Annons_Fårpeng_120x180-TRYCK

Tydligare styrning ska utveckla Sveriges djurskyddskontroll

För att få tydligare styrning och stöd inom djurskyddskontrollen stärks nu länsstyrelsernas ledningsrepresentation i rådet för djurskyddskontroll, som är myndigheterna gemensamma råd. Kompetensen inom djurskyddskontrollen är hög men skillnaderna mellan länsstyrelsernas resursåtgång är fortfarande stora.

Jordbruksverket och länsstyrelserna har tillsammans tagit fram mål för djurskyddskontrollen. Enligt målen bör arbetet genomföras på likartat sätt i hela landet.

Stor skillnad mellan länsstyrelserna
Länsstyrelserna gjorde cirka 10 400 djurskyddskontroller under 2018. Det är cirka 440 kontroller färre än under 2017 och cirka 510 färre än under 2016, samtidigt som det idag är fler som arbetar med djurskyddskontroller. Antalet årsarbetskrafter har ökat med 17 stycken mellan 2017 och 2018. Samtidigt är det fortfarande stor skillnad mellan länen i hur lång tid det tar att genomföra olika kontroller.

– Det är en oroande utveckling och orsakerna till det behöver undersökas. Länsstyrelserna verkar vara olika effektiva i kontrollarbetet. Det är däremot positivt att kompetensen inom djurskyddskontrollen är god, säger Katarina Andersson på Jordbruksverket.

Jordbruksverket har genomfört revisioner av länsstyrelserna och en generell slutsats är att det finns en hög kompetens, ett stort engagemang och en delaktighet i arbetet med djurskyddskontrollen. De länsstyrelser som har en tydlig ledning och styrning och kommunicerar ut verksamhetens mål till medarbetarna tenderar generellt att ha en högre måluppfyllelse. Och nu gäller det för myndigheterna att tillsammans att utveckla arbetet.

Hela artikeln
Jordbruksverket: Tydligare styrning ska utveckla Sveriges djurskyddskontroll ››