Backa Fårgård
siltbergs hemsida
Lindholmen180x180_2018_1
Knarrhult2018
Hunden Herden
ggi_loop
gdjh2015
Stallmästaren web gif
Banner-2017
banner_180x120
agria_banner_far_180x180
Elitlamm_180x180
trns2017
oviex_anuncio_180x120px
gimrarna
default logo

Årets Fårföretagare 2018

Svenska Fåravelsförbundet instiftar 2018 en ny utmärkelse för att premiera fårföretagande på landsbygden.

Många fårföretag består av eldsjälar som håller landsbygden levande med sina djur och fungerar som en motor i sin bygd. Dessa företagare är mycket viktiga för Sveriges landsbygd och lammproduktion och kommer att behövas än mer i framtiden. Nu vill vi lyfta fram positiva föredömen!

Och de nominerade är …

Under fyra veckor kommer vi att presentera de fjorton fårföretag som tävlar om årets titel.

Först ut är Skaraborgs, Hallands och Södermanlands nominerade.

20 april | Jönköping östra, Västmanland och Kronoberg
27 april | Örebro, Stockholm-Uppsala, Bohuslän och Norra Kalmar
4 maj | Gotland, Jönköping västra, Sjuhärad och Skåne

Inga-Lill och Göran Danefur, Erikshester Gård, Vetlanda

Nominerade av Jönköpings Fåravelsförening

JONKOPINGOST_foto_privat
Paret köpte och startade verksamheten för tiotalet år sedan och har under kort tid byggt upp en avelsbesättning med ett par hundra tackor. Utöver detta har man flyttat ett stort antal hus till gården och driver sommartid ett café på gården.

På gården bedrevs tidigare mjölkproduktion och skepsisen var stor i bygden när paret köpte gården – ”synd med får på en riktig mjölkgård” var en stående kommentar. Idag har man i bygden en helt annan syn på företaget. Se i övrigt hemsidan.

Erikshesters hemsida ››
Facebooksida ››

Motivering:
På kort tid har man byggt upp en av landets bättre Gotlandsfårbesättningar och genom den omfattande verksamheten på gården är man en god ambassadör för svensk fårnäring.

Foto Privat

Najib Rezai, Kärrbo Prästgård, Västerås

Nominerad av Västmanlands Läns Fåravelsförening

Vastmanland_MIABJORKSTROM

Najib har via sitt eget företag köpt tjugofem avelstackor av rasen Gotlandsfår från Kärrbo Prästgård och totalt arrenderar han 30 hektar mark från Prästgården.

Najib Rezai arrenderar även tre hektar odlingsmark för ekologisk grönskasodling. Grönsakerna säljs dels i gårdsbutiken, dels till grossisten Mälardalens frukt & grönt.

Motivering:
Najib är född och uppvuxen i Afghanistan. Familjen arbetade med jordbruk. När han var åtta år drev krig i landet hans familj till Iran, där han senare fick jobb på en plastfabrik. Efter en strapatsrik resa över höga berg till Turkiet och i en överfull båt på Medelhavet vidare mot Grekland kom han till Sverige och Malmö 2010.

Continue Reading →

Jessica Gunnarsson, Nygårds lamm & design, Åseda

Nominerad av Kronobergs Läns Fåravelsförening

KRONOBERG_privat

Verksamheten har på fyra år utvecklats till 25 styck Gotlandstackor samt en bagge och kastrerad “sällskapsbagge”. De lever under vintern i ett modernt fårhus som är uppdelat i två grupper. Under betesperioden har de fullt upp med naturvård i närområdet.

Verksamheten består även av en gårdsbutik i byns byggdegård, där det under sommarhalvåret säljs produkter från de egna fåren blandat med övriga produkter. Samt kaféverksamhet.

Nygårds Facebooksida ››

Motivering:
Jessica lägger mycket energi på att utveckla produkter och sin egen förmåga för att ta till vara på ull och skinn på ett närodlat och traditionellt sätt. Hon kompromissar aldrig med fårens välbefinnande och omsorg vilket gör att de blir väldigt sociala och trevliga att umgås med för såväl barn som gamla.
Continue Reading →

Victoria Gustafsson, Daltorp, Skövde

Nominerad av Skaraborgs Fåravelsförening

SKARABORG_Foto-HakanLjungkvist

Besättnigen består av ca 90 korsningstackkor och ca 15 renrasiga Suffolktackkor. Äldre tackor lammar i en gammal mjölkladugård i februari, medan ungtackorna hålls i två av fyra rundbåghallar och lammar i mars. Alla lamm mönstras och några bra suffolkbaggar brukar riksbedömas och säljas på auktion. De flesta av slaktlammen slaktas redan under sommaren. Flera av tacklammen och en del bagglamm säljs till liv. Till gården hör ca 30 ha åkermark och 5 ha naturbete.

Motivering:
Victoria har en mycket välskött besättning och djuren är av högsta kvalitet inte minst genom ett genomtänkt avelsarbete. Hon följer med stort intresse utvecklingen inom fårområdet och utnyttjar nya rön och egna vunna erfarenheter på ett mycket framgångsrikt sätt.
Continue Reading →

Kristian och Jeanette Carlsson, Öströö Fårfarm, Tvååker

Nominerade av Hallands Fåravelsförening

HALLAND_OfeliaCarlsson3

Kristian och Jeanette har arrenderat gården sedan 1987. Sedan 1990 drivs gården ekologiskt.

Man började i liten skala med några gotlandstackor, och har genom åren utökat och utvecklat sin verksamhet till att idag omfatta ca 550 gotlandstackor, gårdsbutik, hantverksbod, eget slakteri, turistverksamhet, mat, fika och konferens. Allt som fåren ger förädlas och säljs på gården, både kött, chark, skinn- och ullprodukter. På gårdsslakteriet legoslaktas även åt andra djurägare.

Öströö Fårfarm är idag ett stort turistmål, där bland annat den populära lammsafarin lockar, liksom även de vackra omgivningarna i Åkulla bokskogar gör.

Öströös hemsida ››

Motivering:
Öströö Fårfarm är en fantastiskt fin ambassadör för lamm-Sverige. Via den populära lammsafarin har tusentals och åter tusentals stadsbor och barnfamiljer fått en inblick i hur det fungerar på en fårgård, en folkbildningsinsats som heter duga.
Continue Reading →

Karin och Bengt Ericson, Ekeby gård, Eskilstuna

Nominerade av Södermanlands Läns Fåravelsförening

SoDERMANLAND_StinaEricson2

Fårbesättningen består av ca 220 tackor, framförallt av raserna Texel/Dorset. Lamning sker i januari och i april-maj. Uppfödning av slaktlamm med produktion under större delen av året. Lammen levereras till ”Fällmans kött” i Stockholm för direktförsäljning till restaurang. De är med i den sk Fällmansgruppen, där det verkligen krävs kvalitetslamm vid leverans.

Tackorna sätts i fokus på gården. Deras motto är: ”Att serva tackorna, lönar sig”

Motivering:
Med noggrannhet, kunskap, planering, ekonomiskt tänkande och inte minst ett gott djuröga, sköts besättningen oklanderligt i alla lägen.
Continue Reading →