ggi_loop
gimrarna
Banner-2017
siltbergs hemsida
banner_180x120
lamm_gif
VENO adv.ZW.59x126/2015.indd
gdjh2015
trns2017
Backa Fårgård
knarrhult
Stallmästaren web gif
Elitlamm_180x180
Hunden Herden
oviex_anuncio_180x120px
keenan_ny
Amaskiner_2017_1
agria_banner_far_180x180
hgens webb
default logo

Köttpodden med Märta Jansdotter

Märta är en förgrundsgestalt i att utveckla hållbar köttproduktion för framtiden där kor och får tillsammans med solen, jorden och gräset utgör ett naturligt och hållbart kretslopp.

Svenskt Kött: Köttpodden med Märta Jansdotter ››

HKScan satsar för att sätta svenskt lamm på kartan

Ofta pratas det om lammkött i media runt påsk. Men det är ju faktiskt på hösten det finns riktigt god tillgång på svenska kvalitetslamm som dessutom slaktas direkt från betet.

Fler och fler konsumenter upptäcker hur utsökt och mört lammkött är. Ofta först på restaurang och sedan väljer man att handla själv i butik. För att öka intresset ytterligare för just det svenska lammköttet kommer HKScan tillsammans med Svenskt Kött, Svenskmärkning och Handelns aktörer försöka etablera en årlig återkommande lammvecka i oktober med start nu i år.

– I oktober är de svenska höstlammen fina och vi har en naturlig god tillgång på djur. Jag ser en stor potential i att vi långsiktigt lyfter fram det svenska lammet och på så sätt även kan kommunicera mervärdena med att just välja svenskt lammkött, säger Elisabet Qvarford, VD svenskt Kött.

Hela artikeln
Från Sverige: HKScan satsar för att sätta svenskt lamm på kartan ››

Ny studie för utvärdering av lammuppfödningsmodeller

I våras presenterade Elin Stenberg sitt arbete muntligt och nu ligger examensarbetet färdigt och publicerades nyligen på SLU, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

I studien ingår försök på 80 bagglamm som fötts upp på Götala och slaktats på Skara lammslakteri. Stalluppfödning ger högst tillväxttakt

Arbetet undersöker inte bara sambandet pH och temperatur utan även hur olika produktionsmodeller påverkar tillväxt, slaktkroppskvalitet och köttkvalitet.

Forskning och studier i ämnet fortsätter. Målsättningen är att genom en ökad kunskap om vägen till ett svenskt lammkött av hög kvalitet ska vi öka konkurrenskraften för svenska lammproducenter och svenskt lammkött.

Läs mer
Forskningsrapporten The effect of production system on carcass and meat quality in lambs ››
Agroväst: Ny studie för utvärdering av lammuppfödningsmodeller ››

20107-09-27

Nya slakterier in i Köttföretagen

Svenska Köttföretagen har fått två nya delägare sedan både Närkes Slakteri och Gotlands Slagteri AB har gått in.

Hela artikeln
ATL: Nya slakterier in i Köttföretagen ››

Importerat kött – vanligast på svenska restauranger

Kött som serveras på svenska restauranger är till största del importerat. Det visar uppgifter Naturskyddsföreningen tagit fram från några av Sveriges största grossister.

I vissa fall är så mycket som 90 procent av köttet importerat. Enligt grossisten Martin och servera ökar efterfrågan på svenskt kött men få eller inga restauranger väljer ekologiskt eller naturbeteskött.

Naturskyddsföreningen: Importerat kött – vanligast på svenska restauranger ››

Köttskola

Svenskt Kött har skapat en köttskola för dagligvaruhandeln samt intresserade konsumenter. Köttskolan är en gratis och helt öppen digital skola för alla som vill sig mer om kött ur olika perspektiv.

Köttskolan.se samlar och åskådliggör fakta om kött och köttkvalitet på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt. Du får lära dig att välja, laga och hantera kött, kött som näringstätt livsmedel och fördelarna med det svenska köttet.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse.

Utbildningar
Klicka här för att se Köttskolans utbildningar. Du kan börja var du vill. När du genomfört alla kurser i en utbildning kan du välja att göra ett test.

Köttskolan ››

kottskolan

Lammlägg sous vides med Matgeek

Matgeek lovordar svenska höstlamm och visar man kan laga lammlägg med den senaste tekniken, sous-vide.

Inspirationsdag på Torsta – Lammkött och dess kvalitet

Torsta i Jämtland hälsar välkommen till inspirationsdag den 6/10 2017

Årets Fårdag fokuserar på lammköttets kvalitet. Här får du ett unikt tillfälle att lyssna på en av de verkliga experterna i Sverige inom området.

Hela programmet, information om anmälan med mera ››

Forum i Malmö för en hållbar livsmedelskedja

Sverige har fått en ny livsmedelsstrategi som kommer att förändra livsmedelskedjan i grunden.

Den 19 oktober genomför arrangören Aktuell Hållbarhet konferensen Livsmedelsforum 2017 i Malmö tillsammans med Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Det handlar om hur den hållbara omställningen i livsmedelskedjan kommer att se ut för alla som är verksamma inom området.

Läs mer
Jordbruksverket: Forum i Malmö för en hållbar livsmedelskedja ››

Filmer visar styckning

Instruktiva filmer om hur du styckar kött – instruktivt och ekonomiskt.

Filmerna kommer från dvd:n Det svenska köttet som tidigare bara har funnits att beställa. Styckningen görs från halva djurkroppar, så kallade halvfall. Både grov- och finstyckning visas i detalj.

Filmerna kan användas vid undervisning av såväl professionella styckare, charkuterister, kockar och butikspersonal. Men även djurbönder och privatpersoner som vill lära sig mer om styckning kan ha god nytta av filmerna.

Svenskt kött: Det svenska köttet ››

Filmerna
Styckning av lamm ››
Styckning av lamm med ben ››

De får tre miljoner för att utveckla köttbranschen

Åtta projekt för ökad djurvälfärd och lönsamhet får dela på tre miljoner kronor från branschens egen utvecklingspott.

Varje år avsätts tre miljoner kronor från branschutvecklingspengen för att finansiera utvecklingsprojekt som bidrar till en ökad lönsamhet. Pengar samlas in via slaktavräkningen och en beslutsgrupp bestående av Svenska Köttföretagen, Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött beslutar om vilka projekt som tilldelas medel.

Hälften fick pengar
När ansökningsperioden avslutades i mitten av maj hade 16 ansökningar till ett värde av drygt 5,2 miljoner koronor inkommit. Av dessa valde beslutsgruppen ut åtta projekt, som nu får dela på de tre miljonerna.

Ett lammprojekt har fått pengar: Theo den Braver, Gård & Djurhälsan. Projektnamn: Best Practice – från forskning till fält.

Läs mer och komplett lista över projekt som har fått pengar tilldelade
Land Lantbruk: De får tre miljoner för att utveckla köttbranschen ››

2017-08-02

Köttförpackningen blir klimatsmart

Södra och Svenskt Butikskött ska utveckla en ny sorts nedbrytbar förpackning för köttprodukter tillsammans.

Förpackningen som ska vara nedbrytbar och fiberbaserad ska göras i det förnybara materialet Durapulp som Södra har utvecklat. Durapulp består av jungfrulig barrfiber och en polymer baserad på majsstärkelse.

ATL: Köttförpackningen blir klimatsmart ››

Svenskt Kött har uppdaterat sina populära broschyrer om gris-, nöt- och lammkött.

Det är en komprimerad köttskola med fakta om djuruppfödning, styckningsdetaljer, hanterings- och tillagningsmetoder samt inspirerande recept.

– Våra nya broschyrer ska ge information och inspiration vi vet efterfrågas av konsumenter och de som arbetar med uppfödning och köttproduktion. Efterfrågan på mer information om svenskt kött är stor, framför allt vad gäller styckningsdetaljer och tillagning av kött, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Varje broschyr är på 24 sidor och innehållet är skrivet för dem som är intresserade av mat i allmänhet och kött i synnerhet.

Med mer kunskap om olika styckningsdetaljer har hemmakocken det lättare att lyckas i köket och kanske få modet att prova på något nytt. I broschyrerna går det att lära sig mer om allt från flankstek, njurtapp och grissida till lammentrecote och mycket annat.

Hämta Köttskolan lammkött här ››

kottskolan

Köttpodden om lamm

Lammkött är populärare än någonsin och allt fler väljer att jobba som lammbonde, men hur är det egentligen?

I det här avsnittet träffar vi Magnus Jönsson, engagerad lammbonde från Östra Sallerup i Skåne. Han vet hur du får till det godaste lamm du någonsin ätit!

Lyssna på Köttpodden med Magnus Jönsson ››

God djuromsorg viktigast när kommunerna upphandlar – men det får inte kosta

Låg antibiotikaanvändning, grisar med knorr och andra bevis på god djuromsorg är viktigt när kommunerna upphandlar mat till barn och äldre. Men samtidigt sker en prisjakt där lägsta pris prioriteras. Det visar en enkätundersökning som Svenskt Kött har gjort bland Sveriges kommuner.

Varje år upphandlas livsmedel till de offentliga köken för cirka 10 miljarder kronor, men bara 40 procent av köttet kommer från Sverige. Undersökningen visar att 99 procent av kommunerna upplever att det finns en efterfrågan i skolorna och hos äldrevården för hållbart producerat kött.

– Över 60 procent av de som svarat på enkäten vill faktiskt ställa mer långtgående krav än vad de gör idag, så uppenbarligen finns det mer att göra här. En återkommande missuppfattning är att många tror det är svårt att upphandla bra kött och det behöver det inte vara, säger Elisabet Qvarford.

Hela artikeln
Svenskt Kött: God djuromsorg viktigast när kommunerna upphandlar – men det får inte kosta ››

Lantbruksnytt om Lammlyftet

Fredagens Lantbruksnytt har pratat med Svenska Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson om Lammlyftet för att få veta hur tre miljoner kronor ska lyfta kvaliteten på svenskt lammkött.

Lantbruksnytt 12 maj ››
4 min 20 sek in i programmet kommer reportaget om Lammlyftet.

lantbruksnytt

Martin Hansen bjuder på Nose-to-tail: ”Överraska grannarna, bjud på gillad lever i sommar”

För att vara hållbar i vår konsumtion av mat är måttstocken ”lite av varje”, en bra filosofi. Genom att äta varierat och olika delar på ett djur räcker köttet till fler och andelen som används till mat blir så hög som möjligt.

För kocken Martin Hansen är det naturligt att tänka ”Nose-to-tail” när han kombinerar och utvecklar nya spännande maträtter.
– Att laga maträtter på unika råvaror är faktiskt inte så svårt. Genom att använda alla delar på ett djur och kombinera med säsongens råvaror får du en oändlig skatt av variation och matupplevelser”, berättar Martin.

Vi bad Martin hitta på något nytt till grillen och rätten blev; Grillad nötlever med blad, tomater, karamelliserad lök och chimicurri.

Framtidens kött: Grilla Nose to tail ››

Ny utlysning av Branschutvecklingspengen

Källa: Svenska Köttföretagen
Nu går det åter igen att söka anslag till projekt med fokus på bland annat att säkra fortsatt hög djurhälsa och djurvälfärd, fortsatt låg användning av antibiotika samt ökad lönsamhet inom näringen i linje med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm.

Slakterierna och producentföreningarna inom gris, nöt och lamm samverkar med en gemensam och bred finansiering av utvecklingsarbetet för att stärka den svenska uppfödningen, genom insamling av branschutvecklings-pengen. Senast den 17 maj ska ansökan inkommit till Svenska Köttföretagen.

Totalt finns 3 000 000 kronor att söka och anslagen fördelar sig mellan djurslagen så att projekt inom gris har ca 65 % av medlen att tillgå, nöt har ca 30 % och lamm ca 5 %. Ansökningarna administreras av Svenska Köttföretagen.

När det gäller lammkött så lägger vi i år särskilt fokus på projekt som gynnar kunskapsöverföring från forskare till gård samt projekt som förbättrar marknaden för svenskt lammkött.

Syftet med branschutvecklingspengen
Syftet med Branschutvecklingspengen är att genom finansiering av utvecklingsprojekt stärka svensk köttproduktion. Beviljade projekt ska ha en direkt påverkan på ökad lönsamhet samt även stötta genomförandet av handlingsplanerna för respektive djurslag.

Läs mer
Svenska Köttföretagen: Ny utlysning av Branschutvecklingspengen ››

svkottf

Produktion av får- och lammkött har ökat fyra gånger medan konsumtionen har ökat nio gånger sedan 1960-talet

Får- och lammkött har ökat rejält i Sverige sedan 1960-talet.

År 1960 producerades totalt 1 260 ton får- och lammkött, år 2016 var siffran 5 040 ton. Det innebär att produktionen är fyra gånger så stor som på 1960-talet.

Läs mer
Jordbruket i siffror: Produktion av får- och lammkött har ökat fyra gånger medan konsumtionen har ökat nio gånger sedan 1960-talet ››