gdjh2015
siltbergs hemsida
Banner-2017
gimrarna
banner_180x120
Elitlamm_180x180
trns2017
Far_gif
ggi_loop
Backa Fårgård
Knarrhult2018
Stallmästaren web gif
default logo
bildspel_2018_2
bildspel_2018_3
bildspel_2018_4
bildspel_2018_1

Torkan påverkade inte Linköpingsauktionen

Text och foto Einar de Wit

När årets första baggauktion på Vretaskolan inleddes fanns många spekulationer hur sommarens torka och foderbrist skulle påverka köplusten hos de svenska fårägarna. Glädjande nog visade det sig att köplusten var god, det finns fortfarande framtidstro!

Baggauktionssäsongen inleds alltid med auktionen på Vretaskolan utanför Linköping. Arrangörerna Lammproducenterna, Svenska Suffolkföreningen, Sörmlands Fåravelsförening och Östgötalamm har plockat ut de bästa djuren av raserna Texel, Suffolk, Dorset, Dorper och Finull, och det brukar bli en temperaturmätare på den svenska lammproduktionen. I år fanns inga baggar av rasen Oxford Down med på auktionen.

När försäljningen kom igång fanns ett stort köpintresse från den stora publiken. Försäljningen flöt på bra och det slutade med att alla djur blev sålda, varav endast ett djur såldes till minimipris. Ett mycket positivt resultat. Dagens dyraste bagge kom från Möllers Texel och den gick för 20000 kr.

Linkping2018-1

En hög prisnivå på årets första baggauktion visar på framtidstro hos landets fårägare.

Prisstatistik

Ras  |  Antal baggar  |  Medelpris  |  (Medelpris 2017)
Texel  |  34 |  8 912 kr |  (9 432 kr)
Dorset |  6 |  9 000 kr |  (12 800 kr)
Suffolk |  11 |  11 000 kr |  (9 615 kr)
Dorper |  7 |  7 357 kr |  (10 000 kr)
Finull |  4 |  5 500 kr |  (7 100 kr)

Utmärkelser

Auktionen inleds alltid med en bedömning av alla närvarande djur. Domarna går noggrant igenom alla djur för att till slut utse det bästa djuret i varje ras och till sist en Best In Show. Dagens stora vinnare blev en Texelbagge från Möllers Texel. Den blev utsedd till BIS, den fick Scans pris, och den fick även Kaj Sjunnessons hederspris. Till sist blev den även auktionen dyraste djur med 20 000 kr. Vi säger ett stort grattis till familjen Möller!

Linkping2018-2

Claes Möller med årets vinnarbagge.

En längre artikel från Linköpingsauktionen kommer i nästa Fårskötsel.

2018-10-05

Baggauktionen på Gotland 2018

Text och foto Elof Nilsson

En liten rapport från baggauktionen på Gotland för siffersugna. Auktionen genomfördes i ett soligt o fint höstväder i Sjonhems ridhus några mil från Visby.

Ett längre reportage kommer i Fårskötsel.

Dagens pristagare

Gff:s hederspris gick till auktionsdebutanterna Russhage Gård, Karin och Jonas Löfstedt.

Russhage gård belönades även med Gotlands Slagteris pris för baggen med auktionens bästa kropp. Katnr 15.

Russhaga

Storslam för auktionsdebutanterna Karin och Jonas Löfstedt, Russhage Gård. Grattis!

Publikens favorit blev katnr 22 Gannarve. Uppfödare Marianne och Lars Nobell.

Skinnrikets pris för bästa riksbedömda bagge på Gotland 2018 gick till Rommunds, Monika och Björn Eriksson.

Skinnriket premierade även årets “förbättrare”. Utmärkelsen gick till Hallgårds Lantbruk Ebba o Petter Schwan.

Topp 5 i prisranking

#1 Sindarve (katnr 28) 32000 kr
#2 Erik-Andersgården (katnr 17) 30000 kr
#3 Erik-Andersgården (katnr 13) 26000 kr
#4 Graute (katnr 18) 19000 kr
#5 Zakrisgården (katnr 21) 16000 kr
#5 Hallgårds (katnr 25) 16000 kr

(Plats nr 5 är delad)

Medelpriset på sålda baggar, unga som gamla: 9450 kr.
Osålda: 6 st och utgångna baggar 4 st.

Köparens marknad på Baggauktion i Uppsala

Text och foto Karin Wennås

Det var köparens marknad när Baggauktion Mälardalen höll sin sjätte auktion i Uppsala onsdag 26 september. 28 baggar och två tacklammsgrupper av raserna leicester och gotlandsfår auktionerades ut. Besökarna kunde fynda fina livdjur till låga priser.

Om det var brist på vinterfoder efter den torra sommaren, eller något annat, som var boven är svårt att veta, men köptrycket var lågt och auktionisten Kjell Nilsson hade ett styvt jobb att få publiken att bjuda.

Många baggar med mycket fina egenskaper gick för utropspriset 4 500 kr eller strax över. Högst betald blev en ungbagge från Stockby gård i nordöstra Uppland, som gick för 19000 kr, följd av en från Hamléngården utanför Enköping som ropades in för 16500 kr.

Malardalen18_1
Katalognr 10 från Stockby i Uppland blev dyrast på auktionen och ropades in för 19000 kronor.

Men det var ändå glada miner under auktionen. Särskilt glad var nystartade fåruppfödaren Huruy Ghebrehiwet från Stockby, strax utanför Östhammar. Det var hans bagglamm med katalognummer 10 som blev auktionens bäst betalda djur, och även röstades fram av publiken till auktionens vackraste djur. Samma bagge fick även HK Scans hederspris för djur med bästa slaktkropp.
– Härligt att få ett kvitto på att allt mitt slit med stängselarbete i sommar har lönat sig, sa en glädjestrålande Huruy med famnen full av hederspriser och blommor.

Malardalen18_2
Baggauktionens största leende satt på Huruy Ghebrehiwet från Stockby utanför Östhammar. En av hans baggar såldes för auktionens högsta pris 19 000 kr, röstades fram som publikens favorit och fick dessutom HK Scans hederspris för bästa kropp. T vJosefin Back, HK Scan, och Barbro Nord, auktionsordförande.

Gotlandsfårsföreningens hederspris för bagge med bästa pälsegenskaper gick till Gun-Maj Romar från Kambo gård i närbelägna Björklinge. Hennes bagglamm med katalognummer 10 blev ett riktigt fynd för den köpare som ropade in honom för bara 5 500 kr. Priset delas ut till den bagge på auktionen som har allra bäst poäng på sina lockar och sitt pälshår, egenskaper som är hett eftertraktade i aveln.

Kjell Nilsson från Gotland är Baggauktion Mälardalens ”ständige utropare” och i år fick han göra ett eget litet framträdande innan själva auktionen. Tillsammans med Jenny Andersson driver han Graute fårgård, och det var tack vare dem som det serverades lamm till huvudrätt på Nobelfesten i fjol. Ytterfiléer från många hundra lamm gick åt, berättade Kjell, och i gårdsbutiken hade de all möda i världen att försöka bortförklara för kunderna varför de hade varken kotletter, racks eller filéer i kyldiskarna på hela sommaren. På kuppen blev de utsedda till Årets Fårföretagare av Fåravelsförbundet, och som extra krydda på moset blev de inbjudna att representera Gotland vid en kungamiddag på Stockholms slott för ett par veckor sedan.
– ”Fredagsmys”, som Kungen sa, berättade Kjell, som hade en livlig diskussion om jordbruk och fårproduktion med Carl Philip under middagen.

Längre artikel kommer i nästa Fårskötsel.

Malardalen18_3
Så ska en vacker gotlandsfårsbagge se ut. Kambo Birk från närbelägna Björklinge fick Gotlandsfårsföreningens hederspris för sina utmärkta pälsegenskaper; lagom stora och jämna lockar samt ett silkigt och glansigt pälshår.

Baggauktioner 2018

Datum för årets baggauktioner.

Linköping: 7–8 september (kött)
Kulla Gård: 22 september (dorper, dorset)
Jönköping: 22 september (päls)
Mälardalen: 26 september (päls, finull, rya, allmogefår)
Gotland: 29 september (päls)

Katalog baggauktion på Gotland 2018

Katalog för auktionen i Suderbys Ridhus, Sjonhem lördagen den 29 september 2018.

Hämta katalogen ››

Katalog baggauktion i Mälardalen 2018

Katalog till Baggauktion Mälardalen som i år har bytt veckodag till onsdag 26 september.

Hämta katalogen ››
Säljarbesättningarnas hälsodeklarationer ››
Observera att hälsodeklarationerna inte finns i katalogen, utan måste laddas ned separat. De kommer också att finnas i auktionslokalen.

Katalog baggauktion i Jönköping 2018

Katalogen är här för baggauktion på Tenhult Clinic Arena lördagen 22/9.

Hämta (pdf) ››

Fårpodden bonus: Från baggauktionen Linköping

Hur gick det i Linköping igår, fanns det någon köplust?

Fårpodden bjuder på ett bonusspår med auktionsstämning och en kort rapport från 2018 års baggauktion i Linköping. Bered er på mycket bäää i bakgrunden.

Sedvanligt bildspäckat reportage kommer i Fårskötsel.

Länkar
Mer info om höstens baggauktioner under Elitlamm > Baggauktioner


Fårpodden finns på Soundcloud, iTunes och Acast