gdjh2015
Backa Fårgård
ggi_loop
siltbergs hemsida
banner_180x120
Elitlamm_180x180
Stallmästaren web gif
Banner-2017
Knarrhult2018
Far_gif
gimrarna
trns2017
default logo

Medlemsfrågor och utbildning

Ansvarig för frågor som gäller rådgivning och medlemskommunikation
Ulf EkholmUE_mini
076-844 49 92
ekholmulf@hotmail.com

Ansvarig utbildningsfrågor
Claudia DillmannCD_mini
070-231 39 92
claudia@faravelsforbundet.com

För frågor om fakturor, adressändring och liknande kontakta
Maria EdmanME_mini
Tel 072-706 82 62
maria@faravelsforbundet.com

Foderplanering – kompetensutveckling för får och lammproducenter

Svenska Fåravelsförbundet ska under kommande två år, med hjälp av kompetens inom Gård & Djurhälsan fortbilda får och lammproducenter inom ämnet Foderplanering.

Kompetensutveckling i tre steg:
1. Digitala föreläsningar i realtid
2. Stall och gårdsvandringar
3. Lokala träffar/nätverksträffar

Målet med projektet är att fortbilda minst 200 får- och lammproducenter genom minst 20 videokurser/föreläsningar i realtid samt minst 14 gård/stallvandringar.

Projektet genomförs i form av digital föreläsning i realtid där deltagarna kan interagera med föreläsaren och övriga deltagare, uppföljande gård/stallvandringar med fokus på  frågor så som utfodring, bete, lagring, planering och foderproduktion i praktiken samt även ett antal lokala träffar där den kunskap som fångats upp under gårdsvandringen får ytterligare spridning och betydelse.

Genom upplägget av fortbildningen med en kombination av digitala möten, gårdsvandringar och nätverksträffar så når vi ut till många får/lammproducenter. Dessa kommer när projektet är slutfört, att ha ökad kunskap om foderproduktion, betesproduktion, lagring samt foderlogistik för får- och lammgårdar.


Ett sammarbete mellan Svenska Fåravelsförbundet och Gård & Djurhälsan som är möjligt tack vare finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Jordbruksverket.

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färgjordbruksverket

gres2

Foto Elof Nilsson

ULL ULL ULL på Västernorrlands museum

Anna Zetterlund, Länshemslöjdskonsulent i Västernorrland, hart skrivt och berättat om EN DAG OM ULL som hölls den 11 maj på länsmuseet. Arrangörer var Länshemslöjds-konsulenterna i Västernorrland. Tack Anna för text och bild!

västernorrlands museum1

Intresset visade sig vara mycket stort. Vi hade flera hundra besökare under dagen, alla med stort intresse för den svenska ullen. Tanken med dagen var att ullintresserade i Västernorrland skulle inhämta information omkring ull och ullbearbetning, knyta kontakter och utbyta idéer med varandra. I caféet fanns möjlighet att sitta ner och slöjda.

västernorrlands museum2

Några utvalda ullproducenter och ullförädlare från Västernorrland var inbjudna för att sälja sina egna ullprodukter, garn, tovat och skinn.

Vi bjöd på tre föreläsningar:

  • Catrin Åsén – Angermanna alpacka, Härnösand
  • Ingela Fredell – delägare i Ullforum, Jämtland
  • Linnea Sverkersson –  Vård av ulltextilier, textilkonservator Västernorrlands museum

Vi hade tre workshops:

  • Nunotovning
  • Spinna på slända och spinnrock
  • Tova ullkulor

västernorrlands museum7

Vi har under april och maj visat utställningarna ULL FÖR LIVET och FRÅN ROT TILL BARR på museet. Två utställningar om två hållbara, svenska material som kan nyttjas i mycket större utsträckning än vad som görs idag. I samband med detta har vi bjudit in alla elever i åk 3-9 i Västernorrland. Vi har visat utställningarna och pratat om granens och om ullens alla fantastiska egenskaper. De har också fått tova och tälja.

Tack för lånet av Ullbiblioteket!
Anna Zetterlund, Länshemslöjdskonsulent

västernorrlands museum6

västernorrlands museum8

vasternorrlands-museum4

Text och foto Anna Zetterlund

Kocken Sven-Erik Larsson om att förädla nacke, slaksida, revben och baklägg

Text Sven-Erik Larsson, foto Elmia

SvenErikELMIA_LANTBRUK_181024-0254

Tankar kring min matlagningsfilosofi

Jag tycker att man redan i styckboden ska bestämma vad man kommer tillaga för maträtt. Det är när man styckar ut köttet som man skapar möjligheter och begränsningar med rätterna man kan tillaga. Det är också i styckboden som man bestämmer hur man packar, förvarar och eventuellt fryser in köttet.

Jag förespråkar anatomisk styckning. Det vill säga att man skär ut muskel för muskel. Det blir mycket lättare att få ett bra resultat vid matlagningen om hela köttbitens egenskaper är likadana. Det vill säga hur seg eller mör den är, hela biten blir färdig samtidigt och oftast går fler muskelfibrer åt samma håll. Man får en högre kvalitet på slutprodukten på tallriken. Vinsten med detta godare mat och nöjdare konsumenter.

Jag gillar också att man gör det så enkelt som möjligt både i styckbod och köket, att ingen någonstans i förädlingskedjan överarbetar sin del.

Jag tycker att recept ofta är en kompromiss. Det är för många aspekter och förutsättningar som ska stämma överens. Premisserna måste vara väldigt lika för mig och receptförfattaren för att det ska bli ett bra resultat. En tidsangivelse på en koktid i ett recept kan skilja mycket beroende på vilken köttkvalitet, som jag som lagar maten har.

Processbeskrivningar

Jag berättar hellre om en beskrivning av en process, än detaljerat om måttangivelser och recept. Det är viktigt när man lagar mat, att man hela tiden smakar. Då får man mer kunskap om hela processen, så att man redan under matlagningen, vet om man är på rätt spår. Att man också håller koll på hur råvarorna beter sig under tillagningen, detta också för att få erfarenhet.

Fyra fina rätter man kan laga av nacke, revben, slaksida och baklägg kommer att presenteras här på hemsidan. Det är styckdetaljer som annars ofta slutar som färs.

Nacke – Confiterad lammnacke
Slaksida/bringa – Slaksida fylld med citrus, ingefära och timjan
Revben – Äppelmustkokta och grillade revben
Baklägg – Rödvinsbräserad lammlägg

Elmia Lantbruk 2018

Aktiviteten på Lantbruksmässan var ett samarbete mellan Svenska Fåravelsförbundet, Elmia och mig. Det var ett ganska enkelt upplägg. Jag styckade och tillagade lamm på en scen i anslutning till fåravelsförening i hall C. Mässan pågick under tre dagar. Jag körde tre en timmes pass per dag. Så det blev nio timmar på scen under tre dagar. Jag hann med att stycka två lamm, samt att nästan tillaga samtliga styckningsdelar. Det var några delar i bakparten, jag inte hann med att tillaga. Men det jag fokuserade på var de lite mindre publika styckningsdelarna. För att visa hur man kan öka nyttjandegraden på hela djurkroppen. Jag vill visa att dessa styckningsdelar har ett högre värde mat mässigt och definitivt förtjänar ett bättre öde än köttkvarnen.

Presentation av kocken

Jag heter Sven-Erik Larsson och är utbildad kock. Jag arbetar som lärare på restaurangskolan i Töreboda. Undervisar i alla praktiska och teoretiska yrkesämnen samt hemkunskap åk 1-9. De senaste tio åren har jag arbetat som rådgivare åt livsmedelsproducenter. Producentgruppen som jag stöttat är, små och medelstora producenter och vidareförädlare, ofta med en stark lokal förankring och inte sällan ekologiska. Rådgivningen har till största del handlat om produktion, marknad och försäljning. Under dessa år har jag skaffat mig en gedigen kunskap om livsmedel och produktion av livsmedel, tack vare det täta sammaarbetet med producenter. I mitt egna bolag arbetar jag idag med mat i flera olika perspektiv, destinationsutveckling, evenemang, föreläsningar tävlingar som alla har gemenast att maten alltid spelar en central roll.

Kurser & aktiviteter – förslag och idéer till lokala aktiviteter

Vår samling med förslag till aktiviteter och kurser håller på att uppdateras.

Nedan finns länkar till befintliga kurs- och aktivitetsförslag. Vi kommer att fylla på med fler efterhand.

Tips och önskemål
Tipsa oss gärna om kurser som ni hållit och vill dela med er av. Det går också bra att önska sig kursupplägg, hör av er så ska vi försöka plocka fram material som efterfrågas.

Fler kurser
Se också Gård & Djurhälsans kursutbud, de har ett helt batteri av kurser som de kan anlitas att komma och hålla ute i lokalföreningarna.

Högkvalitativa kurser och längre utbildning i småskalig livsmedelsförädling, som chark och mejeri, anordnas av Eldrimner – nationellt centrum för mathantverk.

kurser2018

Förbundssekreterare
Britta Wendelius
076-763 39 80
sekreterare@faravelsforbundet.com

Utbildningsansvarig
Claudia Dillmann
070-231 39 92
claudia@faravelsforbundet.com

Biträdande utbildningsfrågor
Anna Bergström
070-442 68 50
hemsidan@faravelsforbundet.com


kurseraktiviteter2018Hämta hem hela kurshäftet (pdf) ››

Nedan finns kurserna som “lösblad”.

Fårskötsel och djurhälsa

Året med fåret
Friska får!
Hantering av får
Hemslakt och avlivning
Att klippa får
Innan lammen kommer

Lammproduktion

Lönsam lammproduktion

Stängsel och byggnader

Att bygga för får
Stängsel för får

Foder & vall

Foder och vall
Räkna foderstater för får
Vad behöver våmmen?

Avel

Elitlamm

Ull och päls

Pälsmönstring 1
Pälsmönstring 2
Ullmönstring 1
Ullmönstring 2
Att hantera och använda ull
Ull, prova-på-workshop
Skinn, introduktionskurs

Erfa-grupper Lamm

Projektet kommer att pågå under hela 2018 och halva 2019, slutredovisning är 2019-12-31. Projektet består i att skapa Erfagrupper och fysiska möten ute på gård runt om i hela Sverige.

Erfa-gruppmötena har tre olika fokusområden:

  • Byggnader och management (djurvälfärd på stall, hantering av lösgående djur, smittskydd, foderhantering)
  • Lammöverlevnad (avel, urval, skötsel av ungtackan, management & logistik vid dräktighet och lamning)
  • Bete och grassmanagement (parasitkontroll, stressfri hantering av djur på bete, smittskydd)

Det skall bildas 30 st Erfa-grupper runt om i landet dessa kommer att träffas 3 gånger under denna period dvs det blir totalt 90 st Erfa-möten i hela landet med fokus på effektivisering, lönsamhet och produktion. Expertis inom olika områden kommer att vara med vid vissa möten. Detta är ett stort projekt som skall rullas igång och många blir involverade i detta, resultatet blir betydelsefullt för många producenter och för den totala lammproduktionen i landet. Projektpartners är LRF Kött, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lammköttsproducenter. Projektet finansieras av EU-medel från landsbygdsprogrammet.

Projektledare: Theo den Braver. Har du frågor eller förslag till mig så ring eller maila: theo.denbraver@gardochdjurhalsan.se, 070-393 30 89

EU-flaggaEuropeiskajordbruksfondenfarg

Köttskola

Svenskt Kött har skapat en köttskola för dagligvaruhandeln samt intresserade konsumenter. Köttskolan är en gratis och helt öppen digital skola för alla som vill sig mer om kött ur olika perspektiv.

Köttskolan.se samlar och åskådliggör fakta om kött och köttkvalitet på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt. Du får lära dig att välja, laga och hantera kött, kött som näringstätt livsmedel och fördelarna med det svenska köttet.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse.

Utbildningar
Klicka här för att se Köttskolans utbildningar. Du kan börja var du vill. När du genomfört alla kurser i en utbildning kan du välja att göra ett test.

Köttskolan ››

kottskolan

Informationsmaterial – Lamm i Sverige

En affisch om Svensk lammproduktion som redovisar kalla fakta om lammproduktionens möjligheter och svårigheter efterfrågades i samband med 2015 års stämma.

Till Elmia togs en A4-version fram. Nu finns den även i A3, samt i storformat (85 cm x 202 cm) avsett att tryckas på tre stycken så kallade vepor (rollups).

lammsverige

Originalen kan hämtas och användas digitalt, skrivas ut eller tryckas upp på tryckeri. För frågor som gäller tryck eller originalen, kontakta Anna.

A4 och A3
Lamm i Sverige A4 ››
Lamm i Sverige A3 ››

Vepor/rollups
Lamm i Sverige 3 st 85 cm x 202 cm (utan utfall) ››
Lamm i Sverige 3 st 85 cm x 202 cm (med 5 mm utfall) ››

Korta fakta om svensk lammproduktion

Hämta broschyr (pdf)

Svensk lammproduktion har flera fördelar

Korta fakta om svensk lammproduktion är en folder om svensk lammproduktion framtagen av LRF.

Vi har en sund och bra lammproduktion i Sverige. Våra får och lamm går ute på bete hela sommarhalvåret. De förädlar gräs till kött, skinn, ull och fårmjölk för osttillverkning. Svenska får är viktiga för att uppfylla miljö­ kvalitetsmålet ”Ett rikt odlingslandskap” som bland annat innefattar att befintliga ängs­ och betesmarker ska skötas på ett sätt som bevarar deras värden. Får passar på känsliga betesmarker eftersom de inte trampar sönder grässvålen. Resultatet blir ett vackert och öppet landskap såväl på landsbygd som i stad eller stadsnära marker.

Vi föder upp lammen med respekt för djurens behov av naturligt beteende och vi har ett gott djurhälsoläge. Svenska lamm får behålla sina svansar och bagglammen kastreras inte ­ något som i flera stora fårländer görs utan bedövning. All slakt i Sverige sker med bedövning – inga undantag ges – vilket är något som skiljer oss från flera europeiska länder.

Svensk lammproduktion skapar arbetstillfällen på landsbygden – inte enbart inom produktionen utan även inom förädling och turism. Genom att välja svenskt lammkött utvecklas den svenska landsbygden. Dessutom får vi njuta av ett mycket gott och näringsrikt kött!

Ny informationsbroschyr från SF

tackabaggelamm

Svenska Fåravelsförbundet har fått förfrågningar om ett skolmaterial till mellanstadieklasser som de kan använda då de har lantbruksdagar.

Continue Reading →