lamm_gif
Donnia Skinn
Amaskiner_2017_1
oviex_anuncio_180x120px
Stallmästaren web gif
Backa Fårgård
siltbergs hemsida
VENO adv.ZW.59x126/2015.indd
knarrhult
gdjh2015
trns2017
ggi_loop
Lindholmen180x180_2016
banner_180x120
agria_banner_far_180x180
Elitlamm_180x180
hgens webb
Hunden Herden
gimrarna
keenan_ny
default logo

Handlingsplan Lamm

I mars 2015 tog branscherna initiativ till att skapa en handlingsplan för svensk nötkötts- och lammproduktion. Målsättningen med Handlingsplan Nöt och Lamm är att öka produktionen av svenskt nöt- och lammkött.

LRF Kött ingår i den styrgrupp som leder utarbetandet av handlingsplanerna. I styrgruppen ingår även representanter från Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Köttföretagen, Dagligvaruhandeln, Jordbruksverket och
Näringsdepartementet

Handlingsplanen är indelad i fyra olika målområden för nöt; marknad, export, produktion samt stöd & regler samt fem olika målområden för lamm; marknad, export, produktion ull & skinn samt stöd & regler.

Handlingsplan Lamm finns att läsa här ››

Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm

Källa: Gård & Djurhälsan
Under onsdagen den 18 januari samlades branschen för att rapportera hur långt man har kommit med alla åtgärdspunkterna inom de nationella Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm.

Av Handlingsplan Gris 36 åtgärder är över 50 % genomförda. Av Handlingsplan Lamms 81 åtgärder är ca 25 % genomförda och av Handlingsplan Nöts 82 åtgärder är även där 25 % genomförda. Alla åtgärder ska vara genomförda och klara den 31 december 2018.

Hur är det med de övergripande målsättningarna med en ökad svensk gris-, nöt-, och lammproduktion?
– Jag är övertygad om att vi kommer att ro i land de åtgärder vi har satt – men om de åtgärderna är tillräckliga för att nå de övergripande målen är svårt att säga. Vi får inte slappna av nu utan det är viktig att vi fortsätter kämpa, säger Theres Strand, Svenska Köttföretagen.

Hela artikeln
Gård & Djurhälsan: Gård & Djurhälsan redovisar sitt arbete med Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm

Läs mer
Jordbruksaktuellt: Framåt för handlingsplanerna ››

Svenska Köttföretagen tar fram ny statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket

Källa: LRF och Svenska Köttföretagen
Nu är ytterligare en av åtgärdspunkterna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm genomförda. Svenska Köttföretagen har tagit fram en statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka. Databasen innehåller allt du behöver veta för att hålla dig uppdaterad.

Arbetet med att ta fram Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm har skett i arbetsgrupper, samordnade av Svenska Köttföretagen, där hela värdekedjans aktörer samt myndigheter har varit involverade.

En av målsättningarna är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer.

Plattformen uppdateras varje vecka

Nu är åtgärden slutförd och den nya statistikplattformen innehåller en stor mängd aktuell data om gris, nöt och lammproduktion presenterat i ett användarvänligt power point-format med över 70 bilder. Plattformen uppdateras varje vecka och det finns siffror för import, export, avräkningspriser, slaktpriser, kvalitetsutfall, hur mycket som konsumeras och allt annat man som lantbrukare, konsument eller rådgivare behöver veta om köttproduktionen i Sverige.

Alla som vill är fria att använda statistiken och bilderna men uppmanas att källhänvisa.

Här är senaste rapporten ››

Genomsnittliga marknadspriser år 2015–2012 ››

Handlingsplanerna – hur går det egentligen?

Det har gått ca ett år sedan Handlingsplanerna för Nöt och Lamm presenterades och ca ett och ett halvt år sedan som Handlingsplan Gris färdigställdes.

Sedan dess har många aktörer inom värdekedjorna arbetat med att genomföra åtgärderna i Handlingsplanerna. Men hur långt har vi egentligen kommit och hur stort avtryck har det gjort inom svensk animalieproduktion?

Vill du veta mer så ber vi dig boka den 18 januari då en lägesrapport för Handlingsplanerna Gris, Nöt och Lamm kommer att presenteras i Stockholm på Näringslivets Hus. Mer information information om program och anmälan kommer.

Läs mer om Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm.

Svensk köttproduktion – en framtidsspaning

Den övergripande målsättningen med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att öka den svenska produktionen av gris, nöt- och lammkött.

En av åtgärderna är att ge branscherna bättre beslutsunderlag avseende statistik. Detta seminarium är en del i detta arbete.

Tid: Tisdagen den 27 september 2016 kl 13.00-16.15
Plats: LRF, Franzéngatan 6, Stockholm

Program och anmälan här ››

Webb-tv om handlingsplan Lamm

1 min 35 sek in i dagens program handlar det om presentationen av handlingsplanerna för lamm och nöt. SFs Magnus Jönsson, Jan Forsell (SNP) och Theres Strand (Svenska Köttföretagen) intervjuas.

Efterföljande inslag är kort om vargproblematiken i Sjundareviret. Längre fram även kort om den nya ursprungsmärkningen Från Sverige.

Lantbruksnytt 21 januari 2016 ››

Presentation av Handlingsplanerna för Nöt och Lamm

I mars 2015 tog branscherna initiativ till att skapa en handlingsplan för svensk nötkötts- och lammproduktion. Målsättningen med Handlingsplan Nöt och Lamm är att öka produktionen av svenskt nöt- och lammkött.

LRF Kött ingår i den styrgrupp som leder utarbetandet av handlingsplanerna. I styrgruppen ingår även representanter från Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Köttföretagen, Dagligvaruhandeln, Jordbruksverket och
Näringsdepartementet

Handlingsplanen är indelad i fyra olika målområden för nöt; marknad, export, produktion samt stöd & regler samt fem olika målområden för lamm; marknad, export, produktion ull & skinn samt stöd & regler.

Handlingsplanerna för Nöt och Lamm kommer att presenteras den 20 januari i Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm.

Program den 20 januari 2016

  • Leif Denneberg, Generaldirektör Jordbruksverket, Handlingsplanerna – från producent till konsument
  • LRF Mjölk, Lägesrapport Handlingsplan Mjölk
  • Theres Strand, Svenska Köttföretagen, Lägesrapport Handlingsplan Gris
  • Helena Jonsson, Förbundsordförande LRF, Handlingsplanerna bidrar till att vända trenden

Lunch

  • Sven-Erik Bucht, Landsbygdsminister, Handlingsplanerna och Livsmedelsstrategin stärker svensk köttproduktion
  • Theres Strand, Svenska Köttföretagen och Johanna Bengtsson Gård & Djurhälsan, Presentation av Handlingsplan Nöt och Handlingsplan Lamm
  • Peter Lund, VD Bergendahls, Stark efterfrågan på svenskt kött

Handlingsplan lamm finns att läsa här ››