ggi_loop
banner_180x120
Elitlamm_180x180
Banner-2017
Backa Fårgård
gimrarna
trns2017
gdjh2015
siltbergs hemsida
Far_gif
Knarrhult2018
Annons
Stallmästaren web gif
default logo

Norge: Ny metod ökar färskt kötts hållbarhet

Norturas innovationspris för 2016 har tilldelats en ny metod för att hantera kött. Hållbarheten av färskt kött kan förlängas med 2-5 gånger den nuvarande hållbarhetstiden, beroende på djurslag och typ av kött djur, skriver Nortura.

– Detta är en radikal innovation som innebär att vi kan hålla kött färskt längre. Helt naturligt och utan att använda konstgjorda tillsatser, säger juryns ordförande Arne Kristian Kolberg.

Nortura har ett mål att minska frysningen av kött, så att konsumenterna kan få tillgång till färskt kött utanför säsonger och under perioder med hög efterfrågan. Hittills frysning varit det enda alternativet.

Bondebladet: Ny metode gir fersk kjøtt mye lengre ››

Unika mervärden hos svenskt kött

Lagom till sommarens ljumma grillkvällar har Jordbruksverket sammanställt fakta om mervärden hos svenskt kött och kyckling som kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken.

Exempel på mervärden hos svenskt kött

  • Svensk djurhållning har lägst användning av antibiotika bland EU-länderna. Friska djur behöver inte antibiotika. Detta minskar risken för resistenta bakterier och bidrar till att antibiotika även i framtiden kommer att kunna användas när det verkligen behövs.
  • Svensk djurproduktion har mycket låg förekomst av bakterier som salmonella och det är därmed lägre risk att smittas som konsument om man väljer svenskt kött.
  • Svenskt djurskydd är gott och svenska djur hålls i en miljö där de kan bete sig naturligt. Grisar svanskuperas inte, och höns och kycklingar får inte näbbtrimmas.
  • Svenska nötkreatur, får och lamm får bete och utevistelse på sommaren. Många av dem bidrar dessutom till att bevara artrika naturbetesmarker genom sitt betande.
  • Svenska djur bedövas före kirurgiska ingrepp och slakt, och transporteras max åtta timmar till slakt.
  • Den svenska köttproduktionens klimatpåverkan är låg i internationella jämförelser.
  • Svensk köttproduktion skapar jobb i Sverige och har betydelse för den svenska landsbygden.

Läs mer
Jordbruksverket: Unika mervärden hos svenskt kött och kyckling ››

Pdf om mervärden hos svenskt lamm- och fårkött:

Mervärden i svensk produktion av får och lamm ››

Nu ska svenskt lamm lyftas

Svenskt lamm har en stor potential. För att lyfta köttet ytterligare startar nu Svenskt Kött och Svenska Fåravelsförbundet Lammlyftet.

– Syftet är att öka värdet i svensk lammproduktion genom ett gemensamt engagemang i branschen för att lyfta svenskt lammkött, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt kött, i ett pressmeddelande.

Läs mer
Jordbruksaktuellt: Nu ska svenskt lamm lyftas ››