Sveriges fårgårdar behöver snäppa upp sitt smittskydd

Informationen nedan är en pressrelease som vi skickat ut i hopp om att få hjälp att få ut denna viktiga information till fårägare som vi inte når via våra egna kanaler. Sprid den gärna! (2019-04-01)


Svenska fårägare har varit lyckligt lottade när det gäller allvarliga smittsamma sjukdomar som drabbar får och lamm. Men några av fårvärldens svåraste problem har kommit närmare på sistone. Nyligen upptäcktes en svår klövsjukdom för första gången i Sverige, och parasiter som är resisitenta mot avmaskningsmedel har börjat spridas mellan våra fårgårdar.

Även om vi är vana vid att tänka på smittskydd och djurens hälsa, så har de flesta sjukdomar vi varit vana vid att frukta kunnat behandlas. Men den nya klövsjukdomen CODD (Smittsam digital dermatit) är både mycket smittsam och mycket svår att behandla. Det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar.

Resistenta parasiter upptäcks nu på gårdar runt landet, och vi vet i dagsläget inte hur stort mörkertalet är. Det här är en reell risk att ta på allvar, för alla som har får. Parasiter kan orsaka stort lidande för djuren, och betydande ekonomiska förluster för djurägaren, om de får härja fritt. Men man kan skydda sig! Via länkarna nedan finns samlad information.

Har du 5 eller 1000 får? Det gäller alla!

Det finns drygt 9000 fårgårdar i Sverige och vi behöver alla vara medvetna om de risker som förflyttning av djur mellan gårdarna innebär. Att tänka till lite extra när man besöker andras gårdar eller tar emot besök är lika viktigt.

  • Var försiktig och kritisk vid livdjurköp. Undersök djuren noga och fråga säljaren om djurens hälsa. Be om hälsodeklaration och kräv att få se träckprovsvar och kontroll av att avmaskning fungerat.
  • Håll nya djur i karantän minst tre veckor och följ de rekommendationer som tagits fram av Gård & Djurhälsan.
  • Undersök klövarna och fotbada i karantän.
  • Innan ett nyinköpt djur släpps på bete är det nödvändigt att kontrollera parasitstatus. Skicka träckprov + avmaska dag 1, och kontrollera behandlingseffekten efter 7-10 dagar genom att skicka ett nytt träckprov. Djur inköpta under hösten kollas med fördel även på våren, före betessläpp.
  • Besök inte andra besättningar i era vanliga ladugårdskläder, och kontrollera att besökare på din gård har rena skor.
  • Gå inte upp på slaktbilen och var restriktiv med att låta förarna komma in i stallarna.
  • Håll på 48 timmars regeln om du eller besökare varit utomlands.

Var rädd om era får och lamm! Tänk till lite extra vid livdjursförflyttning och gårdsbesök.

Kontakt och frågor

Gudrun Haglund Eriksson, orförande Svenska Fåravelsförbundet, 0768-48 64 65
Ulf Ekholm, Svenska Fåravelsförbundet, 076-844 49 92

Länkar

CODD – ny klövsjukdom diagnostiserad på svenska får
Resistenta parasiter – de finns i Sverige idag
Inköps- och besöksrutiner för fårbesättningar
Karantänsrekommendationer avseende mag- och tarmparasiter

Saknad_luppl

Var rädd om det du har. Bild Einar de Wit/Anna Bergström | Bilden får användas tillsammans med pressreleasens innehåll | Hämta högupplöst version


Texten är faktagranskad av Gård & Djurhälsan