ggi_loop
Far_gif
gdjh2015
Wiromin2020_liten
Banner-2017
Siltbergs_banner2020_2
Backa Fårgård
Knarrhult2018
gimrarna
Stallmästaren web gif
Banner_Faravelsforbundet_180x120px_2003
Tranas2020
banner_180x120
Elitlamm_180x180
default logo

Mer kunskap och innovation stärker hållbar livsmedelskedja

Prioritera forskning och innovation för att nå målen i den svenska livsmedelsstrategin. Stärk också företagarperspektivet och snabba på digitaliseringen. Det föreslår Tillväxtverket och Jordbruksverket i sitt förslag till ny handlingsplan för livsmedelsstrategin, som nu lämnas till regeringen.

Jordbruksverkets årsrapport om uppföljning av utvärdering och uppföljning av livsmedelsstrategin, som publiceras på fredag, visar att konkurrenskraften inom de första leden i livsmedelskedjan, som exempelvis jordbruk och livsmedelsindustrin, har försämrats. Därför behövs det framåtsyftande satsningar i nästa handlingsplan.

Ett urval av de åtgärder som föreslås i handlingsplanen:

  • Gör en långsiktig satsning på forskning, innovation och inkubation i livsmedelskedjan.
  • Stärk företagarperspektivet och främjandet i alla de berörda myndigheternas verksamhet.
  • Stöd regioner och länsstyrelser som arbetar med de regionala livsmedelsstrategierna.
  • Ge en myndighet uppdraget att genomföra och följa upp livsmedelsstrategin. I uppdraget ska det även ingå att samordna det regionala arbetet.
  • Snabba på digitaliseringen för att effektivisera tillstånd, kontroll och tillsyn.
  • Säkra produktionsresurser, till exempel genom god vattenhantering inom jordbruket.
  • Stöd ökad export hos små och medelstora företag.

Läs mer
Jordbruksverket: Mer kunskap och innovation stärker hållbar livsmedelskedja ››