Banner_Faravelsforbundet_180x120px
banner_180x120
gimrarna
Tranas2020
Stallmästaren web gif
Knarrhult2018
Elitlamm_180x180
ggi_loop
Backa Fårgård
Far_gif
Siltbergs_banner2020_2
Banner-2017
gdjh2015
Wiromin2020_liten
default logo

Elmia – Tre projekt för bättre kött

Källa: Jordbruksaktuellt
De flesta svenska konsumenter köper svenskt kött för att de känner till de mervärden som berör produktionen. Men det är färre som väljer svenskt för att det har bäst ätkvalitet, det ska man ändra på.

Projektet "Fem nycklar för bättre köttkvalitet" presenterades av Lennart från Macklean och Kristina Anderback från Agroväst Fokus, på Elmia Lantbruk.

Projektet är indelat i tre delar som i sin tur innehåller olika typer av projekt som drivs av aktörer som SLU, Universitetet i Aarhus, SP Biosciences, Svenskt kött, Svenska Köttföretagen, JTI och Økologisk landsförening.

1. För att hitta nya tekniker och metoder för högre köttkvalitet ska man driva projekten:

  • Raskorsningar för högre köttkvalitet och en mer hållbar produktion.
  • Uppfödningsmodeller för lamm och dess påverkan på köttkvalitet.
  • Slaktens påverkan på köttkvalitet.
  • Teknik för att mäta köttkvalitet på levande djur.    

2. För att utvecklina värdekedjan och nya affärsmodeller ska man driva projekten:

  • Ny prissättning på slakten – betalt för den kvalitet som man levererar. Andra länder, Australien har en sådan modell den ska man tittat på.
  • Teknik för spårbarhet av kött.
  • Beskrivning av värdekedjan och värdeflödesanalys.

3. För att göra konsument och butik mer medvetna om etisk- samt ätkvalitet ska man driva projekten:

  • Digital utbildning inom ätkvalitet och etiskt kött.
  • Kopplingen mellan djurvälfärd och uppfattningen om köttkvaliteten.

Projektet löper över tre år och är just nu i startgroparna. Agroväst har sökt pengar hos EU och fått 17 miljoner som kommer att fördelas över tre år.  

Initiativet till förprojektet togs utifrån ett samarbete mellan Agroväst, SLU, SP Food and bioscience, Svenska Köttföretagen, Svenska Fåravelsförbundet, Svenskt Kött och Sveriges Nötköttsproducenter. Även Teknologisk Institut i Danmark. Finansiärer är Västra Götalandsregionen, EU Interreg Östersund-Kategatt-Skagerak.

Läs hela artikeln här
Jordbruksaktuellt: Elmia – Tre projekt för bättre kött ››

Svensk köttproduktion – en framtidsspaning

Den övergripande målsättningen med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att öka den svenska produktionen av gris, nöt- och lammkött.

En av åtgärderna är att ge branscherna bättre beslutsunderlag avseende statistik. Detta seminarium är en del i detta arbete.

Tid: Tisdagen den 27 september 2016 kl 13.00-16.15
Plats: LRF, Franzéngatan 6, Stockholm

Program och anmälan här ››

Märket Svenskt kött upphör vid årsskiftet

Nu är det bara några månader kvar till årsskiftet då den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött fasas ut och ersätts av märkningen Kött från Sverige. Många har varit snabba och ansökt om märkningen Kött från Sverige för sina kött- och charkuteriprodukter och de har redan börjat synas ute i diskarna.

Märket Svenskt kött ersätts successivt av Kött från Sverige. Tanken är att det ska bli ännu enklare för konsumenter att välja svenska varor i butiken.

Svenskt kött (där SF är delägare) kommer att fortsätta sitt arbete med att förmedla svenska mervärden, men informerar löpande kring övergången från märket Svenskt kött till Kött från Sverige och har ett nära samarbete med Svenskmärkning AB.

Läs mer
Märket Svenskt kött upphör vid årsskiftet ››

“Svensk köttproduktion vinner på vegotrenden”

Jag hade just lagt ut en artikel om nya fodermedel, som kommer att följas upp med några andra artiklar om annorlunda utfodring, när det dök upp en artikel på ATL med titeln "Svensk köttproduktion vinner på vegotrenden". Det är KLS Ugglarps vd som säger detta och det handlar om vad människor kommer att äta framöver.

Mat, dieter, hälsa och matproduktionens koppling till klimathotet – det kommer ständigt nya trender och rön. Vad kommer vi och djuren att äta i framtiden egentligen? När det gäller fåren, förslagsvis gräs. Men det växer inget gräs när regnet uteblir. Nästa artikel om nya fodermedel kommer att handla om hur man tacklar torkan på en fårfarm i Kalifornien.


"Svensk köttproduktion vinner på vegotrenden"

Källa: ATL
85 procent av alla aktörer inom livsmedelsbranschen upplever att det sker ett så kallat proteinskifte. Ett skifte som innebär en minskning av köttkonsumtionen till förmån för andra proteiner från både växt- och djurriket.
Proteinskiftet innebär inte att konsumenterna vill sluta att äta kött, utan de vill äta bättre kött och även andra proteiner.

– Proteinskiftet kan verka som en svårövervinnelig utmaning för livsmedelsindustrin, men vi vill visa på möjligheterna som det kan innebära att möta konsumenternas efterfrågan på hållbara och hälsosamma proteiner, både från växt- och djurriket, säger Tove Lindgren.

Ett av många företag som redan anpassat sig efter efterfrågan är KLS Ugglarps. De lanserade nyligen en produktserie med hamburgare och korvar med olika köttinnehåll i samma förpackning: 100 procent kött, 100 procent vego och en blandad version med 50 procent kött och 50 procent vegetariskt.

– Vi vill stärka det svenska lantbruket och industrin och svenskt kött och vegetariskt kan absolut gå hand i hand, säger Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps.

– Svensk köttproduktion har mer att vinna på en vegotrend än en köttrend som snarare har gynnat importerat kött.

Läs hela artikeln
ATL: "Svensk köttproduktion vinner på vegotrenden" ››

Att starta upp försäljning av köttlådor

Vill du också utveckla din verksamhet från uppfödning av djuret hela vägen till kundens tallrik?

På LRFs hemsida finns en film där Kalle Grandin på Grandin lamm ger oss sina bästa tips om köttlådor, tillsammans med en text som sammanfattar det mesta runt försäljning av köttlådor.

Under de senaste åren har fler och fler lantbrukare börjat sälja sitt kött styckat och förpackat direkt till konsument, i så kallade köttlådor. Köttlådor är en möjlighet att få ut en merbetalning för din produkt och samtidigt få en närmare kontakt med de kunder som köper ditt kött.

LRF: Att starta upp försäljning av köttlådor ››

TV-tips: Omega-3-boostat lammkött

Tasmanska forskare har funnit ett sätta att öka halterna av de nyttiga omega-3-fetterna i lammkött.

Ett ca 13 min långt inslag från Australisk tv. För den som undrar över hur mycket omega-3-fetter vi finner i vanligt lammkött har jag samlat lite information och länkar i ämnet, se nedan.

ABC News: Smart lamb ››

Mer om omega-3
Livsmedelsverkets skrift Kött – analys av näringsämnen säger om lamm och omega-3:
"Högst innehåll av de nyttiga n-3-fettsyrorna fanns i lamm. Lammkotlett, lammfärs och renkorv innehöll lika mycket eller mer n-3-fettsyror än vissa fiskar, till
exempel alaska pollock, tilapia och pangasiusmal. Trots innehållet av n-3-fettsyror kunde inget kött klassas som källa till n-3-fettsyror."

Om dagligt rekomenderat intag av n-3 fettsyror
"Rekommendation av n-3-fettsyror är 2,5–3 g/dag. För att nå den rekommendationen (2,5 gram per dag) behöver man äta 600 gram renkorv eller 860 gram lammfärs vilket kan jämföras med 1 250 g sej, 125 g sill, knappt 100 g lax eller 2,5 matskedar rapsolja."

Livsmedelsverket: Fleromättat fett, omega-3, omega-6 ››

(Omega-3-fettsyror och n-3-fettsyror är olika benämningar för samma sak.)

Svenskt kött > Kött från Sverige

Märkningen "Svenskt kött" kommer efter en övergångstid under 2016 att helt fasas ut. Alla företag som idag använder märket "Svenskt kött" bjuds in att ansöka om den nya märkningen "Kött från Sverige".

Den frivilliga ursprungsmärkningen "Från Sverige" kan användas på alla typer av livsmedel, råvaror och växter som uppfyller kriterierna. För kött och charkuterier används märket "Kött från Sverige".

Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter finns i broschyren Från Sverige – en ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter ››

För konsumenter står de båda märkningar för samma värden och samma kriterier: fött, uppfött, slaktat, förädlat och förpackat i Sverige.

Läs mer
Om "Kött från Sverige" ››

Var produceras och konsumeras lammköttet?

Och vart exporteras och importers det?

Kolla in den intressanta kartan längst ner på denna sida där man kan välja olika variabler och få en överblick över var världens får finns, över handeln och över konsumtionen av lamm.

OECD och FAO har publicerat sin årliga prognos över hur marknaderna för jordbruksprodukter kan komma att utvecklas de kommande tio åren. Globalt sett håller produktionen minst jämna steg med konsumtionen, så priserna förväntas utvecklas ganska svagt.

Läs Jordbruksverkets kommentar på Outlook-rapporten ››

Framtidens kött

Framtidens kött är en hemsida där HKScan tillsammans olika experter diskuterar hur en svensk köttproduktion kan utvecklas för att ge så många mervärden som möjligt i framtiden.

Den här veckan sänder man bland annat live från Almedalen.

Framtidens kött ››

Miljöutredning föreslår ökad konsumtion av svenskt kött och mindre import

På onsdagen överlämnade Miljömålsberedningen sitt slutbetänkande för en samlad och långsiktig klimatpolitik till regeringen.

Ett av förslagen är att öka konsumtionen och produktionen av svenskt kött på bekostnad av importen. Det ger förutsättningar för lägre utsläpp globalt.

Läs mer
Svenskt Kött: Miljöutredning föreslår ökad konsumtion av svenskt kött och mindre import ››

Miljömålsberedningen ››

Norge: Ny metod ökar färskt kötts hållbarhet

Norturas innovationspris för 2016 har tilldelats en ny metod för att hantera kött. Hållbarheten av färskt kött kan förlängas med 2-5 gånger den nuvarande hållbarhetstiden, beroende på djurslag och typ av kött djur, skriver Nortura.

– Detta är en radikal innovation som innebär att vi kan hålla kött färskt längre. Helt naturligt och utan att använda konstgjorda tillsatser, säger juryns ordförande Arne Kristian Kolberg.

Nortura har ett mål att minska frysningen av kött, så att konsumenterna kan få tillgång till färskt kött utanför säsonger och under perioder med hög efterfrågan. Hittills frysning varit det enda alternativet.

Bondebladet: Ny metode gir fersk kjøtt mye lengre ››

Unika mervärden hos svenskt kött

Lagom till sommarens ljumma grillkvällar har Jordbruksverket sammanställt fakta om mervärden hos svenskt kött och kyckling som kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken.

Exempel på mervärden hos svenskt kött

  • Svensk djurhållning har lägst användning av antibiotika bland EU-länderna. Friska djur behöver inte antibiotika. Detta minskar risken för resistenta bakterier och bidrar till att antibiotika även i framtiden kommer att kunna användas när det verkligen behövs.
  • Svensk djurproduktion har mycket låg förekomst av bakterier som salmonella och det är därmed lägre risk att smittas som konsument om man väljer svenskt kött.
  • Svenskt djurskydd är gott och svenska djur hålls i en miljö där de kan bete sig naturligt. Grisar svanskuperas inte, och höns och kycklingar får inte näbbtrimmas.
  • Svenska nötkreatur, får och lamm får bete och utevistelse på sommaren. Många av dem bidrar dessutom till att bevara artrika naturbetesmarker genom sitt betande.
  • Svenska djur bedövas före kirurgiska ingrepp och slakt, och transporteras max åtta timmar till slakt.
  • Den svenska köttproduktionens klimatpåverkan är låg i internationella jämförelser.
  • Svensk köttproduktion skapar jobb i Sverige och har betydelse för den svenska landsbygden.

Läs mer
Jordbruksverket: Unika mervärden hos svenskt kött och kyckling ››

Pdf om mervärden hos svenskt lamm- och fårkött:

Mervärden i svensk produktion av får och lamm ››

Nu ska svenskt lamm lyftas

Svenskt lamm har en stor potential. För att lyfta köttet ytterligare startar nu Svenskt Kött och Svenska Fåravelsförbundet Lammlyftet.

– Syftet är att öka värdet i svensk lammproduktion genom ett gemensamt engagemang i branschen för att lyfta svenskt lammkött, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt kött, i ett pressmeddelande.

Läs mer
Jordbruksaktuellt: Nu ska svenskt lamm lyftas ››