Nya avelsvärden publicerade i Elitlamm

Nu visas nya avelsvärden för dina djur. Även topp- och söklistor i Elitlam Avel och Produktion är uppdaterade.

Djur som är utannonserade på Marknadsplatsen har uppdaterade avelsvärden.

Flera förändringar har genomförts av avelsvärderingen i år, bland annat har förbättringar gjorts som gäller raser där importer av djur förekommer. Läs mer här om de förändringar av avelsvärderingen som gjorts i år.

De nya indexen för gotlands- och finullsfår publiceras inte i samband med denna avelskörning då arbetet med att ta fram indexen blev klart för sent, men de kommer att publiceras så snart det är möjligt.

Topplistor för gotlandsfår och leicesterfår
De nya topplistorna för gotlandsfår och leicester hittar du i Djurregistret i Elitlamm Avel & Produktion. Listorna innehåller 246 baggar av gotlandsfår med minst 20 avkommor, och 38 leicester med minst 15 avkommor.

Nytt för i år är att baggar för att visas i topplistan måste kunnat jämföras med minst en annan bagge. Det innebär att baggen måste fått lamm i en omgång där minst en annan bagge också fått rasrena lamm.

Söklista över finullsbaggar
För att hitta en finullsbagge inför kommande säsong så kan du söka efter lämplig bagge i Söklistan för finullsbaggar i Elitlamm Avel & Produktion. Du hittar 186 avelsbaggar i listan. Kravet för att komma med på listan är att baggen har kompletta avelsvärden och har avkomma som är ullmönstrad.

Om du har frågor om avelsvärden, topplistor/söklistor eller Elitlamm i allmänhet, hör av dig till vår support på support@elitlamm.com eller ring på telefon: 0174-301 50. Telefontid måndag och onsdag 10.00-12.00 samt tisdag 18–19.

Svenska Fåravelsförbundet och Elitlamm, juli 2020