Far_gif
Siltbergs_banner2020_2
Knarrhult2018
Stallmästaren web gif
ggi_loop
banner_180x120
Wiromin2020_liten
gimrarna
Banner_Faravelsforbundet_180x120px_2003
Tranas2020
Banner-2017
Elitlamm_180x180
gdjh2015
Backa Fårgård
default logo

Mia Brandqvist

Avel har varit ett stort intresse för mig och är numera en del av mitt dagliga arbete. När jag jobbade på mjölkgårdar var det alltid lika roligt att se resultatet av de planerade semineringarna. Däremot var den teoretiska genetik-kursen på Ultunas agronomutbildningen inte lika spännande, om än intressant. Med får kan man se resultaten av avelsarbetet mycket snabbare vilket är en anledning till att det är så roligt med får. Efter agronomexamen började jag arbeta på Svensk Avel som numera heter VikingGenetics. Ett avelsföretag som ser till att mjölkbönder i Sverige, Finland och Danmark har tillgång till den absolut bästa genetiken i form av semin doser.

Att läsa till agronom var ingen självklarhet utan min bana började på lantbruksskola och jordbrukslinjen. Därefter blev det ganska många år som djurskötare och ladugårdsförman på olika mjölkgårdar samt att jag vidareutbildade mig t ex driftledarkurs.

År 1988 köpta jag tillsammans med en kompis sex tackor. Avelsarbetet i början var kanske inte det mest seriösa. Vi bestämde oss för att vi ville ha en Finullsbesättning och sedan dess har det alltid varit finullsbaggar i min besättning. Numera bor jag med min man på en liten gård i Västergötlands skogsbygder och har en liten finullsbesättning.

Avel för mig handlar mycket om avelsvärden. Det är det bästa vi har för att kunna förutspå genetisk potential av våra avelsdjur. Att inte förstå hur exakt hur avelsvärden beräknas med avancerade matematiska formler, olika modeller och gigantiska matriser är inget konstigt. Det finns genetiker som jobbar bara med sådant men jag är inte en av dom. Viktigt att komma ihåg är att alla avelsvärden bygger på det som registreras i Elitlamm. Om inte registreringar av lamningar, vägningar, päls- och ullbedömningar sker kommer vi inte kunna få några avelsvärden.

Det är med stor ödmjukhet jag tagit mig an styrelseuppdraget. Det känns tryggt att styrelsen verkligen är kunnig och ambitiös. Som vår ordförande sa på stämman så är det ”Vi tillsammans” som gör att föreningen blir vad den är. Ingen förening kan bli bättre än dess medlemmar.

Förbundsnytt ny i styrelsen
Du kan höra en intervju med Mia i Fårpodden Bonus från stämman i Mora 2019. Foto: Titti Strömne