trns2017
siltbergs hemsida

Hälsodeklaration vid försäljning av livdjur

Författare: Magnus Håård, Karin Lindqvist Frisk
Utgivare: SF, Gård & Djurhälsan
Årtal: 2017

Hämta hälsodeklaration

Största risken att föra in smitta i sin besättning är vid köp av livdjur. Fåravelsförbundet och Gård & Djurhälsan har därför tillsammans tagit fram en hälsodeklaration som kan användas vid inköp och försäljning av får.

Köparen får information om hälsoläget i säljarbesättningen, och kan lättare göra en riskbedömning inför ett eventuellt köp. Initiativet till en hälsodeklaration har kommit från näringen, framför allt har Gotlands Fåravelsförening varit drivande i arbetet.

I Hälsodeklarationen läggs vikt vid smittämnen som lätt sprids vid livdjurshandel. Är säljarbesättningen ansluten till kontrollprogram som Maedi-Visnakontrollen eller Klövkontrollen ska intyg från dessa bifogas Hälsodeklarationen.

Har du svårt att tolka svaren i Hälsodeklarationen så vänd dig till din veterinär för hjälp. Speciellt svaren från parasitprov kan vara svåra att förstå och det är bättre att alltid fråga vid osäkerhet.

Behandlingskontroll görs för att försäkra sig om att avmaskningen fungerar, på så sätt kan en eventuell bristande behandlingseffekt upptäckas. Behandlingskontrollen innebär att ett nytt träckprov tas 7−10 dagar efter utförd avmaskning.

Se också våra smittskydds- och karantänsrekommendationer ››

Köp inte grisen i säcken eller smittan med fåren, fråga efter Hälsodeklarationen nästa gång du köper får!

Magnus Håård
Svenska Fåravelsförbundet