Far_gif
Wiromin2020_liten
Stallmastaren liggande 1
Tranas2020
Backa Fårgård
Banner-2017
Siltbergs_banner2020_2
Elitlamm_180x180
gdjh2015
gimrarna
banner_180x120
ggi_loop
Banner_Faravelsforbundet_180x120px_2003
Knarrhult2018
default logo
Slide background
Slide background

Baggauktionen i Jönköping 2020

Det blev en spännande auktion på plats i Clinic Arena Tenhult, där mycket var som vanligt. Det vill säga många fina baggar, nöjda köpare och säljare. Möjligheten att se och känna på lockar och pälshår uppskattades av alla.

Osäkerheten på grund av pandemin har varit svår att hantera. Hur gör vi för allas säkerhet och trevnad. Vi har vridit och vänt på alla moment, kollat tillstånd och möjlighet till en fysisk auktion.

Baggarna ställdes upp i nummerordning enligt katalogen med 3 meters mellanrum för att hålla avstånd mellan nyfikna besökare. Visningen av baggarna fungerade mycket bra och stora grupper, kramar och ryggdunkningar uteblev det här året.

Under auktionen satt alla på avstånd från varandra, men detta påverkade inte budgivningen. 26 bagglamm såldes för ett medelpris om 12 962 kr och 2 äldre baggar såldes för medelpris 18 000 kr.

En lyckad auktion, men annorlunda på många sätt.

Text och bild Baggauktionskommittén Jönköping

Tenhult2020

Annorlunda men trivsam baggauktion på Gotland

Gotlands Fåravelsförening tackar för en alldeles speciell auktion, detta Coronans år 2020.

Vi är glada att vi kunde ordna visning av baggarna och att alla besökare visade hänsyn och höll avstånd. Perfekt väder, medhavd matsäck och möten kollegor emellan, gjorde dagen i ridhuset trivsam trots att auktionen varade i flera timmar.

Många budgivare befann sig på annan plats när auktionsavsluten närmade sig men både i och utanför ridhuset dukades fikabord upp och spänningen på Suderbys under budgivningen var hög. Koncentrationen på mobilskärmarna var total och när sekunderna tickade nedåt steg pulsen på alla, inte bara dem som gav slutbuden.  Ny teknik är spännande men inte främmande bland lammfolk. Höga priser för baggar applåderas som vanligt och gratulationer till nyinköp hördes längs väggar och bland ensilagebalar vartefter köpen blev klara.

Medelpriset för ungbaggar var 15215 kr och medelpriset för äldre baggar var 13600 kr. Högsta budet, 41 000 kr, gavs av Roland Peterson, Stora Hamre för en bagge från Sindarve lammgård.

Vi önskar årets baggköpare lycka till och hälsar alla besökare välkomna igen i september 2021!

Text Anna Törnfelt

I Boskapstorgets historik kan man se djuren som såldes och klubbade priser.

Sjonhem2020

Baggauktion Mälardalen nöjda med den digitala auktionen

Baggauktion Mälardalen var först ut av alla auktioner, att genomföras helt digitalt. Samarbete inleddes därför i början av juli med Boskapstorget.

Efter många funderingar och annorlunda beslut, kom så auktionen i onsdags kväll. Vi valde kvällstid, enär auktionen hölls på en vardag. Vi hade i år fått in flera bra baggar till vår auktion, vilket gladde oss oerhört. Priserna blev högre än förut. Högsta pris 40.000 kr för en bagge med full pott på 35 p.

Näst högsta priset 20.000 kr gick till en baggbroder i samma besättning. Vi grattar naturligtvis Kerstin Gustavsson utanför Strängnäs som i år kammade hem storkovan med sina två baggar utav totalt fyra i besättningen. Nöjda säljare kan även Norrkärrs gård utanför Flen liksom Udden utanför Skinnskatteberg vara, med 18.000 kr för sina baggar.

Fem äldre baggar päls, såldes för ett medelpris av 8.500 kr.

15 st bagglamm päls, såldes för ett medelpris på 11.830 kr.

Två pälsbagglamm osålda och två Leicesterbagglamm förblev också osålda. Två baggar utgick före auktionen.

Hur fortsättningen av vår auktion kommer bli, vet vi inte, men ett är säkert, vi är nöjda med årets digitala form med hjälp av Boskapstorget. Många uttryckte att det var ett kul och spännande sätt att köpa bagge på.

Text Barbro Nord, Baggauktion Mälardalen

Läs mer: Så gick Mälardalens digitala auktion ››

Malardalen2020

Ett collage av bilder från baggarnas presentationer på Boskapstorget.

Så gick Mälardalens digitala auktion

Källa: Boskapstorget
Igår var det avslut på Baggauktion Mälardalen. Till skillnad från tidigare budgivningar var det inte så många bud i förväg, men det kom in allt fler under de sista minutrarna på varje utrop.

Strax över 400 personer kikade på auktionsavslutet, av dessa hade 26 personer tillsammans lagt 176 bud.

Totalt såldes baggar för 220 000 kr. Snittpriset blev 11 000 kr, men då är inte de 4 baggar som inte fick bud medräknade.

Dyraste baggen såldes för 40 000kr. Honom kan ni ser här: https://boskapstorget.se/details/323

Övriga djur finns på historiksidan: https://boskapstorget.se/history/1

SE23152020031

SE231520-20031 från gården Lundby, uppfödare Kerstin Gustavsson i Strängnäs gick för det högsta budet.

Gotlands fåravelsförening arrangerar baggauktion lördag 26 september 2020

Hämta Auktionskatalogen ››

Visning av baggar
Visning av baggarna för intresserade köpare sker i ridhuset i Sjonhem under förmiddagen den 26 september. För planering så att vi inte ska bli för många samtidigt anmäler du ditt deltagande till maja@gammelgarn.se.

Baggarna finns redan nu på Boskapstorget med bilder och dokument. Auktionsbaggarna finns dessutom i Elitlamm under fliken Djurlistor samt under fliken Statistik-Släktskap där man kan kontrollera släktskap mellan auktionsdjur och egna djur.

Budgivning
Budgivning pågår och görs på boskapstorget.se. Auktionsavsluten startar kl 12 den 26 september enligt katalognummerordning och med 5 minuter mellan varje bagge.

Registrera dig!
För att kunna lägga bud måste man registrera sig som köpare på boskapstorget.se. Det kostar inget och vi rekommenderar att göra det i god innan auktionen.

Auktionen
Det blir ingen matservering i lokalen i Sjonhem. Efter visning av djuren ser vi gärna att budgivning sker från annan plats (hemifrån, hotellrum, restaurang/fik i närheten) för att minska risken för smittspridning av Covid-19.

För de som vill kommer vi att ha support på budgivningsfunktionen i ridhuset. Kontakta i så fall någon funktionär på plats.

Inköpta baggar betalas på plats och kan hämtas direkt efter ”klubbslaget”. Vi ser gärna att betalning och bagghämt sker utspritt i tiden så man behöver inte invänta att hela auktionen är avslutad. Köper man flera baggar går det naturligtvis bra att betala alla samtidigt.

Skydda din besättning
Vi uppmanar köpare att ta del av hälsodeklaration samt resultat av träckprovsanalyser, samt att följa Gård & Djurhälsans rekommendationer vid inköp av livdjur.

Ytterligare upplysningar lämnas av:
Eva Twengström 0708-49 02 45 eller eva.twengstrom@gmail.com (även katalogbeställning)
Maria Ericson 0737-19 37 35 eller skinnarve@telia.com

Varmt välkomna
Gotlands Fåravelsförening

Katalog baggauktion Jönköping

Ladda ner katalogen här
Baggauktionskatalog Jönköping 2020 ››

4 av baggarna i katalogen har dragits tillbaka: katalognummer 21, 25, 34 och 18

Uppgifter om säljande besättningars hälsostatus lämnas på begära via mailförfrågan till ellen.m.joh@gmail.com

Världens första svenska digitala baggauktion!

Text: Einar de Wit
Nya tider skapar nya arbetssätt. Pandemin gör att vi inte kan träffas på vanligt sätt, men nöden är också uppfinningarnas moder! I år har flera av baggauktioner blivit helt digitala.

Auktionen hålls på en hemsida som heter boskapstorget.se. Boskapstorget har tidigare bara sålt nötkreatur men har nu fått tillskott av får. Tre av årets fyra auktioner kommer att genomföras via Boskapstorget fast på lite olika sätt. Linköpings och Mälardalens auktioner genomförs helt utan en fysisk samling av djuren.

Funkar det?
Slutsatsen efter den första digitala baggauktionen är att formatet fungerar utmärkt. Det är självklart en nackdel att inte kunna inspektera djuren fysiskt, och det avhöll säkert flera spekulanter från köp. Inga djur blev bedömda och fick priser, tråkigt för de uppfödare där detta kan vara en extra fjäder i hatten. Och det är självklart mycket tråkigt att inte få uppleva den folkfest som en baggauktion brukar vara.

Å andra sidan så är det en fördel ur smittskyddssynpunkt att inte dra ihop djur och fårägare till samma plats för att sedan spridas ut i landet igen. Och rent tekniskt fungerade auktionen perfekt. Framtiden får utvisa hur baggauktionerna kommer att se ut framöver.

Linköping2_2020

Hur gick det då?
Jo, prismässigt blev det inget bakslag. Förvisso såldes det färre baggar än vad som brukar säljas på Linköpingsauktionen, men vi såg en väldigt bra prisbild, framför allt på texel- och dorsetbaggar. Däremot deltog bara en enda finullsbagge. Lite synd kan tyckas. Så här blev priserna:

Ras | Antal | M-pris 2020 | M-pris 2019
Texel | 13 st | 11 785 kr | 5 879 kr
Dorset | 3 st | 12 000 kr | 4 000 kr
Suffolk | 4 st | 7 250 kr | 7 700 kr
Dorper | 2 st | 6 350 kr | 5 917 kr
Finull | 1 st | 5 500 kr | 6 500 kr

Digitalt möte
Innan auktionen startade hade auktionskommittén bjudit in till ett digitalt möte via Microsoft Teams. Ett femtiotal deltagare deltog. Johnny Nederman och Tomas Olsson hälsade deltagarna välkomna till en annorlunda auktion och berättade om hur det skulle gå till. Det fanns också några inbjudna gäster. Emma Holmstedt från KLS Ugglarps och Elisabeth Svensson från Scan fick svara på frågor om hur de ser på framtidens lammproduktion i Sverige och vilka utmaningar och möjligheter som finns. Vidare medverkade Elisabeth Nilsson från Nybrogård i Vinslöv. Hon berättade om sin produktion och sina tankar inför framtiden. Detta möte var en mycket bra inledning på auktionen och gav den en lite mänskligare utformning. Ett mycket bra initiativ.

Linköping3_2020

Iförda sedvanligt stiliga slipsar inledde Johnny Nederman och Tomas Olsson årets digitala Linköpingsauktion genom ett digitalt möte. Det gav auktionen ett mänskligt uttryck vilket var väldigt lyckat.

Kaj Sjunnessons minnesfond
Kaj Sjunnesson var en stark fårprofil och en av grundarna till baggauktionen i Linköping. Han gick ur tiden i slutet av förra året och till hans minne har det startats en minnesfond som kommer att dela ut stipendier till förtjänstfulla fårägare som arbetar i Kajs anda. Lammproducenternas styrelse förvaltar fonden och i år delades de första stipendierna ut.

Det första stipendiet delas till en grupp Suffolkuppfödare. Ann Karlsson, Kjell Ivarsson, Fredrik Rydberg och Victoria Gustafsson.
Motiveringen lyder: ”För ett tydligt mål och ett brinnande intresse för att främja suffolkrasens positiva egenskaper, genom att ta in nya gener från andra länder genom import av sperma. För att med rasens egenskaper främja den svenska lammproduktionen”.

Det andra stipendiet gick till Christina Landström med motiveringen: ”För ett brinnande intresse för aveln och för att utvecklas. För ett visat intresse av att främja de olika rasernas egenskaper. Med ett mål om att lära sig och utvecklas inom viktiga områden som främjar slaktlammsproduktionen på sikt”.

Mer om baggauktionen i Linköping i nästa Fårskötsel

Linköping1_2020