Banner-2017
gdjh2015
gimrarna
ggi_loop
Elitlamm_180x180
Backa Fårgård
banner_180x120
Knarrhult2018
andelslamm_anim1
Stallmästaren web gif
trns2017
siltbergs hemsida
default logo
raser_rya
raser_halsingefar
raser_svartnos
raser_dorper
raser_finull2
raser_fjallnas
raser_gotland
raser_gute
raser_texel2
raser_suffolk
raser_leicester2
raser_findor
raser_kof

Så blev animalieproduktionen 2018

Minskad mjölkproduktion och ökad slakt. Så kan Jordbruksverkats statistik över animalieproduktionen 2018 sammanfattas.

Som väntat var slakten högre än föregående år. För kategorin får och lamm visar slaktstatistiken den högsta siffran sedan starten av statistiksammanställningarna på 1940-talet. 5 600 ton, 280 200 får och lamm slaktades under 2018. Det är en fyraprocentig ökning sedan 2017.

Marknadsrapport lammkött (länk nedan) innehåller läsvärd och omfattande statistik, både historisk och prognostiserad, tillsammans med grafik.

Källor
Marknadsrapport lammkött – utvecklingen till och med 2017 (SJV) ››
LRFs statistikplattform ››
Land Lantbruk: Så blev animalieproduktionen 2018 ››

antaldjur2018

antalforetag2018

Färsk produktions- och slaktstatistik

Svenska Köttföretagen har tagit fram en statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion. Databasen innehåller allt du behöver veta för att hålla dig uppdaterad.

Plattformen uppdateras varje vecka.

Här är senaste rapporten ››

Alla som vill är fria att använda statistiken och bilderna men uppmanas att källhänvisa.

Senaste nytt om ekonomi och marknad

Författare: Christian Nordenskjöld
Utgivare: LRF Kött
December 2018

Marginalerna i lammproduktionen har närmast utraderats under 2018 i förhållande till föregående år. Avräkningspriserna är mer eller mindre oförändrade mellan åren. På kostnadssidan utmärker sig stigande priser på både grov- och kraftfoder. Sommarens torka har en stor inverkan på kostnadsbilden i lammproduktionen.

Ekonomi och marknad december 2018 (pdf) ››

E&M-dec-2018

Tidigare utgåvor
Ekonomi och marknad september 2018 (pdf) ››
Ekonomi och marknad juni 2018 (pdf) ››
Ekonomi och marknad april 2018 (pdf) ››
Ekonomi och marknad december 2017 (pdf) ››
Ekonomi och marknad september 2017 (pdf) ››
Ekonomi och marknad juni 2017 (pdf) ››
Ekonomi och marknad april 2017 (pdf) ››
Ekonomi och marknad september 2016 (pdf) ››
Ekonomi och marknad juni 2016 (pdf) ››

Genomsnittsliga maknadspriser för lamm

Uppdaterad 2019-03-08
Uppgifterna bygger på SJVs statistik.

Se även LRFs statistikplattform som uppdateras varje vecka.

Vecka 8    

Sverige 50,37 SEK*
Tyskland 53,28 SEK*
Irland 50,71 SEK*
Frankrike 61,05 SEK*
EU genomsnitt 52,52 SEK*

* per kg slaktad vikt

Genomsnittsligt marknadspris för lamm under 3 år Sverige/EU fram till vecka 8 2019

EU_SV_3years_1908

Genomsnittsligt marknadspris för lamm under 3 år Sverige/Tyskland/Irland/Frankrike fram till vecka 8 2019

3years_1908

Genomsnittligt avräkningspris lamm i Sverige 2015-2019, SEK/kg

tungalamm_1908

Continue Reading →

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

sjvstat

Grafik: SJV visa större ››

Den svenska marknadsutvecklingen till och med september i år kan summeras i fyra punkter:

  1. Produktionen fortsätter överlag att öka. Under 2018 har produktionen av nöt, gris och lamm ökat med 3-4 procent. Produktionen av matfågel har minskat med 3,6 procent, men minskningen kommer efter en lång period av konstant ökning.
  2. Förbrukningen av kött minskar. Under 2017 minskade förbrukningen av kött, alltså konsumtionen uttryckt i slaktad vikt, med 2,6 procent (-2,2 kg). Detta var den största årliga minskningen sedan 1990. Under 2018 har utvecklingen fortsatt i samma takt och minskningen årets första nio månader är 2,8 procent (-1,8 kg).
  3. Svenskarna äter en större andel svenskt kött och matfågel. Efterfrågan på svenskt kött och matfågel fortsätter att stiga och den svenska marknadsandelen har ökat med 2-6 procent.Intresset är idag stort för närproducerad mat och miljömässig hållbarhet, där svensk produktion har starka mervärden.
  4. Importen minskar och exporten ökar. Under första halvåret 2018 minskade importen av nöt, gris och matfågel medan exporten ökade. För lammkött minskade både import och export. En importminskning för griskött har konstaterats varje kvartal sedan 2014. Exporten är liten i förhållande till importen.

 

Torkan ger kärvt läge för många lantbruk
Torkan har påverkat de svenska lantbruksföretagen negativt på många sätt. Grovfoderskörden blev betydligt lägre i år med stigande priser som följd, och även foderspannmål var cirka 70 procent dyrare under skördeperioden på grund av att skörden i princip halverades. För många lantbruk med djur leder även bristen på halm till ökade kostnader för att köpa strömedel. Producentpriserna på slaktdjur har fallit tillbaka en aning under hösten, dock inte mer än vad den säsongsmässiga variationen brukar ge. Enligt branschföreträdare har fler djur än normalt anmälts till slakt sedan i somras, dock har ökningen inte blivit så stor som tidigare befarades.

Den varma sommaren påverkade försäljningen av kött
Sommarens torka tvingade svenskar på olika håll i landet att låta grillen vila trots semester och varma kvällar, och många butiker rapporterade att försäljningen av kött och matfågel minskade under högsommarveckorna.

Hela artikeln
Jordbruksverket: Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt ››

Marknadsrapport lammkött – utvecklingen till och med 2017

Marknadsrapporten är ett statistikunderlag som främst visar utvecklingen på den svenska marknaden, men den innehåller även några övergripande figurer för EU och världsmarknaden samt kortare analyser.

antal

Genomsnittsstorleken på svenska fårgårdar, utifrån uppgifter i lantbruksregistret. Serien nedan visar utvecklingen de senaste femton åren och snittgården har växt för samtliga kategorier under perioden. Den genomsnittliga fårgården har idag plats för 33 tackor och baggar och/eller 40 lamm. Totalt har den genomsnittliga fårgården 65 djur om alla kategorier räknas in. Källa/grafik: SJV

Rapporten innehåller massor med grafik som beskriver utvecklingen och läget för konsumtion, fårhållning och lammkött.

Marknadsrapport lammkött – utvecklingen till och med 2017 ››

Importen av får- och lammkött och prisutveckling för får och lammkött

Jordbruksverket och dess föregångare har länge följt prisutvecklingen med hjälp av index för de varor jordbrukarna säljer. I artikeln visas prisutvecklingen för får-och lammkött som ett index där man utgår från prisnivån år 2017.

Den svenska produktionen har ökat men inte i takt med totalkonsumtionen vilket innebär att importen av får- och lammkött har ökat. Den svenska produktionen var 5,3 tusen ton år 2017 medan importen var 13,7 tusen ton. Importen är alltså mer än dubbelt så stor som produktionen.

Läs mer
Jordbruket i siffror: Importen av får- och lammkött är mer än dubbelt så stor som den svenska produktionen ››

Svensk import/export av lamm- och fårkött

Siffrorna gäller januari–december 2017 (prel).

Import

Ton jmfr 2017/2016 Andel %
Nya Zeeland 2879 -14 % 21 %
Irland 5201 22 % 38 %
Tyskland 837 40 % 6 %
Belgien 661 23 % 5 %
Övriga 4050 -10 % 30 %
Totalt 13647 2,9 %

Export

Ton jmfr 2016/2015 Andel %
Finland 188 -27 % 80 %
Norge 3 376 % 1 %
Övriga 44 52 % 19 %
Totalt 236 -18,4 %

Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB)
Varorna är omräknade till vara med ben och inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter.

Import januari–december 2016

Ton jmfr 2016/2015 Andel %
Nya Zeeland 3385 8 % 26 %
Irland 4230 24 % 32 %
Tyskland 600 5 % 5 %
Belgien 538 -44 % 4 %
Övriga 4486 10 % 34 %
Totalt 13239 9,2 %

Export januari–december 2016

Ton jmfr 2016/2015 Andel %
Finland 259 -40 % 90 %
Norge 1 -96 % 0 %
Övriga 29 -61 % 10 %
Totalt 289 -44,6 %

Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB)
Varorna är omräknade till vara med ben och inkluderar även köttinnehållet i beredda produkter.

Svenska Köttföretagen tar fram ny statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket

Källa: LRF och Svenska Köttföretagen
Nu är ytterligare en av åtgärdspunkterna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm genomförda. Svenska Köttföretagen har tagit fram en statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka. Databasen innehåller allt du behöver veta för att hålla dig uppdaterad.

Arbetet med att ta fram Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm har skett i arbetsgrupper, samordnade av Svenska Köttföretagen, där hela värdekedjans aktörer samt myndigheter har varit involverade.

En av målsättningarna är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer.

Plattformen uppdateras varje vecka

Nu är åtgärden slutförd och den nya statistikplattformen innehåller en stor mängd aktuell data om gris, nöt och lammproduktion presenterat i ett användarvänligt power point-format med över 70 bilder. Plattformen uppdateras varje vecka och det finns siffror för import, export, avräkningspriser, slaktpriser, kvalitetsutfall, hur mycket som konsumeras och allt annat man som lantbrukare, konsument eller rådgivare behöver veta om köttproduktionen i Sverige.

Alla som vill är fria att använda statistiken och bilderna men uppmanas att källhänvisa.

Här är senaste rapporten ››

Genomsnittliga marknadspriser år 2015–2012 ››

Lammintäkt minus foderkostnad

Pris för kraftfoder har gått ner något under sensommaren. Tyvärr syns dock inte konsumentens ökade betalningsvilja för svenskt kött i marknadsbetalningen till lammbonden på motsvarande sätt som på svenskt nöt- och griskött.

Tvärtom ligger nu betalning för svenskt lamm till producent något lägre än föregående år. Marginalen slaktintäkt minus foderkostnad var i början av året stärkt med ca 2 kr/kg slaktat lamm.

Under vår och sommar när bristen på lamm är som störst har läget vänt till det motsatta och är nu ca 2 kr/kg lägre än 2015.

minusfoder

Öppna större bild ››

Text: Magnus Jönsson

Året börjar svagt för svenskt nöt-, gris- och lammkött

Efter två år av stärkt marknadsbalans för nöt- och griskött har utvecklingen varit mer negativ årets tre första månader. Detta trots att producentpriserna ligger kvar på en hög nivå.

Sammantaget minskade den svenska förbrukningen av kött per person med knappt 2 procent första kvartalet 2016.

Jordbruksverket: Året börjar svagt för svenskt nöt-, gris- och lammkött ››

Svensk marknadsbalans lammkött (ton slaktkroppsekvivalenter)

Bra att veta om beräkningen:

  • I balansen är handeln omräknad till slaktkroppsekvivalenter via viktningstal för att möjliggöra en jämförelse med produktionen i slaktad vikt.
  • Förbrukningen är en perliminär beräkning av totalkonsumtionen och är framräknad som produktion+import-export.
  • Förbrukning i kg/capita är förbrukningen dividerat med ett snitt av capita (befolkningen) för aktuell period. För åren före 1998 används dock befolkningen vid årets slut.
  • Svensk andel av förbrukningen motsvarar självförsörjningsgraden.

Utveckling av marknaden för lammkött 2015

  • Importen ökade med 5,5 % och utgjorde 72 % av den svenska lammköttsförsäljningen.  Exporten ökade med 43,5 %.
  • Konsumtionen  ökade preliminärt med 2,9 %.
  • Försäljningen av svenskproducerat lammkött minskade med 3,4 %.

Uppgifterna bygger på SJVs statistik, som sammanställs av SCB på uppdrag av LRF Kött.


OBS! I diagrammet ska varje kvartal tolkas var för sig, för varje nytt kvartal ackumuleras alltså ej siffrorna från kvartalen innan.
  Öppna större bild ››

Marknadsrapport 2015

Massor av siffror och statistik från det gågna året i Jordbruksverkets Marknadsrapport får- och lammkött juni 2015.

  • Sveriges självförsörjning av får- och lammkött hamnade för första gången på en fjärdedel första kvartalet 2015.
  • ökningar av såväl produktionen och förbrukningen som handeln i båda riktningar kan konstateras 2014 och första kvartalet 2015.
  • Antalet får och företag med får ökade 2014.

Läs mer och se grafik:
Marknadsrapport får- och lammkött juni 2015 ››

Genomsnittliga marknadspriser på lammkött i EU:s medlemsländer

Priserna kan ej jämföras mellan länderna eftersom beräkningarna inte är gjorda på exakt samma sätt.

Marknadspriser i EU:s medlemsländer 2013

EURO/100 kg slaktad vikt (heavy lambs)

marknadspris_2013

Marknadspriser i EU:s medlemsländer 2012

EURO/100 kg slaktad vikt (heavy lambs)

marknadspris_2012

EURO/100 kg slaktad vikt (heavy lambs)