Elitlamm_180x180
banner_180x120
Lindholmen180x180_2018_1
agria_banner_far_180x180
Hunden Herden
Backa Fårgård
trns2017
oviex_anuncio_180x120px
siltbergs hemsida
ggi_loop
Banner-2017
gimrarna
Knarrhult2018
Stallmästaren web gif
gdjh2015
default logo

Betraktelser ”So Far” eller ”Sau Får” – Rapport från projektet Best Practice

Theo den Braver, Gård & Djurhälsans lammrådgivare skriver om projektet Best Practice som han jobbat med under hösten. Det här är ett kort utdrag ur artikeln som finns här.

Så då är man äntligen på plats som Gård & Djurhälsans förste lammrådgivare! Jag har jobbat sedan mitten av augusti och det har hittills varit full fart. I min roll som produktionsrådgivare har jag fått svara på både komplicerade och en del enklare frågor från olika Lammproducenter.

Ett projektarbete kallat ”Best Practice” har tagit mig till både Frankrike och Skottland, två regioner i Europa med en intensiv och omfattande produktion av lamm. Min uppfattning är att producenterna där är mycket professionella med en tydlig strategi om var/när och hur deras produkt (Lammet) skall möta kunden. De har olika lösningar på samma dilemma – LÖNSAMHET.

Vad gör man i Skottland?
Skottland fokuserar på ”Low Cost”, man är duktig på optimering av sin areal/flockstorlek. Man fokuserar på att sköta beten och foderarealer för optimal avkastning och enkel skötsel.

Vad gör man i Frankrike?
Fransmännen och andra sidan fokuserar mer på att öka avkastningen/tacka. Här är det vanligt med 3 lamningar på 2 år samt flera lamningsomgångar/år.

Samma utmaningar!
Gemensamt för de båda områdena är att herdens ålder blir högre och högre. I branschen fokuserar man gemensamt på att få yngre att satsa i lammproduktion och gör stora åtgärder centralt för att gynna näringen.

Hela artikeln
Gård & Djurhälsan: Rapport från projektet Best Practice ››