbruk, re-taste och nyttjande av saker som annars skulle slängts är glödhett. Det finns även mycket i sociala medier runt detta, en hype som påminner om den vi upplever runt ullen. Vad spills på våra gårdar, finns det något som kan återbrukas?

Trevlig helg önskar SF!

nuute

Det gäller att få ut så många som möjligt på bete inför Stämmo-resan. RAS sätts upp i en väldig fart på Bengtstorp. En fålla klar och djuren direkt in! Foto Gudrun Haglund Eriksson

greenfingers
Elofs gröna fingrar ger resultat. Foto Elof Nilsson

ettfordon
Radikala grepp för att minska utsläpp från transporter, eller vad är det man håller på med i Stockholm? (Vi har inte svaret, öppet för egna spekulationer.) Foto Elof Nilsson

solnerigen
Inget veckobrev utan solnedgång. Gotland levererar. Foto Elof Nilsson

Naturbrukbesok1

Ösby Naturbruksgymnasium har gjort studiebesök på Stjärnbäck. Det blev mycket uppskattat av både elever och lärare, nästa gäng kommer på tisdag. Teoretisk genomgång om Fåråret och därefter praktiska övningar hos fåren. Eleverna ville nästan inte åka hem. Foto ovan okänd, nedan Britta Wendelius
Naturbrukbesok2
Naturbrukbesok3

Ammunition
Einar brukar inte vara en “det var bättre förr-gubbe”, men denna vecka kan han inte hålla tillbaka. Ny ammunition till bultpistolen behövde inhandlas och förr hade det snabbt lösts med ett besök i den den lilla stadens välsorterade järnhandel. Men nu är den hundraåriga järnhandeln utkonkurrerad av några lågprisbutiker som plockar russinen ur kakan och alla specialgrejor som fanns hos järnhandeln måste beställas på nätet. Men ammunition betraktas som farligt gods, så de två askarna (vägandes 0,3 kg) packades i en låda, som sedan placerades på en pall. Sedan skickades detta tillsamman med en försvarlig bunt dokument till mottagaren som utbrister: Vilket transportvansinne, det här var i alla fall bättre förr! Foto Einar de Wit

elmoppen
Einar goes miljövänlig! Moped är hans favorithjälpmedel vid sommarens tillsynsrundor. Men en tvåtaktsmoped är en riktig miljöbov. Nu har det investerats i en eldriven moped och djurtillsynen blir miljövänlig, tyst och miljösamvetet gott. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna, som vill önska alla Mora-resenärer en super-trevlig Stämma! Jag blir kvar hemma med slutspurt i lamningen.

89 %, det är bra!

veckobrev

3 maj 2019 | Roliga saker som seminrekord, mediaintresse och ullinnovation. Men också en tragisk berättelse om något som ingen fårägare vill uppleva – ett omfattande hundangrepp.

Nu finns alla elva nomineringar till Årets Fårföretagare 2019 presenterade på hemsidan. Denna vecka har Anne och Karl Dufwa på Linds gård, Askersund och Tomas och Anna Olsson, Norrby Gård, Kungsör tillkommit. Nominerade av Örebro respektive Västmanlands fåravelsföreningar. Alla presentationer och motiveringar här.

Nominerade4
Foto Anders Kronborg respektive selfie

Insamling av seminresultat pågår via nya funktioner i Elitlamm, som innebär att Magnus som administrerar får tillgång till lamningsresultat så fort de registreras i Elitlamm. Det här att sparar många timmars registreringsarbete och därmed också pengar. Tänk på att registrera lammen direkt vid födseln, särskilt om ni är en besättning som seminerat!

Fjolårets seminrekord är slaget! Familjen Lindälv på Passatorp i Halland har lyckats få 8 av 9 seminerade tackor dräktiga vilket betyder 89 % lyckade semineringar. Tre av dem blev visserligen dräktiga vid seminering på andra brunsten, men vi kröner dem till seminrekordhållare. Stort grattis!

På dagens meny står rödvinsbräserad lammlägg. Har ni missat Sven-Eriks tillagningstips för nacke, slaksida, revben och baklägg så finns de här.

Stort mediaintresse för lammproduktion i norra Sverige. P4 Västernorrland har besökt Thomas på Hälla Gård under förmiddagen. Inslaget som tar upp skillnaden i betalning för lamm mellan norra och södra Sverige kommer att sändas på tisdag den 7 maj – håll utkik. Även Sundsvalls Tidning ska besöka Thomas på gården idag, vi återkommer med tips när resultatet av det mötet är publicerat.

TV4 har besökt Magnus H och Toran för en inspelning om CODD och riskerna med sjukdomen. Det ska bli en del av ett längre reportage som vi tror ska sändas i TV4 Nyheterna i helgen. Mer att hålla utkik efter! Fåren tyckte att tv-inspelning var mycket intressant.

ToranTV
Alla vill vara på TV nuförtiden. Foto Magnus Håård

Denna vecka har det varit ytterligare ett möte om CODD, en uppföljning av förra veckans möte.

I Fårskötsel, som kommer idag, kan ni läsa mer om CODD i hemma-hos-reportage från den drabbade gården.

ClaudiaNappaanorak
Läs också om lammnappa i nya Fårskötsel! Claudia bjuder här även på ett inredningstips för fårstallet. Foto Måna Roos

Nu när djuren släpps på bete kommer tyvärr även rovdjurs- och hundangrepp. Det har redan varit ett rovdjursangrepp i Tivedsreviret. Få djur, men likväl tragiskt.

I södra Sjurhärad har en medlem haft ett svårt hundangrepp inne på stall. Två jakthundar hade hoppat över fårgrindarna och gått till angrepp på nylammade tackor och deras lamm. Både veterinär och polis tillkallades och de kom snabbt till gården. 5 tackor och 3 lamm dödades av hundarna, eller avlivades på plats av veterinär då bitskadorna var omfattande. Därutöver har 5 nu moderslösa lamm bitskador som man idag behandlar med sårvård och antibiotika. På gården har man haft lammproduktion i 30 år med ett 50-tal tackor. Man vet ännu inte om de övriga djuren som vistades på stall kommer att återhämta sig från chocken och diverse skador som hältor mm. Även många års avelsarbete har gått förlorat. Händelsen är polisanmäld. Hundarna är identifierade och djurägaren har kontakt med hundägaren.

Det som är viktigt vid ett hundangrepp är att dokumentera händelsen och att ta reda på vem som äger hunden. Fånga in den om möjligt, ta kort på hunden, dokumentera vilka platser den är på och dokumentera skadorna. Polisanmäl händelsen. Brukligt är att man kräver hundägaren och dennes försäkring på samma belopp som vid rovdjursangrepp. Går det inte att bevisa vems hund det är som är skyldig, kan man inte att kräva någon ersättning alls.

Hundar inne i stallarna är som tur är ovanligt, men när det händer blir skadorna ofta större. Inför betessläpp kan det vara värt att fundera över om hundägare behöver informeras om att lösa hundar i fårhagar absolut inte får förekomma. Det finns hundägare som tycker att det är en bra idé att släppa sina hundar på inhängnade beten, och alla förstår inte ens att deras snälla sällskapshund mycket väl kan skada eller döda får. Sätt upp skyltar och prata gärna med de hundägare som bor närmast, särskilt om det är nya beten där man inte haft får på ett tag. Hänvisa till det allmänna koppeltvång som råder denna årstid, och låt alla förstå att fåren är värdefulla djur som har ett jobb att göra på platsen.

Idag kom DHL farande med expressbud. Stämmokatalogen är äntligen här, så nu börjar Britta packa Mässkassen som vi fått många bidrag till från Stämmans sponsorer. Tack!

katalogen

Lammen var överförtjusta och vill veta allt om vad som händer på Stämman. Vi ses väl i Mora? Foto Britta Wendelius

Avslutar veckan med att önska plastfleecens död med lästipset Tant Kofta har tagit fram en valkad tröja som sopar mattan med fleecen.

TantKoftaFotoMats Gustavsson
Tant Kofta i en valkad tröja i ullfleece. Foto Mats Gustavsson

Trevlig helg önskar SF!

3maj
I Medelpad är det full vinter. Snön yr runt husknuten och det är minusgrader. Thomas hälsar att han håller sig i köket, med vedspisen sprakandes i bakgrunden. Foto Thomas Eriksson

bevattning
På Stjärnbäck i norra Västmanland har man kört igång bevattningen. Med lite extra bevattninghjälp blir det förhoppningsvis tillväxt. Blev nyfiken på denna lyx så Britta fick berätta lite mer: Bygden har en grävd kanal som leder ut vatten från åkermark i närområdet. Alla markägare är delaktiga och betalar pumpning för att hålla åkermarken torrlagd. Dalälven kan svämma in så vattennivån behöver hållas koll på, speciellt höst och vår, men även smältvatten pumpas bort. Kanalen som generationer före oss har grävt är en förutsättning för odling på vissa av traktens åkrar. Så länge det finns vatten i kanalen så kan vi pumpa upp det och bevattna, det rinner ju genom jorden och tillbaks till kanalen igen. Foto Britta Wendelius

dagbete
På Bengstorp i Närke är det bete under dagtid som gäller. Ännu så länge är det för långsam tillväxt på gräset för att beta dygnet runt. Foto Gudrun Haglund Eriksson

19001b
På Skårve Nytorp i Bohuslän har körsbären blommat över, men nu kommer lammen i stället. Släppte baggarna i december i hopp om att höstgräsets flushingeffekt skulle hunnit klinga av, men så fungerar det tydligen inte. De som lammat hittills har alla fått “för många” lamm. Här har vi nummer ett, en flervägskorsning med eyeliner som en egyptisk drottning. Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna

Spänningen stiger

veckobrev

26 april 2019 | Var landar den ärofyllda titeln i år?

Vinnarblock2019
Bjarnes Bildhuggeri har gjort den maffiga skärbrädan/huggarblocket som pryder sin plats vilket fårbondekök som helst. Ett bruksföremål av gediget hantverk, texten är handgjord i karvsnittsteknik. Foto Britta Wendelius

Spänningen stiger, vem blir Årets Fårföretagare 2019? Denna vecka presenteras de som nominerats av Svenska Leicesterfårföreningen, Stockholm-Uppsala och Gotland. Möt Marie Rydin Alveskog, Locktorps Fårgård i Västra Götaland, Fia Söderberg, Sjökärrets Ekogård i Uppland och Lars och Marianne Nobell, Nobell Lammgård på Gotland! Presentationer och motiveringar här.

Nominerade3

Foto Kent Rydin, Leif Yttergren respektive Robert Krol

På måndag börjar vi publicera de nominerade på vår Facebooksida och Twitter, en per dag. Passa på att sprida, så att vänner, grannar, media och hela världen får en chans att uppmärksamma dessa elva fina fårföretagare som av sina kollegor nominerats till priset Årets Fårföretagare 2019.

Två veckor kvar till Stämman. Bandet repar, katalogen har gått till tryck, menyn är spikad och tusen små detaljer ska bli klara i tid. Vi skattar oss lyckliga som har har en av landets bästa organisatörer och festfixare som förbundssekreterare. Ses snart i vackra Dalarna!

Denna veckar lagar vi Sven-Eriks äppelmustkokta och grillade revben. En rätt som tar sin lilla tid, men som mestadels sköter sig själv medans fårbonden jobbar ute. Orkar man inte tända grillen och ge revbenen en underbar grillad yta så kan man sluka dem som de är. Kanske stoppa en ny laddning i ugnen i hopp om bättre ork nästa kväll?

Tillsammans med Jordbruksverket, Gård & Djurhälsan och LRF har vi haft ett smittskyddsmöte om CODD, inriktat på hur arbetet med bekämpning av sjukdomen ska läggas upp framåt.

Magnus Håård har gästföreläst på SLU i Skara för distanskursen marknadsinriktad fårproduktion om fårsjukdomar, lamning, avelsvärdering och semin. Semin är vägen till bra avelsvärden och att slippa en massa sjukdomar, det hoppas vi att eleverna fått med sig.

Det har varit ett avstämningsmöte med Viltskadecenter denna vecka. Det kommer att bli omorganisation och neddragningar i centrets verksamhet, men exakt hur dessa kommer att se ut vet vi ännu inte. Tills vidare kommer personalen att vara kvar och en ny föreståndare kommer att utses till halvårsskiftet. Neddragningar görs i huvudsak på information och rådgivning. För vår näring är det väldigt viktigt att Viltskadecenter fungerar, deras arbete riktat både till näringen och till myndigheter är omistligt, och dessa neddragningar är mycket ovälkomna.

Polismyndigheten har fått ett uppdrag gällande djurrättsaktivism av regeringen, som ändrat i myndighetens regleringsbrev. Polismyndigheten ska redovisa för regeringen hur den arbetar för att motverka brottslighet kopplat till djurrättsaktivism, redovisningen ska vara klar senast den 1 mars 2020. ATL har skrivit kort om saken, Regeringskansliet nämner det i denna text.

Många samtal om vallar som förstörts av vildsvin och höstsäd som ätits upp av kronhjort. Jägareförbundet gör nu en satsning för att hjälpa lantbrukare att skydda sina grödor. Genom att gå in på webbadressen vildsvinshjalp.nu ska lantbrukare som inte har möjlighet att själva skydda sina åkrar kunna anmäla att man behöver hjälp. Jägareförbundet förmedlar sedan kontakten med jägare som är beredda att med kort varsel rycka ut till åkermarker och vallar. Läs mer på Jägareförbundets hemsida.

Ett annat tips är att göra provrutor för att dokumentera hur stora skador viltet åstadkommer. Använd fårgrindarna som blir “över” efter lamningarna. Dokumentation och bevis behövs för att kunna påverka och visa hur stora skador som görs. LRF har samlat material om betesskador här.

Anna Kristoffersson, ordförande i Skånes Fårintressenter, sa under påsken i Lantbruksnytt vad många tänker. Bra inslag, missa inte det.

För oss kalenderbitare har Jordbruksverket just släppt årets Marknadsrapport lammkött. Rapporten innehåller statistik som beskriver strukturutvecklingen inom svensk produktion och sammanfattar produktion, utrikeshandel, förbrukning och priser. Intressant läsning kryddad med mycket grafik.

PRODUKTION

Grafik Jordbruksverket ur Marknadsrapport lammkött

Ullpodden har släppt ett nytt avsnitt som handlar om gotlandsull med mera.

Bristen på regn börjar redan oroa. Torra vårar är inget ovanligt, men förr har vi kunnat räkna med att varje torrperiod har ett slut och att regnet kommer (oftast mer än önskat). Men efter förra årets torka vet vi inte riktigt om vi kan vara säkra på något. HKScan har tagit upp sin betesblogg, läs Gunnar Danielsson och Elisabeth Svenssons insatta råd om hur man optimerar lammproduktionen under en torr vår.

Trevlig helg önskar SF!

ragen
Rågen på Gotland håller på att ändra färg. Snart 30 cm hög. Foto Elof Nilsson

kanalen
Elof har dämt upp kanalen som rinner genom markerna. Om det inte kommer regn snart … Foto Elof Nilsson

gres3
Det är grönare än förra veckan i Bohuslän, men det finns ännu inte mycket att äta på Skårve Nytorp. Som alltid är det grönare hos grannen. Foto Anna Bergström

20190426_121113
Men ingen kan säga annat än att det är bra väder för att gå över stängslen. Foto Gudrun Haglund Eriksson

solen
Elof sviker oss inte, veckans gotländska solnedgång. Foto Elof Nilsson

Elaine
Körsbären som brukar blomma i mitten av maj satsar i år järnet redan i april. (Elaine har fuskat sig in i bild. Hon är fårens talesperson som gärna berättar att de vill komma ut nu. Alternativt få mer kraftfoder och oftare.) Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna

Påskyra och värme

veckobrev

19 april 2019 | Innan påskyran helt tar över vill vi presentera tre nya kandidater till Årets Fårföretagare 2019 och önska alla en Glad Påsk!

De tre nomineringar till Årets Fårföretagare 2019 som denna vecka presenteras är Skaraborgs, Hallands och Värmlands kandidater. Vi har äran att presentera Victoria Gustafsson på Daltorp nära Skövde, Kristian och Jeanette Carlsson på Öströö Fårfarm i Tvååker och Elsa Lund Magnussen som driver Lindås Lamm utanför Karlstad. Läs presentationer och motiveringar här.

Nominerade2
Foto Håkan Ljungqvist, Ofelia Carlsson respektive Öyvind Lund

Denna vecka tipsar Sven-Erik Larsson om att fylla slaksida/bringa med citrus, ingefära och timjan. Mums. Om du inte gjorde det förra veckan, läs mer om Sven-Eriks matlagningsfilosofi här.

Tider och platser för sommarens riksbedömning av ull och päls har publicerats på hemsidan. 18 bedömningsdagar landet runt ska det bli. Det kan ännu bli ändringar, men på hemsidan finns alltid den aktuella planen.

Ett första avstämningssamtal med Scan har hållits i veckan via telefon, och vi kommer fortsätta hålla kontakten under året. Scan som koncern har ekonomiska problem. Den svenska delen har svarta siffror, men önskvärt vore ett högre resultat för att kunna göra återinvesteringar av olika slag. Scan vill ha fler lamm och har stor efterfrågan på lamm. De är väldigt positiva till kontakten och vi funderar på hur vi kan nå ut bäst med gemensam information. Det kommer att saknas lamm – Scan och deras kunder önskar en ökad produktion.

Scan vill lyfta några saker för oss leverantörer att tänka på:

  • Att vi inte alltid levererar det vi lovat. Exempelvis planeringsanmälningar som inte stämmer, och det händer lite för ofta att man inte ringer och ändrar antal. De lamm som är planerade att slaktas är sålda och kunden väntar. När man inte kan leverera påverkas kommande efterfrågan och vårt avräkningspris.
  • Leverans av lamm som inte är slaktmogna är olönsamt för alla.

Naturvårdsverket har utvärderat tre olika metoder för att beräkna omräkningsfaktorn mellan antalet vargföryngringar och antalet vargindivider. Man har beslutat att tillsvidare behålla den nu använda omräkningsfaktorn 10. Det är bra eftersom en lägre faktor skulle ha inneburit att vargstammen bedömdes som mindre, och därmed skulle vi komma ännu längre från att återfå licensjakt. Dessutom kunde det blivit risk för ännu mer försiktiga beslut om skyddsjakt. Att Naturvårdsverket nu går vidare med utveckla insamling av spillning som ska DNA-testas som inventeringsmetod, är också bra. I bästa fall får vi då en inventering som är mindre beroende av snö, som bygger på allmänhetens hjälp och som därigenom borde uppfattas som mer trovärdig och speglar verkligheten bättre. Läs mer här.

Turen har kommit till presentation av Årsstämmans Bronssponsorer:
Andelslamm Du äger vi sköter
Elitlamm Du har fåren – vi har programmen!
En får tacka – fårglass från Bergslagen
GGI Sweden Produkter som underlättar din mjölk- och köttproduktion
Hunden & Herden Buy well – Buy once
Knarrhult Kvallitétsprodukter för din djurhållning
LRF Dalarna Drygt 5000 medlemmar och 28 lokalavdelningar
LRF Kött Jobbar för de svenska köttproducenterna
LG Produkter Specialister på inomgårdsprodukter
Siltbergs smide Funktionella och hållbara hjälpmedel för fårhållning
Slättö Kvarn Får- och hästinredning, djurfoder med mera
Stenkyrka Ullspinneri Ullspinneri på Gotland
Svenska Fårklipparförbundet Organisationen för svenska fårklippare
Solkustens spinnverkstad Ett litet ullspinneri i Roslagen
Tre lammproducenter Har produkterna för din lammproduktion
Ullförmedlingen En digital arena för svensk ull
Vasaloppet Världens största långlopp på skidor

Många företag bidrar till att göra Stämman och Lammriksdagen till en stor fest. Tack till er alla för det!

Vi är jätteglada över att så många, både deltagare och sponsorer, har anmält sig. 146 personer med stort intresse för får kommer att trängas och trivas på Mora Hotell och Spa under helgen den 11-12 maj. Det är både fler utställare och fler deltagare än vi beräknat. Vi ser det som positivt att intresset är stort, vi får “knö ihop” oss och ta väl hand om varandra. Bra mingel- och nätverkarläge utlovas och seminarieprogrammet är fyllt med intressanta föreläsningar. Bara tre veckor dit!

kassen
Stämmokassarna har anlänt. Alla som kommer på stämman får en egen kasse med sig hem, den kan fyllas med bra-att-ha grejer från våra sponsorer, stämmokatalogen och annat som du behöver bära med dig. Gjord av eologisk bomull och användbar till mycket även när Stämman är över. Foto Britta Wendelius

Under veckan har kött från äldre djur diskuterats i sociala medier. Kockar har börjat få upp ögonen för smaken och kvaliteten på detta kött, men till och med bland fårägare verkar det vara en seglivad myt att gamla djur inte går att äta. Frågan om vad man ska göra med köttet från utslagsdjur dyker upp igen och igen. “Äter SFs styrelsemedlemmar själva kött från gamla djur?” frågades, och det visade sig att det gör de. Frågan väckte en storm av engagemang och tillagningstipsen vällde in med vändande post. Några exempel svar från styrelsen och adjungerade:

  • Ja vi äter kött från äldre djur och det mycket gärna. Det är “mer” struktur på köttfibern och smaken är mycket god. Eftersom vi lämnar in till ett charkuteri och gör egen korv så brukar vi av tacka mestadels använda steken och sadeln. Sadeln tillagar vi oftast hel (kryddad med örter, vitlök och inslagen i plastfolie/grillfolie för att behålla alla smaker/vätskor) på låg värme under lång tid (typ slow cook i ugn). Vi penslar med lämplig glaze och grillar på ytan precis innan servering. Trancheras vid bordet om man vill impa på gästerna. Otroligt gott.
  • Det är egentligen ingen skillnad på hur vi lagar till äldre och yngre djur. En välhängd biff från gammalt djur kan lagas på samma sätt som från lammet. Och vi lagar många detaljer länge på låg värme, både med lamm och får.
  • Pulled Lamb är ju sååå gott och kan med fördel göras på äldre djur.
  • Man kan också göra en lamm/får och tomatsoppa på burktomater, lök, morötter och tomatpuré. Medan soppan kokar gör man köttbullar av fårfärs. Vill man kosta på lite extra lyx trycker man i en liten bit mozarella i varje köttbulle. Ploppa i köttbullarna en och en i soppan och låt koka upp. När fårbullarna flyter är soppan färdig. Den som ogillar denna soppa är förmodligen tomathatare!
  • Självklart äter vi tacka! Baggarna brukar bil “för gamla” eller säljs vidare, någon riktigt gammal har fått blivit hundmat.
  • Tacka köttras upp till 3 år underbart. En 1 års bagge av finull till frysen varje år!
  •  Man kan skära ur filéerna och tillaga dem som helstekt “får/lammfié. Då kokar vi rent resten och gör någon god soppa på det. Men fatta bara vilka stora härligt goda filéer det blir från ett vuxet djur! Vi låter göra korv av allt annat kött, då kan man ibland behöva skära bort en del av det fettet innan korvtillverkning, men det avgörs från fall till fall och beroende på hur slaktkroppen ser ut. Vi väljer själva att tillaga kött från vuxna djur före lammkött eftersom vi har den möjligheten. Vårt lammkött säljs direkt till kund som lammlådor.
  • Baggen Philip är den bästa gotlandsbagge jag haft. Han slaktades 8 år gammal och hans kött var supergott. Höggreven långsamgrillades på inderekt värme och den måltiden ligger i topp när det gäller köttminnen.
  • Vi väljer äldre djur till lufttorkad korv (eftersom det köttet innehåller mindre vatten). Fett i rätt mängd är avgörande för lufttorkad korv och det är absolut inget problem att använda fettet från tacka eller bagge oavsett ålder! Djur som ska lufttorkas hängs bara 1–2 dagar, annars får äldre djur hänga lite längre än lammen.
  • Vi äter tacka, framförallt dom “finare” bitarna. Sedan gör vi korv på resten. I korven åker också baggarna.
  • Det lite konstigt att det finns en uppfattning om att det är “nåt fel” på kött från äldre djur, det är ju det bästa köttet.
  • Att vi tar hand om kött från äldre djur är för oss även en gest av respektfullhet och tacksamhet för allt det som djuret gett oss under sin livstid.

Entusiasmen behöver spridas vidare till fårägare, uppköpare och konsumenter. Vi tror att tiden är mogen.

Missa inte Erika Olsson från Exceptionell råvara som kommer till Lammriksdagen. Hon kommer att prata om precis de här sakerna.

Gård & Djurhälsan påminner om träckprov före betessläpp och att man kan behöva behandla mot fästingar.

Vi lägger sista handen vid nästa nummer av Fårskötsel. Rekordtjockt nummer! Innehåller bland annat en massa roliga nappa-rapporter, hur man planerar inför en ny torksommar, kejsarsnitt hos får och hemma-hos-reportage från gården som drabbats av CODD. Och en massa annat intressant.

Kommande avsnitt av Fårpodden som handlar om marknad och lönsamhet är under inspelning. Kommer så snart vi hunnit samla in alla inslag, vi jobbar på mellan lamningar och vårens utesysslor.

marknadspodd

Dämpning av eko och små ljud man gör av misstag är viktigt, det har vi lärt oss den hårda vägen, och ett lammskinn funkar fint såklart. Foto Anna Bergström

En fin påsk önskar SF!

riset
Visst blev det ull i Brittas färdigpyntade påskris. Färgglada lockar från leicsterfår, inhandlade på Fårfest i Kil. Foto Britta Wendelius

varbruk2019
Vårbruket är igång på Gotland. Vad är det för grönt frågade jag, för när jag tittar ut genom fönstret på västkusten ser jag mest torrt gräs och björkens gröna musöron. Det är ekologisk hybridråg, svarar Elof. Foto Elof Nilsson

myllarn
Maskinen är ett hemmabygge som kallas för “myllarn”. Den har tallrikar med bill som skär ner gödseln bredvid såraden. Foto Elof Nilsson

solnedeaster
Solen går ner i Östersjön och utlovar varmt och soligt påskväder som vi hoppas att ni hinner njuta av. Foto Elof Nilsson

Marita Andersson
Tack till avsändare och fotograf Marita Andersson som skickat bild på årets bästa påskpynt i Stora Hallarsbo, en fyrklöver av ryalamm!

Sammanställt av Anna

Lamm till påsk

veckobrev

12 april 2019 | Idag börjar vi presentera de nominerade till Årets Fårföretagare 2019. Först ut är Västernorrlands, Östgötalamms och Gotlandsfårsföreningens nomineringar. Missa inte första lammlagartipset från Elmia-kocken Sven Erik Larsson.

Denna vecka får ni stifta bekantskap med Caroline Nielsen och Christoffer Lindahl som driver Strömmens Gårdsmejeri, Anna Hägge och Crister Nilsson i Valdemarsvik och Ingemar och Margareta Zachrisson på gården Mysten i Alingsås. Presentationer och motiveringar finner ni här.

Nominerade1

Foto Tore Hagman, Magdalena Hägge respektive Caroline Nielsen

Tid får alla delar att smaka gott. Alla har hört uppmaningen att använda djurets alla delar. Det är inte bara hållbart utan kan även bli gott, bevisade kocken Sven-Erik Larsson under tre dagar på Elmia Lantbruk i höstas. Sven Erik styckade och tillagade lamm på scenen inför publik, vad som tillagades var styckningsdetaljer som annars ofta slutar som färs.

ELMIA_LANTBRUK_181024-0251
– Utmaningen är att se varje styckningsdetaljs potential, säger Sven-Erik. Foto Elmia

Läs om Sven-Erik och hans matlagningsfilosofi här.

Sven-Erik beskriver hellre processen hur en maträtt kommer till, än anger detaljerade måttangivelser och recept. Vi kommer att bjuda på beskrivningar av fyra olika smakrika lammrätter de kommande veckorna. Vad sägs om att prova confiterad lammnacke i påsk? Vi lovar, det är en jättebra idé. Köttet är väldigt smakrikt. Man kan äta det kallt i en sallad, men jag tycker det är godare att värma det försiktigt med lite av lammfonden och lite vin, säger Sven-Erik. Servera det varmt till ljummet med några tillbehör som du tycker om. Läs här hur du gör confiterad lammnacke.

I onsdags hölls lansering av Handlingsplanernas etapp 2 med en stor sammankomst i Stockholm. Etapp två fokuserar på att öka efterfrågan på svenskt kött, för världens hållbarhet. Det kan tyckas pompöst, men tanken är att vår modell för etisk och hållbar djuruppfödning inte bara ska uppskattas här hemma utan också kunna spridas utanför Sveriges gränser. Svensk gris-, nöt-, och lammproduktion vill vara en del av lösningen för en framtida hållbar konsumtion.

etapper

Grafik, samtliga, hämtade ur Presentation av etapp 2

Fem olika målområden för andra etappen har identifierats:

  • Val och produktion av foder
  • På gård (klimat, kretslopp, energieffektivitet och biologisk mångfald)
  • Slakt och förädling
  • Uppdatera och ta fram lättkommunicerade fakta
  • Handel och foodservice

I Presentation av etapp 2 finns närmare presentationer av delmålen.

nulagelamm

Att uppnå bättre kvalitet på svenskt lammkött är ett av delmålen:

  • Svenskt lamm är ett kvalitetskoncept 2021
  • Kravspecifikation för svenskt lamm framtagen utifrån:
    – Storlekssortering och höjd fetthalt
    – Ras
    – Mörhet
  • Ta vara på säsonger
  • Vad är bra med att äta svenskt lammkött?

När man säger att ta vara på säsonger menar man att driva och utveckla kampanjen #höstlamm, att förbättra kvaliteten på höstlammen och att undersöka möjligheter med fler säsongskoncept. Man vill även få fram en ny betalningsmodell som premierar kvalitetskött, stora volymer och jämn leverans över året.

Nu är etapp 2 av handlingsplanerna igång. Massor av dokumentation runt Handlingsplanerna finns på Svenska Köttföretagens hemsida, för dig som vill veta mer om vad som gjorts hittills.

styrkor

Många möjligheter och styrkor. Även utmaningar redovisas i Presentation av etapp 2.

Elofinappa

Vår egen influencer Elof inför lanseringen av handlingsplanernas andra etapp. Blommig skjorta (obligatoriskt enligt Elof), fluga och väst av lammnappa samt John Deere-bälte. Foto Viktoria Östlund

Smart Textiles i Borås tillsammans med RISE Research Institutes of Sweden har hållit en workshop om hur kan man använda svensk ull på helt nya sätt. Claudia höll ett föredrag om SFs arbete med ull och nappa. Jodi Everding från Filippa K berättade om deras passion för den svenska ullen och hur de ser på framtiden med ull. Elin Näsström berättade om Smart Textiles och vad de arbetar med där. Efter detta blev det en workshop om svensk ull. De ca 50 deltagarna delades upp i grupper och diskuterade problem och lösningar kring svensk ullproduktion och förädling. Sedan blev det brainstorming och grupperna fick arbeta med att tänka ut nya innovativa ullprodukter.

Smarttextiles

Jodi Everding från Filippa K, Elin Näsström Från Smart Textiles, Claudia och docka med lammnappa på workshop om ull och framtida ullprodukter på Högskolan i Borås. Foto Linda Nydén

Det var många som hakade på Claudias budskap om ullens hightec-egenskaper, till exempel att den är naturligt flamsäker. Brandsäkra och slitstarka, miljövänliga arbetskläder var på tapeten, men även odlings- och markduk samt oplastiga klätterskor. Bland företagen som deltog kan nämnas Ullcentrum, Ludvig Svensson, Kasthall, Sätila of Sweden, Nordifa, 7H Färgeri och The Right Gloves (som för övrigt blev helt sålda på lammnappan).

Även lowtec-ull har hightec-egenskaper:

  • Den kräver ingen gödsling, vattning eller besprutning för att växa.
  • När man klipper av den växer det ut nya fibrer.
  • Den är töjbar och elastisk och kan tillverkas i många grovlekar och kvaliteter med låg energiåtgång.
  • Man kan böja en ullfiber 20 000 gånger utan att den går av (bomull 3000 ggr och viskos 75 ggr).
  • Den är värmande även i blött tillstånd.
  • Den är naturligt flamsäker och återanvändningsbar.
  • Man kan väva tyger, spinna garn och tova eller filta den.
  • Den är ljudabsorberande, värmeutjämnande och motverkar dålig lukt samt statisk elekticitet.
  • Samtidigt som den utvändigt är vattenresistent, kan den absorbera upp till 35 % av sin egen vikt.
  • Den är lätt att färga och är vatten- och smutsavvisande.
  • En ullfiber skrynklar inte.

Kan det bli bättre, så inte oss emot, men maken till välutvecklat material!

En projektansökan för ett nytt nappaprojekt, som ska ta vid där pilotprojektet slutar, har skickats till Stiftelsen för garverinäringens främjande. Vi skulle vilja köra ett projekt i lite större skala för att visa på att det kan gå att få ekonomi på vita skinn om de förädlas till exempelvis nappaskinn. Projektet vill ta reda på mer om vilka skinn som lämpar sig bäst för nappaberedning. T ex om ras, uppfödningsmodell och slakttidpunkt spelar roll.

LRF Kött skickade i början av veckan ut ett pressmeddelande som tog upp den stora efterfrågan som finns på svenskt lamm och att betalningen i år ligger rekordhögt för årstiden. Gott gensvar från media, åtminstone 35 tidningar har plockat upp ämnet. Här Sydsvenskans artikel.

Nytillkommet inslag i Lammriksdagens program är Erika Olsson som kommer att prata om exceptionell råvara. Erika säljer tackkött till restauranger, ett exklusivt kött som restaurangerna efterfrågar. Vi lovar att det blir intressant att lyssna till Erika som är en fårbonde med exeptionella förmågor.

Nu är den efterlängtade våren här. Gård & Djurhälsan påminner om att komma ihåg att ta träckprov i tid, för att hinna avmaska dom innan betessläppet om träckprovet visar att djuren har parasiter.

Smittspårningen av CODD har fortsatt, men ingen säker källa för smitta har ännu kunnat fastställas.


Denna vecka presenterar vi Stämmans Silversponsorer:

Svenskt Kött är en varumärkesoberoende organisation som arbetar med att ge kunskap och inspiration samt skapa opinion kring allt som har med svenskt kött, svenska charkuterier och nyttan av svensk djuruppfödning att göra.

Lammproducenterna är en organisation för yrkesverksamma fårägare. Sedan starten 2000 har man fört lammköttsproducenternas talan och fungerat som ett nätverk för att öka och sprida kunskap om lammproduktion i Sverige.

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathanverk som förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i Sverige och i Norden.

Gimrarna är oberoende lammrådgivare i Sverige som tillsammans vill förbättra tillgängligheten av rådgivning för fårbönder.


Hur ser ditt påskris ut? Har du anammat trenden med ull i riset, kör du med barnens dekorationer eller fjädrar? Skicka gärna en bild på ditt ris till påskens veckobrev!

qrf

Brittas påskris före dekoration. Slår vad om att hon dekorerar med ull, vad annars? Men säkert vet vi inte förrän nästa vecka. Foto Britta Wendelius

Trevlig helg önskar SF!

qrf

Blå himmel, solsken och fågelkvitter. Lite kallt visserligen, men våren är här. Foto Britta Wendelius

easterlambs

Lammlycka på Nors. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna

Våren tar för sig

veckobrev

5 april 2019 | Lammboom i många fårhus, vilket troligen betyder ett ordentligt sömnunderskott i läsekretsen. Hoppas att ni trots det välkomnar lite fredags-läsning. 

Det blev hela 11 nomineringar till Årets Fårföretagare 2019, några vi känner igen från förra året och många nya. Alla är spännande, högt engagerade fårföretagare och motivationerna är bra. Jätteroligt tycker vi! Vi börjar presentera dem nästa vecka.

Två motioner till årsstämman kom in i tid, de kan läsas i nästa Fårskötsel som kommer den 3 maj.

Stiftelsen Svensk Fårforskning beslutade förra veckan om vilka projekt som ska få ta del av de utlysta medlen. Sex ansökningar hade inkommit, varav tre projekt beviljades:

  • Strategier och lönsamhet vid flasklammsuppfödning
  • Vilka faktorer påverkar kvalitet på nappaskinn
  • Livdjur och parasitsmitta i svenska fårbesättningar

Det var en bra bredd på de inkomna ansökningarna och många intressanta infallsvinklar. Tyvärr kunde vi inte bevilja fler projekt eftersom SSF har begränsade resurser. Vi hoppas att de avslagna projekten kan söka medel från andra håll, så att även de kan förverkligas.

Avräkningspriset har stuckit iväg åt rätt håll de senaste veckorna efter en lång och djup svacka. Äntligen. De senaste åtta veckorna har priset varit uppe på högre nivå än någonsin för perioden. Scans satsning på Köttmästarens Utvalda kan vara en bidragande orsak, och att det nu delvis råder brist på lammkött.

tungalamm_1912
Grafik: Jordbruksverket

Många har anmält sig till Stämma och Lammriksdag. Hotellet ser till att hålla några extra rum, så har man svårt att bestämma sig redan nu finns det möjlighet att anmäla sig fram till Skärtorsdag den 18 april (i mån av plats). Anmälan till Britta. Temat för Stämman är lammköttskvalitet, förädling och smaker i kombination med upplevelse! Vi får uppleva och avsmaka produkter från kvalificerade mathantverkare som gör prisad ost, chark och glass av får- och lamm. Välkommen till en helg med många smaker i Dalarna!

En pressrelease om smittskydd har skickats ut brett till svenska medier. Vi känner att vi behöver söka sätt att också nå fårägare som inte nås via våra kanaler. Men ämnet verkar inte vara så lockande, hittills klen effekt och inte ens lantbrukspressen har nappat vad vi har sett. Har du en idé om hur vi kan sprida kunskapen i en bredare krets utan att vara för pekpinneaktiga så tipsa! De nytillkomna smittorna är skrämmande och allvarliga, men om man följer de rekommendationer som tagits fram är man säker. Misströsta ska vi inte, men vi måste fortsätta att informera.

Gård & Djurhälsan har uppdaterat sina rekommendationer och djurägarförsäkran gällande fotröta inför livdjurförsäljning, riksbedömning etc. Samtliga dokument finns här.

Vill du gå seminkurs i år? Att seminera får är ett utmärkt sätt att förnya avelsmaterialet i besättningen med minimal risk att föra in nya smittor i besättningen. En endags seminkurs ger de kunskaper som behövs, och krävs för att få behörighet av Jordbruksverket att seminera i den egna besättningen. Gård & Djurhälsan arrangerar seminkurser för fårägare och de vill väldigt gärna få in intresseanmälningar för att kunna planera årets kurser. Anmäl intresse på Gård & Djurhälsans hemsida!

Ordnar ni lammsläpp, öppen gård eller andra arrangemang där ni får besök till gården? Det är oerhört positivt då avståndet mellan stad/land och konsument/producent behöver minskas. LRF har bra manualer till hjälp när man ska ordna gårdsbesök och liknande. Både för att skydda djuren och besökarna!

Sveriges Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) där vi är med har haft telefonmöte. Organisationens arbetar för att alla livdjursimporter ska göras på ett smittsäkert sätt.

Möte med Jordbruksverket angående projektet om utökad utevistelse för får. Mötet var positivt, men nu inväntas en kommande rapport från Vetenskapliga rådet som är viktig för det fortsatta arbetet.

Ytterligare ett möte hos Jordbruksverket, detta gällde smittskydd. De medel för djurhälsa som Jordbruksverket fördelar har inte räknats upp från regeringshåll på länge, vilket gör att pengarna urholkas när allt blir dyrare. Mötet jobbade med att söka vägar att få pengarna att räcka längre, men var överens om att både Jordbruksverket och djurägarorganisationerna behöver arbeta ännu hårdare för att nå fram till politiker.

SF får del av dessa pengar för att utveckla djurhälsodelarna i Elitlamm. När vi använder hälsodelarna i Elitlamm får vi inte bara bra koll och dokumentation i vår egen besättning, utan bidrar också till den djurhälsostatistik som Jordbruksverket vill ha i utbyte för att hjälpa oss ekonomiskt att utveckla programmet. Tack alla som bidrar till detta kollektiva arbete, det gör skillnad ska ni veta!

Claudia har blivit intervjuad av Broderiakademin om svensk ull. Broderiakademien har 1100 medlemmar och temat för deras kommande medlemstidning är material, och där kommer ju ullen naturligtvis in. Vi pratade svensk ull och dess framtid och hälsade på hos fåren.

Hjordis

Katarina Thurell som intervjuade Claudia tog en fin bild på ungtackan Hjördis, ett av förra årets napplamm. Foto Katarina Thurell

Guldsponsor2019Veckans Guldsponsorpresentation: KLS Ugglarps

KLS Ugglarps slaktar och styckar bara svenskt kött. Unika koncept utvecklas i samklang med kunderna för att tillgodose konsumenternas önskemål. Verksamheten omfattar gris, nöt och lamm. Allt från styckningsdetaljer till färdiglagade produkter – enbart av svenskt kött från utvalda gårdar. I dagsläget har KLS Ugglarps 12 % av landets lammslakt, man har under året ökat sin lamm- och fårslakt med 17 % och man vill gärna med er hjälp öka ytterligare. KLS halalslaktar alla lamm och det gör att de kan sälja hela lammet, även delar som skalle och njurar. KLS Ugglarps har en stark vilja att öka tillgången på lammkött, vill hjälpa till att lyfta lammbonden, höja slaktvikterna och jobba med frystinade detaljer för att jämna ut “pucklarna” över säsong. Man jobbar också med att lyfta tackorna och deras värde. KLS Ugglarps prioriterar lammen, möt dem på Stämman i Mora! Eller kontakta Anna Svensson som är inköpare för lamm.

Något som bekymrar många medlemmar denna vår är vildsvinsskador på vallar och beten. Vi råder att kontakta lokala jaktlaget och att försöka få dem förstå skadornas omfattning. Fotografera och dokumentera. Stäng gärna egna rutor för att få ett referensvärde för viltskadornas omfattning på er egen gård. För inspiration, läs om hur man dokumenterar viltskador på på Berga Husby-Oppunda i Södermanland.

LRF samlat material till till Fakta på bordet-möten (möten om viltskador).

I onsdags hade förbundsstyrelsen telefonmöte. Protokoll snart i lokalföreningarnas styrelsers epostlådor. Det kan vara bra att veta att alla medlemmar har tillgång till protokollen från styrelsens möten via sin egen lokala styrelse.

Det har varit ett händelserikt år. Verksamhetsberättelse för 2018 är nästan klar, Britta lägger nu sista handen vid den. Den kommer att publiceras i Stämmokatalogen, och efter stämmohelgen på hemsidan.

Den 15 april planeras ansökan om krisstödet 2019 att öppna. Det är 730 miljoner kronor som ska fördelas till det svenska lantbruket genom ett kombinerat areal- och djurbaserat stöd för att lindra konsekvenserna av torkan sommaren 2018. Jordbruksverket berättar mer här.

Inside information om Ernst Kirchsteigers senaste projekt. En bok av Ernst om hans favoritmaterial kommer snart, och SF har hjälpt till med faktagranskning av kapitlen om ull och skinn. Ernst hyllar verkligen dessa material och fåren som skapar dem, det värmer våra fårälskande hjärtan. Ska försöka komma ihåg att tipsa när boken finns ute.

Nu när lammen anländer i strid ström tipsar vi alla som använder Elitlamm Fritid eller Avel & Produktion om att använda mobilversionen för omgående registrering ute i fårstallet. Att registrera så mycket som möjligt direkt när det händer minskar belastningen på lamningströtta hjärnor.

nya
Första målet råmjölk och samtidigt registrering i Elitlamm Mobil. Foto Britta Wendelius

ordning
Ordning sparar hjärnan och kalorier. Foto Britta Wendelius

Mer helgläsning i LRF Kötts färska nyhetsbrev.

Trevlig helg önskar SF!

rund
Nu: Runda damer i många fårhus. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna

Veckans fårnytt

veckobrev

29 mars 2019 | Ännu tid, om än kort, att motionera.

Det ser ut att bli få motioner till Stämman i år. Finns det någon fråga du eller lokalföreningen vill lyfta med en motion? Skynda att skicka, motioner ska vara styrelsen tillhanda den 1 april.

Anmälningar till Stämma och Lammriksdag väller in. Kul! Lika kul är att tillströmningen av företag som vill sponsra och komma till Stämman är över all förväntan. Det kommer bli trångt men trivsamt bland utställarna. Alla du vill träffa kommer att vara där, kom du också!

Det har blivit några ändringar i Lammriksdagens program, aktuellt föreläsningsschema finns här.

Vem får priset Årets Fårföretagare 2019? Det vet ännu ingen, men vi har inte fått in så många nomineringar i år. Ingen mer lokal- eller rasförening som vill göra en nominering före 1 april? Det lilla startfältet utgörs visserligen av starka namn, men goda chanser att ta plats i slutstriden finns.

I onsdags deltog vi ett seminarium i Agrovästs Gröna möten-serie, rubriken var Det digitala djuret. En hel rad föreläsningar som mycket fokuserade på kor, speciellt mjölkkor, men även en del nyheter som skulle kunna vara intressanta för fåren. Vad sägs om att ha en sensor som du drar över höet, ensilaget eller halmen och genast får reda på allt från torrsubstans, energivärde, råprotein med mera? “No fense” diskuterades också, alltså digitala staket. Djuren bär utrustning som ger en ljudsignal om de närmar sig det virtuella staketet, följt av en strömstöt om de går för nära. Detta provas i Norge idag, och ett examensarbete ska göras i Sverige för att undersöka om det fungerar här. Ett projekt tittar på om man genom att följa fårens rörelsemönster kan upptäcka se om någon är på väg att bli sjuk. Denna typ av övervakning är ganska väl utvecklad för nöt.

Mycket händer nu inom digital teknik för lantbruk. Om den ska bli lön- och lyckosam behövs utbildning i hur den ska användas, det var alla överens om. Vi vill inte ha teknik som samlar och producerar en massa data som vi inte har användning för, eller som det tar för lång tid att analysera. Det kommer att bli två uppföljande möten under sommar/höst som ska handla om digitalteknik för att mäta köttkvalitet respektive djurvälfärd och hälsa.

Tipsar om att det i Fårpodden #2 finns ett inslag om den senaste teknologin inom animalieproduktion. Det spelades in i somras, så “senaste” kanske inte gäller längre när det gäller ett ämne som detta. Men ändå intressant att lyssna till om man är nyfiken.

Elitlamms support-team har idag träffats IRL för fortbildning och trimning av rutiner. Det är många regelverk som vi måste förhålla oss korrekt till, och en hel del att hålla i huvudet. Om vi verkar förvirrade ibland så kan det bero på för mycket kartonger i minnets korridorer. Nu har vi städat bort inaktuellt, satt nytt på lättåtkomliga hyllor och känner oss redo för årets lamm-boom. Vi ser fram emot att följa den, från registrering via vägningar och mönstringar till höstens försäljningar och slakt. Registrera så mycket som möjligt när det är aktuellt, det är vårt bästa tips. Hör av er till supporten om ni behöver hjälp med något!

Elitlammsupporten, tel 0174-301 50, har telefontid måndagar och onsdagar 10–12 samt tisdagar kl. 16–18. Vi får inte mycket samtal under eftermiddagstiden på tisdagar och undrar om ni hellre vill ringa 10–12 även under tisdagar? Samtidigt finns det en och annan som har svårt att ringa på förmiddagen och uppskattar det sena alternativet. Vad tycker du om våra telefontider? Skriv gärna en rad till supporten. Via mail nås vi alla vardagar.

Claudia har föreläst om SFs arbete med ull och nappaskinn för Roslagslamm, en ekonomisk förening för fårägare i Roslagen.

Ett upprop har gått ut till lokalföreningar och rasföreningar om att meddela om man planerar kurser i mönstring steg 1 och/eller steg 2, eller andra kurser man vill anslå i Fårskötsel. Meddela Einar senast 5 april, så kommer det med i nästa tidning. Cc:a Anna så lägger hon ut i kalendern och på lokal/rasföreningens sida.

Bohuslän, Gotland och Västmanland har sagt att de planerar för mönstringskurser. Det går bra att anmäla intresse att delta till respektive lokalförening redan nu.

Tidsplanen för riksbedömning är nu på remissrunda hos riksdomargruppen, och har vi flyt publiceras riksbedömningsplanen för päls/ull/rya redan i Fårskötsel nr 3.

Höstlamm är en kampanj för att informera om hur svensk lammproduktion ser ut och berätta varför det är en bra idé att köpa lamm under hösten. Kampanjen har körts under 2017 och 2018 och nu är de klart att det blir en kampanj även i år. #höstlamm veckorna 40 och 41 alltså, med Svenskt Kött vid rodret.

Regeringen ger tillstånd till effektivare jaktmetoder vid jakten på vildsvin. Bakgrunden till beslutet är ett förslag från LRF till regeringen i oktober 2017. Läs mer på LRFs hemsida.

Viltskadestatistik för 2018 finns nu sammanställd. Under 2018 angreps 383 får, 5 nötdjur och 13 getter. Utöver detta skadades eller förstördes 35 bikupor och 13 ensilagebalar. Lodjur är den art som orsakade mest skada och angrep 220 djur vid 94 olika tillfällen. Totalt angreps 30 hundar och även här var det lodjuret som orsakade flest angrepp på hund (13 angrepp). Varg angrep 8 hundar, björn 6 stycken och örn en hund. Läs mer i rapporten.

Matens ursprung blir allt viktigare för svenska konsumenter. Svenska folkets intresse för ursprung är rekordhögt, i Demoskops nya mätning når ursprungsmärkningen Från Sverige sin högsta notering någonsin. På knappt tre år har märket gått från 0 till 84 procent kännedom, en rekordsnabb klättring på kännedomslistan. Läs mer här.

Guldsponsor2019

Veckans Guldsponsorpresentation: Lantmännen

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Lantmännen ägs av 25 000 svenska lantbrukare med verksamheter i hela värdekedjan från jord till bord. Lantmännen Lantbruk utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som bidrar till att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk. Intresset för lammproduktion i Sverige ökar. Genomtänkta strategier och foder av hög kvalitet är en av nyckelfaktorerna till framgång! Lantmännen har under flera års tid arbetat intensivt med att ta fram produkter som passar för den svensk fårproduktion oavsett inriktning.
– Med foder av hög kvalitet och rätt sort vid rätt tillfälle får dina djur ett försprång.  I vårt breda sortiment hittar du allt som behövs för att lyckas med produktionen! Vi tror på att samla erfarenhet och kunskap för att möta framtidens behov med rätt produkter för bästa möjliga resultat på gården! Kontakta någon av Lantmännens duktiga säljare så hjälper de dig att hitta produkter som gör skillnad på din gård.

Med tanke på höstens kanonbete, som följde efter torkan, har många gissat att blir fler lamm än vanligt den här säsongen. Det verkar som att det stämmer i många besättningar, fler trillingar och fyrligar än vanligt och i P4 Gotland berättar Anna Törnfeldt om fenomenet “naturlig fluschning”. I Storbritannien får man tvärtom färre lamm än vanligt och går ut med information till fårbönderna i syfte att minimera förluster av de lamm som föds.

Jordbruksverket har publicerat en rapport om långsiktiga effekter av torkan 2018 och hur jordbruket kan bli mer motståndskraftigt mot extremväder.

Som en del i krispaketet efter förra årets torka satsades 20 miljoner kronor i rådgivning till landets lantbrukare. Men bara runt hälften av pengarna har betalats ut och slutdatum för subventionerna förlängs från sista mars till sista juni i år, skriver Land Lantbruk. Rådgivningen ska fokusera på likviditetsplanering eller foderplanering. Varje lantbruk får maximalt 20 000 kronors rådgivning varav 70 procent betalas av Landsbygdsprogrammet.

I Fårskötsel som kom förra veckan sedan krönikerade Einar sist i tidningen om vikten att tänka på smittskydd vid får-sammankomster. Han tog baggauktioner som exempel. Vi har fått kommentar om att baggar inte kan smittas av parasiter via en auktion, och det är förstås korrekt. Får man med sig sådana hem från en auktion har de varit i baggen när han kom till auktionen, och genom rätt karantänsrutiner när nya djur kommer till gården kan man avslöja parasiter innan man infekterar sina beten. Einars tanke var snarare att rutiner behöver ses över så att våra kära auktioner och andra sammankomster inte blir en väg för smittspridning. Ledsen att det blir så mycket prat om smittskydd just nu, men hoppas att det inte leder till stängning av öron utan snarare till att vi alla skapar rutiner på våra gårdar. Kunskap och rutiner – bästa försäkringen.

Trevlig helg önskar SF!

nyalamm
Lammen duggar nu tätt i många fårhus. Här Bengtstorp-tacka som bäddat ner sig med sina nyfödda tvillingar. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Leja
Blivade jobbarkompis på tillväxt, Gudruns Leja 4 veckor gammal. Foto Anna Eriksson

grekiska

Elitlamm tipsar: Under lamningen och uppfödningstiden visar tackorna vad de går för! Använd alla de funktioner i Elitlamm som hjälper dig att komma ihåg vilka som hade problemfria lamningar och tog hand om lammen väl. Detta är guld värt senare under året.

  • Dela ut/ta bort stjärnor
  • Markera modersinstinkten vid lamning
  • Obs-markera!
  • Markera utslagstackor
  • Gör anteckningar

Foto Elitlamm

Heatwawe
Einar tycker att mjölkautomaten är en fantastisk uppfinning! Detta trillinglamm blev utkonkurrerat av sina större syskon och kom bara mer och mer på efterkälken. När han en kväll flyttades till mjölkautomaten stod han med krum rygg och matta ögon och hängde med huvudet. Han fick se hur nappen fungerade och fick i sig en slurk lammnäring. När husse kom ut nästa morgon möttes han av ett rakryggat, klarögt och piggt lamm. Lammet hade ätit upp sig under natten, helt på egen hand och nu är det helt utom fara. Foto Einar de Wit

Vill man veta mer om mjölkautomater finns en artikel i Fårskötsel nr 1 2019 och inslaget om flasklamm i Fårpodden #5 tar också upp ämnet.

fullfodervagn

Medan Nors egen fullfodervagn väntar på reservdelar har man fått möjlighet att prova en annan vagn med stående skruvar istället för paddelteknik. Metodiken är tvärt om i denna vagn. Först halm och vatten, sen ensilage, mineraler och pellets, istället för tvärt om. Blandningen blir snabbare färdig men med mer heterogen mix. Det får till resultat att tackorna lättare “sorterar”, rapporterar Elof, som samtidigt erkänner att fodereffektivitet nog är hans tredje bästa intresse.  Foto Elof Nilsson

solnedgang
Nu tar vi helg med en gotländsk solnedgång. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna

Nio dagar kvar – posta i tid!

veckobrev

22 mars 2019 | En dryg vecka kvar till 1 april då motioner till Stämman och nomineringar till Årets Fårföretagare ska vara inne. Fram till klockan 24 den 1 april är digitala och gammaldags brevlådor både vidöppna och hungriga.

Välkommen till SF:s stämma i Mora, den 11-12 maj! Dags att ordna med djur- och gårdsvakt för det här vill man inte missa! Information om anmälan och bokning av boende etc finns nu på hemsidan.

Stamman2019_1

Dalarna är kanske som vackrast i maj! Välkommen på riksstämma i Mora. Foto Berit G Bergfors, Ål-Kilens fårgård, Dalarna

Som sagt, motioner till årets Stämma måste vara förbundsstyrelsen tillhanda den 1 april för att godkännas.

Speciellt för dig som är stämmoombud för en ras- eller lokalförening: Stämmoombuden ska vara anmälda till SF senast den 1 april. Antingen genom personlig e-post till Maria eller genom den funktionärsrapport som skickas in till samma e-post. Observera, du måste också boka hotellrum och mat, det görs inte automatiskt för att du har anmält dig som stämmoombud.

Boende och mat bokas via Britta. Läs mer om de olika konferenspaketen här.

Allt som har med vår, Stämma och betessläpp att göra, och som nyss kändes så avlägset, har med vårsol och längre dagar börjat bli pockande aktuella. Britta och Lena Lindberg från Dalarans Fåravelsförening har nu inspekterat hotellet och börjat planera inför Stämman tillsammans med hotellets personal. Förväntan i luften.

moraspahotell

Möte med konferensvärdinnan Gerd på Mora hotell och Spa. Britta och Gerd planerar och diskuterar för att få alla bitar på plats inför stämman. Foto Lena Lindberg

moraspahotell2

Lena från Dalarnas fåravelsförening inspekterar hotellets bad och Spa-möjligheter. Foto Britta Wendelius

Nationell strategi mot anthelmintikaresistens har anslagits av Gård & Djurhälsan. För att  lyckas med att skydda Sveriges idisslare mot resistenta maskar måste en hållbar strategi för parasitbekämpning tillämpas och riktlinjerna följas. Det är viktigt att de tillgängliga avmaskningsmedlen endast används efter noggrant övervägande, så att vi bibehåller och värnar om deras effekt på parasiterna. Här finns länkar till den nationella strategin och Gård & Djurhälsans information om hur man avmaskar på rätt sätt. Det finns både en broschyr och en film. Bra grejer, missa inte dem.

Inte minst med anledning av nyupptäckt klövsjukdom (se även förra veckans veckobrev) och ökande förekomst av resistenta parasiter, ladda hem och läs: Inköps- och besöksrutiner för fårbesättningar och Hygienguide för fårklippare från Gård & Djurhälsan.

Ett förtydligande som gäller nappaskinnberedning: Ni djurägare är välkomna att lämna skinn som ska gå till till nappaberedning, men ni måste kontakta ert skinnberederi personligen innan, för råd hur ni ska fylla i blanketten och om vilka skinn som kan vara lämpliga. Hör alltså av er till Tranås Skinn eller Donnia innan ni fyller i följesedeln. De första skinnen ligger redan på pall och väntar att de ska bli 200 stycken, innan avfärd till Kero i Pajala.

De nya handlingsplanerna har haft styrgruppsmöte. Handlingsplaner etapp 2 kommer att ha fokus på åtgärder med målet att öka efterfrågan på svenskt kött. Särskilt kan nämnas att nya referensgrupper bildats, som bland annat ska jobba mot foodservice-sidan. Vi hoppas att det arbetet kommer att utmynna i att vi når fram till och ökar försäljningen till offentlig sektor. Det är där det stora slaget om efterfrågan på svenskt kött kommer avgöras. De tre stora aktörerna bakom dagligvaruhandeln är redan väldigt duktiga på att sälja svenskt.

Lansering av Handlingsplanerna etapp 2 kommer att ske den 10 april kl 10–15.30 i Stockholm. Alla intresserade är välkomna! Program här, anmälan här. Temat är ökad efterfrågan av svenskt gris-, nöt- och lammkött som bidrar till världens hållbarhet. Läs mer om hur det går för Handlingsplan Lamm här.

Jordbruksverket har hållit branschmöte om animaliemarknaden. Intressanta föredrag och diskussioner kring utvecklingen av vår bransch. Tyngdpunkt på sammanställda siffror och miljö- och klimatdebatt.

pengar

Tankeväckande att vi köper alkohol för i stort sett lika mycket pengar som vi köper mat. Foto Elof Nilsson

sammanfattning

Många frågetecken som kan bli utropstecken om vi lyckas förmedla hur våra lamm lever och den stora nytta de gör. Foto Elof Nilsson

Grafik: Jordbruksverket

Idag har Vinnovaprojektet haft styrgruppsmöte hos Filippa K. Vi inser att vi behöver ta ett större grepp för att få till värden genom hela produktionskedjan, och för att göra det enklare för klädbranschen att köpa svensk ull. Ekonomiska smörjmedel måste till, så nästa steg är att boka en tid för uppvakta politikerna på Näringsdepartementet. Ullen måste upp på den politiska agendan NU.

De åtta mellansvenska varglänens länsstyrelser och landshövdingar har nu kommit överens om ett förslag till hur vargstammen ska fördelas mellan länen. Miniminivåerna för landets stora rovdjur ses över minst vart femte år, och det är Naturvårdsverket som fattar beslut om fördelningen efter förslag från länen. Som en del i årets översyn har landshövdingarna i mellersta förvaltningsområdet efter omfattande samverkan nu enats om ett förslag på länsvis fördelning av miniminivåer för vargföryngringar (bild nedan). En föryngring betyder att man kan fastställa det har fötts nya valpar i ett revir under året. Antalet konstaterade föryngringar ligger till grund för beräkningen av storleken på den svenska vargstammen.

varg_mellersta2019

Grafik: Länsstyrelsen i Örebro län

Totalt i landet ska det vara 30 föryngringar av varg och mellansvenska förvaltningsområdet hyser 28,5 av dessa, syd en och norr 0,5. Att det blir halva föryngringar beror på delning över gränserna. Det är inte total sett fler vargar, utan utformningen av förslaget har gjorts enligt önskan att vargen ska sprida sig och inte leva så tätt och i så små revir som i dagsläget.

Naturvårdsverket har beslutat om nya miniminivåer för lo. Södra förvaltningsområdet ska ha 27 familjegrupper, mellansvenska 62 stycken och norra förvaltningsområdet 58 stycken. Det är en förskjutning från norr med 8 familjegrupper lo till mellan och syd.

En undersökning av vad vildsvinens skador kostar lantbruket gjordes 2015 och har nu redovisats. Också aktuellt är att LRF har svarat på Naturvårdsverkets remiss om ändringar av jakttider. LRF föreslår ett antal ändringar i jakttiderna mot bakgrund av de allvarliga och ökande skadorna av vilt i jord- och skogsbruk, läs mer här.

Vildsvinskdor_mkr

Visa större ››

Vildsvinskdor_andel

Visa större ››

Grafik: LRFGuldsponsor2019

Veckans Guldsponsorpresentation: HKScan

HKScan är ett av norra Europas största köttföretag. HKScan har i mer än 100 år jobbat med hela kedjan från gård till färdiga produkter av kött och chark till konsument. HKScans lammverksamhet omfattar inköp av ca 120 000 får och lamm, eller 42 % av landets registrerade får- och lammslakt och ökade under fjolåret sin del av slakten med 7 %. Nytt för i år är en storsatsning på lamm och en lansering av lammsortimentet Styckmästarens Utvalda, som även är anpassat till restauranger och storkök. HKScan satsar på att förädla mer och att sälja mer kött under egna varumärket Scan. Hör av dig till HKScan om du vill bli ny leverantör – dina lamm behövs! HKScan Agri är Scans inköpsavdelning. 13 inköpare spridda över landet jobbar med inköp- och förmedling. Elisabeth Svensson och Robert Nilsson jobbar med HKScans Producenttjänster och erbjuder seminarier, träningsdagar, verktyg, checklistor, uppskattade studieresor och riktade rådgivningsinsatser på gårdsnivå.

Gigantprojektet med ERFA-Träffar för Lammproducenter runt hela Sverige är igång. Finansieras delvis via EU´s landsbygdsfond och kan därigenom erbjuda en generös slant till grupperna att bjuda in experter eller göra studieresor för. Vi är igång i 16 distrikt men det finns fortfarande möjlighet att komma med i någon av de 12 grupperna som ännu ej är fulltaliga. Gå in och anmäl dig på Gård & Djurhälsans hemsida!

Elitlammsupporten hade tyvärr problem med telefonväxeln i måndags. Vi beklagar detta, men nu ska problemet vara löst och vi hoppas att det inte ska hända igen.

Vi får till Elitlammsupporten just nu en del frågor om Stalljournaler inför aviserade kontroller. Vi vill gärna råda alla som har Elitlamms elektroniska stalljournal att kolla att den är i ordning, och att rätt antal djur finns registrerade som aktiva i journalen. Kontakta supporten om det behövs hjälp för att rätta, ifall något inte stämmer.

Lästips: 18 SLU-agronomer har tillsammans skrivit ett debattinlägg publicerat på SvD Debatt: ”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem”.

Trevlig helg önskar SF!

dalagreen

Dalarna väntar på oss och har bullat upp med sin mest mest välkända symbol, här i en tilltalande SF-grön nyans.

NorsBrexit

De första embryolammen från Tasmanien har fötts under veckan. Grattis till alla inblandade! Svenska Leicesterfårföreningen satsar för att förnya rasen i Sverige, och man har på Tasmanien hittat de djur man tror mest på. Elofs föräldrar deltar i projektet och hemma hos dem har Nors Brexit nyss sett dagens ljus. Det är honom och hans ömma moder ni ser på bilden. Locktorps fårgård i väst har också fått embryolamm under veckan. Det blir spännande att följa dessa lamm! Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna