Tranas2020
Far_gif
gimrarna
Wiromin2020_liten
gdjh2015
Siltbergs_banner2020_2
Knarrhult2018
banner_180x120
Fåravelsförbundet180
Banner-2017
Banner_Faravelsforbundet_180x120px_2003
Elitlamm_180x180
ggi_loop
Backa Fårgård
default logo
bildspel_raser_OD
raser_jamtlandsfar
raser_halsingefar
raser_svartnos
raser_rya
raser_finull2
raser_dorper
raser_texel2
raser_dorset
raser_leicester2
raser_gotland
raser_gute
raser_fjallnas
raser_suffolk
raser_kof
raser_findor

SFs Speciella Pris

Svenska Fåravelsförbundets Speciella Pris – för berömvärda insatser inom den svenska fårnäringen.

Från början delades tre priser ut varje år, på de tre baggauktionerna. Priset var då 5 000 kr per pristagare.

År 2012 delades priset inte ut då det beslutades att slå ihop de tre priserna till ett pris med prissumman 15 000 kr, att dela ut årligen i samband med SFs stämma. 2018 sattes prissumman åter till 5 000 kr då det nyinstiftade priset Årets Fårföretagare var med och delade på potten.

2020: Magnus och Margareta Håård
2019: Lena Köster
2018: Marie och Gustav Mandelmann
2017: Föreningen Fårfest i Kil
2016: Ulf Ekholm
2015: Barbro Nord
2014: Erica Lindberg
2013: Eva Alfredsson
2012: –
2011: Magnus Olausson (auktionsutropare Linköpingsauktionen) Ernst Kirschsteiger, Carl Williams
2010: Lennart och Marianne Carlsson, Olof Schwan, Ulf Andreasson
2009: Torgil Möller, Barbro Nord, Jesper Eggertsen
2008: Gunvor Lundqvist, Anders Råsberg, Lennart Söderqvist
2007: Gotlands Ullspinneri, Wålsteds Ullspinneri, Tranås Skinnberedning
2006: Dag Ydrén, Anita Forsberg, Kaj och Ann Sjunnesson
2005: Anna Olsson, Nils-Åke Fag, Marcus Westberg

Hämta bild ››

Fåravelsförbundets Speciella Pris 2020 går till Magnus och Margareta Håård

För deras fantastiska arbete med att återinföra svensk fårsemin.

Många stora framsteg görs av enskilda eldsjälar. Förbundet önskade en svensk fårseminverksamhet – Magnus och Margareta skapade det!

Med stort personligt engagemang och gedigen kunskap har de byggt upp seminverksamheten. Förutom all kunskap så har de också gjort det mesta av det praktiska arbetet med samling, distribution och administration. De har helt enkelt gjort ett storartat arbete!

Om inte Magnus och Margareta hade tagit tag i frågan om fårsemin i Sverige hade vi inte haft någon seminverksamhet idag. Därför får de priset!

MagnusochMargareta

Foto Mika Väisänen

SFs Speciella Pris 2019 till Lena Köster

SFs Speciella Pris utdelades vid Årsstämma 2019 i Dalarna till Lena Köster.

Lena prisas för sitt engagerande arbete med svensk ull. Det var Lena som komponerade ihop Jubileumsullen, som skapades till vårt 100-årsjubileum. Jubileumsullen består av små rutor i valfri teknik i naturfärgad ull, gjorda av många händer från hela landet och av ull från olika fårraser.

Lena_SFsSpeciellaPris2019

Lena Köster till vänster får SFs Speciella Pris av SFs ordförande Gudrun Haglund Eriksson. Foto Einar de Wit

SF:s Speciella pris 2018 till Mandelmanns

För 13:e året i rad delar Svenska Fåravelsförbundet ut ett speciellt pris till någon eller några personer som gjort förtjänstfulla insatser för den svenska fårnäringen.

Det finns egentligen inga kriterier för priset utan styrelsen har fria händer att dela ut priset till den eller de som är lämpliga. Genom åren har priset också gått till vitt skilda pristagare såsom duktiga fårbönder, textilkonstnärer, ullindustrier, scannare och många andra. 2017 gick priset till alla engagerade för Fårfetsen i Kil.

2018 går priset till Marie och Gustav Mandelmann

Mandelmanns

Mandelmanns har blivit hela svenska folkets fårbönder. Foto Cecilia Möller, TV4

Paret Mandelmann har med sitt populära program i TV4 fört in fårskötseln i var mans vardagsrum. De bidrar till den positiva mediavåg som bönder upplever just nu och som gjort att den svenska bonden just nu är en ganska populär figur hos allmänheten.

Paret Mandelmann kunde inte närvara vid prisutdelningen vid SF:s stämma i Borgholm, men Marie Mandelmann låter via telefon hälsa att de blev mycket glada över utmärkelsen.

Juryns motivering:
”På bästa sändningstid visar Mandelsmanns upp sambandet mellan djur och mat på ett rakt och enkelt sätt. Gustav och Marie Mandelmann har skapat en hype kring närproducerade, egenproducerade varor och de har också kortat ner avståndet mellan producent och konsument på ett glatt men ändå seriöst vis.”

Text Einar de Wit

SF:s Speciella Pris 2017 till Fårfest i Kil

100-årsjubilerande SF delade ut priset på sin årsstämma, och det gick till ett helt gäng härliga damer, styrelsen för Fårfest i Kil!

Farfest2017

Fårfest i Kil är ett bra exempel på hur enormt mycket ideellt arbete kan leda till stora förändringar. Fårfesten har vuxit genom alla år, och gjort det av ren glädje och många människors ideella arbete. Nu har Fårfest i Kil blivit Sveriges största fårevent som drar besökare från hela landet. Senaste Fårfesten lockade över 9 000 besökare.

Motiveringen till priset:
”Dessa kvinnor har under många år inspirerat, spridit stor kunskap och fått många människor att tänka vidare och bredare om den svenska ullen, de svenska skinnen och dess användningsområden. De har genom sitt engagemang visat hela fårsverige på ullens och skinnens stora möjligheter.

Det började med två eldsjälar – nu har det utvecklats till Sveriges största mötesplats för får- och hantverksintresserade människor. Och festens symbol, tussriset, börjar nu att sprida sig över hela landet!”

Foto Einar de Wit

SF:s Speciella Pris går 2016 till Ulf Ekholm

2016 ges priset till Ulf Ekholm för hans mångåriga arbete med avel, utbildning och rovdjur.

gotland16_5

Foto: Einar de Wit

Barbro Nord får Fåravelsförbundets speciella pris 2015

Årets värdiga mottagare av SF:s Speciella Pris Barbro Nord tar rörd och förvånad emot utmärkelsen. Till höger vår ordförande Magnus Jönsson.

Erica Lindberg fick Fåravels-förbundets speciella pris

Fåravelsförbundet delar varje år ut ett pris till en person som gjort förtjänstfulla insatser för den svenska fårnäringen.

I år var valet lätt! Få har uträttat så mycket nyttigt för fårbranschen som Erica de senaste åren.

Motiveringen lyder:

“För hennes fantastiska arbete för den svenska fårnäringen under sin tid som lammansvarig på LRF. Med skärpa, entusiasm och en förmåga att få fram människors kompetenser har hon gjort en storartad och varaktig insats för att göra den svenska fårnäringen till en etablerad och lönsam del av svensk jordbruk.

Svenska Fåravelsförbundets styrelse vill på detta sätt tacka Erica för den tid vi fått arbeta tillsammans.”

erica2014

Erica Lindberg, SFs speciella pristagare år 2014.

Foto: Einar de Wit

SF:s speciella pris 2013

2013 års pris tilldelades Eva Alfredson för berömvärda insatser för den svenska fårnäringen.

Eva är en av de svenska lammskinnens främsta ambassadörer och hon har tidigare varit utbildningsansvarig för Stenabyskolans utbildning Läder-Skinn-Päls för mode och accessoarer.

Priset delades ut på stämman i Tylebäck, tyvärr kunde Eva inte närvara på stämman utan medverkade bara på bild.

Foto: Einar de Wit

SF:s pris görs om

Sedan 2005 har Svenska Fåravelsförbundet delat ut priset på de tre baggauktionerna. Priset har gått till personer och företag som gjort gedigna instser för den svenska fårnäringen.

Nu har priset gjorts om och därmed slagits ihop till ett enda stort pris, som kommer att delas ut årligen på stämman. SF:s speciella pris i ny tappning delas för första gången ut på stämman 2013.

SF:s Speciella Pris 2011

Carl Williams

Magnus Olausson

Ernst Kirschsteiger

Foto: Lolo Sörelius

Vid auktionen i Linköping delades priset ut till scannaren Carl Williams. Carl har blivit ”Mr Scanning” i Sverige och han har lyckats introducera ett helt nytt verktyg för fårägarna som många idag anser oumbärlig. Carl kunde inte själv ta emot priset då han så här års är hemma på Nya Zeeland och scannar nötkreatur och får, men han hälsade per telefon att han blev uppriktigt överraskad och glad.

Motiveringen lyder: ”för sitt arbete med att introducera dräktighetsscanning i Sverige. Med sitt genom åren hårda arbete och höga precision har han befäst dräktighetsscanning som ett mycket viktigt verktyg för att öka lönsamheten i de svenska fårbesättningarna.”

Foto: Anders Råsberg

Vissa pristagare blir mer överraskade än andra. Auktionutroparen Magnus Olausson trodde först att det blivit något missförstånd när han kallades upp på scenen av SF:s kassör Maria Edman. Men nu när han efter många års auktionerande på de svenska baggauktionerna går i pension tycker SF,s styrelse att han ska belönas på något sätt.

Motiveringen lyder: ”för sitt genom alla år hängivna arbete som auktionsutropare på de svenska baggauktionerna. Hans yrkesskicklighet har utan tvekan lett till ett högre medelpris på baggarna och en ökad proffesionalism i lammnäringen.”

Foto: Roland Persson / TV 4

Lammskinn och i synnerhet de grå är idag en bristvara då de blivit väldigt populära. Trendtidskrifter och inredningsprogram på TV har hjälp till att skapa denna efterfrågan. Ernst Kirschsteiger är en av dessa kända personer som genom sina program i TV 4 vid många tillfällen använt sig av lammskinn och framhållit dess värde. Han har blivit en god ambassadör för lammskinnen och därför får han priset.

Motiveringen lyder: ”för att han genom sitt speciella engagemang och känsla för färg, form och material på ett naturligt och innovativt sätt fört in de grå pälsskinnen av Gotlandsfår i vacker inredningsmiljö och på så sätt brett och publikt verkat för att höja attraktionskraften i skinnen.”