trns2017
siltbergs hemsida

Nytt år, med en ny webbredaktör

Hej! Jag heter Anna Bergström och är er nya webbredaktör. Jag lever på och av ett bohusländskt småbruk tillsammans med sambo och husbehovsbesättningar av får, kor, höns, ankor och gäss.

Vid sidan om djurhållningen är jag frilansande illustratör och formgivare. Ungefär på samma vis har man levt på västkustens små och relativt magra småbruk även före oss; man har hållit djur och strävat efter att producera mycket själv, men också haft sysslor vid sidan om. Mitt mål är inte i sig att leva som man gjorde förr eller att hålla dessa traditioner vid liv, men jag ser det som en ynnest att kunna leva som jag gör; med många djur omkring mig, med egenproducerad mat, med fysiskt arbete ute och med kreativt arbete vid datorn. Omväxlingen såväl som rutinerna får mig helt enkelt att må bra.

Vägen hit har varit krokig med arbete inom många olika yrken och studier inom konst och formgivning. Jag har jobbat med formgivning och illustration sedan 1996, och frilansat sedan 2001. Jag har jobbat med hemsidor, e-learning och spel, i stora och små projekt, och gör också logotyper, grafiska profiler och trycksaker. Vill någon titta närmare på saker jag jobbat med så finns bilder från många typer av projekt på min hemsida. Där finns också en länk till småbrukets engen hemsida, som mest handlar om våra djur.

Om någon skulle fråga mig om det finns något område där Sverige är bättre än andra länder skulle jag svara: gotlandsfåret och allemansrätten. Gotlandsfåret är i mina ögon världens schysstaste fårras, och så tror jag att jag hade känt även om jag bott i Australien. Det är otroligt svårt att få fram det perfekta gotlandsfåret, det är så många stora och små detaljer som ska finnas på plats, men detta gör det också spännande och roligt.

Hösten 2003 valde jag ut tre tacklamm och en äldre tacka ur familjen Philipsson på Resös gotlandsfår-besättning, och de blev starten på min lilla flock. Idag består vinterflocken av ca 10 djur, och vi lammar vid betessläpp. Även om besättnigen är liten håller jag fanan så högt jag mäktar med när det gäller avelsarbetet och min strävan är att förvalta arvet från Resö.

2012 är för mig ett spännade år på fårfronten, vi har ett litet förändringens drag i fårhuset. Ett vitt får har smugits in bland de grå, och det är inte vilket vitt får som helst utan mjölkfåret Greta. Kossorna som bidrar med mjölk för husbehovet av mjölk, ost och yoghurt kommer att få konkurrens. Fast planen är inte att ersätta korna, utan att kunna njuta av både ko- och fårost. Ostar ystade på en blandning av får och komjölk är jag också väldigt svag för. Inte det mest arbetseffektiva sättet att fixa mat på bordet, men här går kvalitet före effektivitet. Och så vill man ju prova något nytt ibland.

Att vara Fåravelsförbundets webbredaktör kommer att bli ett roligt uppdrag. Jag ser fram emot att få hålla mig extra uppdaterad om vad som händer i fårsverige och att jobba med kontaktytan mellan förbundet och medlemmarna. Jag vill gärna veta vad ni som använder hemsidan tycker, hur ni använder den, vad som är bra och vad ni saknar.

Jag ska försöka axla Emmas mantel och jag hoppas att få höra av många av er!