Ansvariga för rovdjursfrågor
Gudrun Haglund-Eriksson
0583-222 52 alt 0768-48 64 65
gudrun@faravelsforbundet.com
Ulf Ekholm
076-844 49 92
ekholmulf@hotmail.com

Lokalföreningarnas rovdjursansvariga | SFs Rovdjurspolicy | Viltskadecenter |
Länsstyrelsen fick på eftermiddagen den 11 januari, av TV4, ta del av material filmat inifrån ett slakteri som är verksamt i länet. Det som syns på dessa bilder är inget som går i linje med vad lagstiftningen säger. Vi har efter en bedömning av materialet konstaterat flera grova överträdelser samt kunnat verifiera personen på filmerna.
Uppdrag Granskning sänder den 13 januari och den 20 januari två program med fokus på avvikelser i djuromsorg på KRAV-certifierade lantbruk samt avvikelser i hygien och livsmedelssäkerhet på slakterier. Som bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige, välkomnar vi granskningar och tror att det kan göra branschen som helhet än bättre.
2021 gör vi en del ändringar av innehållet i våra paket och kommer också med nya erbjudanden, allt för att du ska kunna skräddarsy efter ditt behov.
Nu är vi redan inne en bit på 2021 och idag är vi glada över att kunna presentera HKScan-koncernens övergripande klimatplan Zero Carbon.
EU:s nya jordbruksbudget kommer innebära förändringar. Enligt LRF är det både på ont och gott.
I början på december lanserades hemsidan klimatsmartarekott.se, ett delmål i projektet Fossilfritt kött som Gotlands Slagteri genomfört tillsammans med Svenskt Butikkött, djuruppfödare på ön och LRF Gotland under två år.
Gotland Grönt Centrum AB har fått finansiering från Leader Gute, och inleder nu ett nytt projekt tillsammans med Gotlands Slagteri, Hencol och intresserade lantbrukare med målet att utveckla den första digitala slaktkedjan för nötkreatur.
Slakteriernas konkurrens är knivskarp. För de stora i branschen, KLS Ugglarps och HK Scan, är samarbeten med regionala slakterier allt viktigare. Och fajten om slaktdjuren kommer inte att svalna under nästa år.
När tävlingen är avslutad kommer vi sammanställa alla röster och presentera vinnarna här på bloggen efter julhelgen. Om du lämnar namn och adress kan du vara med i utlottning av HKScan varucheckar och andra priser.
Den 4 december påbörjar Jordbruksverket slututbetalningarna av 2020 års gårdsstöd samt flera andra jordbrukarstöd och ersättningar. Totalt betalas nästan 10 miljarder kronor ut till Sveriges lantbrukare innan årsskiftet.
Den 31 januari lämnade Storbritannien EU, och vid årsskiftet avslutas den övergångsperiod som följde utträdet. Nu har den brittiska regeringen presenterat delar av den jordbrukspolitik som ska gälla i England därefter.
For years members of the Connecticut Sheep Breeders Association have been working together to shear up interest for sheep in the state and help each other make a little extra money.
HKScans leverantörer har fått ett erbjudande vi att beställa kraftfoderautomaten Advantage feeders till betessäsongen 2021.
Trots två konstaterade vargangrepp mot skånska får avslår länsstyrelsen begäran om att få inleda skyddsjakt.
Tio får i Ravlunda på Österlen har angripits av varg på tisdagen. Det handlar om fyra får som dödats och sex som skadats, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverket har gett forskarna, som räknar ut underlag för länsstyrelsernas beslut om tilldelning under licensjakten på varg, oklara direktiv. Det medger myndigheten som nu har bett forskarna att göra nya beräkningar.
Ett får har dödats, ett skadats och ett djur har försvunnit i ett vargangrepp i Tyringe utanför Hässleholm. Flera vargobservationer har gjorts av ortsbor de senaste dagarna.
Regina Berg driver tillsammans med sin man Oskar Bergsåkersgården i Västerbotten. För tio år sedan började de med 170 tackor, i dag har de 300 och drömmer om att även börja med grönsaker.
I Norderåsen, fyra mil norr om Östersund, ligger fårgården och det nystartade företaget Fåritaget AB. Här läggs nu grunden för en ny generation och gårdens framtid.
Under tiden som länsstyrelsen i går skrev sitt beslut om skyddsjakt på en varg i Halland blev fler får vargangripna inom det område där skyddsjakt nu får bedrivas. Två får blev så svårt skadade att de avlivades.
Ytterligare två angrepp på får har skett i trakterna kring Veddige i Varbergs kommun. Det första under natten till lördagen och det andra upptäcktes under söndagen.
– Det var ingen vacker syn. Jag hade svårt att sova i natt, säger en fårägare i Karl Gustav i Varbergs kommun. Tidigt i går morse vargdödades tre av hans tackor och tre skadades så svårt att de fick avlivas.
En tacka dödades i natt i en hage i Kode, norr om Göteborg. Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland, som under dagen har besiktat skadorna, kan inte utesluta att tackan blev angripen av varg.
Förvaltningsrätten i Luleå har stoppat skyddsjakten på en varg i Jönköpings län, efter att Svenska Rovdjursföreningen har överklagat länsstyrelsens beslut och begärt inhibition.
I går konstaterades att fem får hade dödats eller skadats av varg i Halland, strax öster om området där det till helt nyligen var skyddsjakt på en varg utan att någon varg fälldes.
Sheep farmers are likely to be among the worst hit if the UK leaves the EU without a deal, farmers have said, with estimates showing that as many as 2 million lamb carcasses could go to waste and thousands of farmers could go out of business.
Länsstyrelsen i Jönköpings län har, sedan vargangreppet utanför Hestra tidigare i veckan, återigen och på eget inititativ beslutat om skyddsjakt på en varg i området där man misslyckades med att fälla en varg i augusti.
Tre tackor och fem lamm dödades av varg i Sölje söder om Arvika natten mellan lördag och söndag. I samma område ägde tre vargangrepp under sommaren. Skyddsjakt beviljades, men ingen varg fälldes.
Sex får dödades och ytterligare sex måste avlivas efter ett nytt vargangrepp i lördags i Södermanlands län. Den här gången var det en vargattack mellan Malmköping och Mariefred i Gnesta kommun.
Man har nu bekräftat att det var en ensam varg som rev 130 får på holmar i Björkö i Korsholm under sommaren. Senast en varg dödade får på de här holmarna var på 90-talet, säger jaktchef Stefan Pellas.
Nästa år får totalt 24 vargar fällas i licensjakt i fyra län, enligt länsstyrelsernas beslut. Det är alldeles för få vargar, anser Jägarnas Riksförbund som tänker överklaga beslutet.
Sammanlagt 31 får förlorade den svenske fårbonden Peter Helén efter vargangrepp i Danmark i fredags. Han har får i skogsområdet Stråsö Plantage mellan Holstebro och Ringköbing på Jylland.
I söndags morse upptäcktes att fyra får dödats i en hage med ett 30-tal får, sydväst om Strängnäs. Ett får var så svårt skadat att det avlivades. Länsstyrelsen i Södermanland har besiktat fåren och bekräftar att det var ett vargangrepp.
Brittisk virtuell konferens om djurhälsa.
Jakten på vargen som attackerar får i norra Skåne trappas upp ytterligare. Nu har länsstyrelsen Skåne beslutat att förlänga skyddsjakten och länsstyrelsen i Kronobergs län godkänt skyddsjakt.
Reportage från Marcus och Viktoria Gustavssons lammproduktion i Halland. Börjar 1:50 in i programmet.
Ansvariga för rovdjursfrågor
Gudrun Haglund-Eriksson
0583-222 52 alt 0768-48 64 65
gudrun@faravelsforbundet.com
Ulf Ekholm
076-844 49 92
ekholmulf@hotmail.com
Lokalföreningarnas rovdjursansvariga | SFs Rovdjurspolicy | Viltskadecenter |
Miljödepartementet har givit länsstyrelserna i Dalarnas, Örebro, Västmanlands, Uppsala, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands och Västra Götalands län i uppdrag att redovisa områden för utsättning av genetiskt viktiga vargar.
Vi anser att detta fullständigt äventyrar acceptansen för rovdjurspolitiken. SF har dessutom varken tillfrågats eller informerats.
En skrivelse där vi protesterar mot planerna att flytta och placera ut nya vargar i områden som inte är förberedda för detta har skickats till Regeringskansliet.
Källa De 5 Stora
Simuleringar som SLU-forskare har gjort visar att vargpopulationen mest sannolikt inte kommer att kolonisera Götaland under de närmaste 10-15 åren.
Stora rovdjur återkoloniserar delar av sina historiska utbredningsområden i Europa. Detta skapar stora utmaningar för förvaltningen av dessa arter eftersom detta ofta skapar starka konflikter med människor. Att förstå mekanismerna som styr denna spridningsprocess och kunna förutsäga hur snabbt och var återetableringar sker är viktig information i förvaltningen.
Forskare vid SLU har använt en speciell typ av matematiska simuleringsmodeller för att förstå och kunna förutsäga vargpopulationens fortsatta kolonisering av södra Sverige under de närmaste 10-15 åren. De undersökte bland annat effekten av trafikerade vägar och dödlighet (orsakad av legal och illegal jakt) på kolonisationen av södra Sverige. Simuleringarna visade på en låg effekt av trafikrelaterade barriärer medan omfattningen av dödlighet hade en stark inverkan på möjligheten till kolonisation.
Simuleringarna visade att vargpopulationen mest sannolikt inte kommer att kolonisera den södra landsdelen (Götaland) under de närmaste 10-15 åren. Denna typ av simuleringsmodeller kan utgöra ett viktigt verktyg för förvaltningen att förstå och förutsäga den framtida utvecklingen av olika koloniserande arter.
Läs mer
Läs den vetenskapliga artikeln
En bok på 127 sidor med mjuk pärm. Tryckåret är 2014, men innehållet är fortfarande aktuellt.
Boken kan hämtas gratis som pdf, men medlemmar som föredrar en riktig bok kan köpa den för 120 kr inklusive frakt. Beställ av Britta så meddelar hon Swishnummer för betalning. Är man ännu inte medlem i SF kostar boken pris 200 kr inkl. frakt.
Foto Britta Wendelius
Källa Jordbruksaktuellt
Den 16 september anordnade Svenska Fåravelsförbundet rovdjursvaka för att belysa de problem som rovdjur orsakar för näringen.
– Vi tycker att rovdjurspolitiken har havererat. De beslut som är tagna följs inte upp och verkställs, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet.
Under manifestationen, som anordnades runt om i Sverige, vakade fårägare med familj och bekanta över sina djur i hagen.
– Här i Örebro län var det vakor på åtta platser vad jag vet, eller nio för det var en som vakade över nöt. På evenemangssidan på Facebook hade vi 400 personer runt om i landet som fyllt i att de kommer eller var intresserade, säger hon och tillägger:
– Det här kunde vi göra trots pandemin eftersom vi inte var så många på varje ställe.
Rovdjurspropositionen måste följas
Syftet med vakan var att belysa rovdjursproblematiken, och få action i rovdjurspolitiken.
Hela artikeln
Jordbruksaktuellt: Stor uppmärksamhet för rovdjursvaka ››
Nu tycker vi att det är dags igen. Den 16 september 2020 kl 19–21 vakar vi tillsammans över våra får.
Vi vakar över våra egna djur
Ta gärna hjälp med vakandet från vänner och bekanta och gör det till en trevlig aktivitet. Parallellt med detta arrangeras pressträffar runt om i landet.
Vårt huvudbudskap är att svensk fårnäring har stor potential, att Sverige behöver en inhemsk matproduktion och att både den och biologisk mångfald hotas om vi inte kan bedriva fårskötsel på grund av en ohållbar rovdjurssituation. Vi kommer att belysa hur det är att leva i rovdjursland, och hur den press man upplever påverkar djurägarens vardag på kort och lång sikt.
Bilden är från Rovdjursvaka 2014 och tagen i Mossberga när det vakades över fåren medan solen sjönk. Foto Ingamay Lindgren.
Vad behöver förändras?
Rovdjursvaka på Facebook
För att öka gemenskapen bland oss som samtidigt vakar i hagarna, och för att ge en aning om hur många vi är, så har vi skapat ett event på SFs Facebooksida Rovdjursvaka 2020. Här är alla fårägare och de som sympatiserar med manifestationen välkomna att lägga in en bild och/eller en kort kommentar som ögonblicksbild från vaket i hagen.
Denna sida är inte avsedd för rovdjursdiskussion eller liknande utan enbart ett sätt att visa sitt deltagande i manifestationen. Alla inlägg stridande mot sidans regler kommer att raderas.
Väl mött i fårhagarna!
Informationsmaterial
Rovdjursvaka 2020 – talespunkter
Detta tycker SF om rovdjursförvaltningen
Stängsel till får – vad säger lagen och vad kostar det?
Om fårägares möjligheter att skydda sina djur från rovdjur
Jaktförordningens paragraf 28
Lamm i Sverige – kalla fakta om lammproduktionens möjligheter och svårigheter i A4-format
Fakta om svenska får och lamm
Råd vid mediakontakter
Viltskadecenters publikationer
Mer kommer …
Kontakt
Gudrun Haglund-Eriksson
0768-48 64 65
gudrun@faravelsforbundet.com
Ulf Ekholm
076-844 49 92
ekholmulf@hotmail.com
Lotta Wallberg med vapendragare vakar i Ljusdal 2014. Vi vakar för att få uppmärksamhet i rovdjursfrågan. Mys med fåren, och gärna också med familj/vänner/grannar/inbjudna, ingår i konceptet.
Tisdagens Lantbruksnytt har ett reportage om Rovdjursvaka 2020.
Börja titta en minut in i programmet.
Den 16 september bjuds Sveriges fårägare in till en gemensam rovdjursvaka. Många känner sig svikna av politikerna och tjänstemännen som bestämmer i rovdjursfrågan, enligt Svenska Fåravelsförbundet.
– Nu tycker vi att det måste vara nog. Det är angrepp i hela landet och det händer ingenting. Vi måste få till en skyddsjakt som är värd namnet, säger Gudrun Haglund-Eriksson vid Svenska Fåravelsförbundet.
I år har det skett många uppmärksammade och omfattande rovdjursangrepp mot får i bland annat Halland, Småland, Västerbotten och Uppland.
Nu kraftsamlar näringen till en rovdjursvaka, som pågår under två timmar på kvällen den 16 september ända till mörkret faller.
– Man kommer att sitta i sin egen hage och vaka över sina djur den kvällen, som en ren manifestation. Gärna med andra sympatisörer också, och så får man gärna dela med sig av bilder i sociala medier.
Hela artiklen
ATL: Efter attackerna – fårägare håller rovdjursvaka ››
Källa: Jakt & Jägare
”Helt galet”, enligt Fåravelsförbundets bas.
Att inte länsstyrelsen i Halland på en gång beslutar om skyddsjakt på varg efter att sammanlagt 44 får dödats i tre vargattacker i Veddige är ”helt galet”. Det anser Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande för Svenska Fåravelsförbundet. Hon vill ha en utökad paragraf 28, så att vargar kan spåras och skjutas när de lämnat en hage.
Den vargdrabbade fårägaren i Veddige har cirka 1 000 får. Ska alla hagar ha elstängsel är det cirka två mil som ska stängslas. Gudrun Haglund-Eriksson, basen för Fåravelsförbundet, vänder sig kraftigt mot att länsstyrelsen i Halland kräver att det sätts upp godkända ”rovdjursavvisande” elstängsel innan det kan beslutas om skyddsjakt på varg.
Laddar för ny rovdjursvaka
Den 16 september kommer Fåravelsförbundet att arrangera rovdjursvakor i hagarna igen. Senast det skedde var 2014 och 2015.
– Nu gör vi om den manifestationen för att få fram modiga beslut i vargfrågan. Det går inte att bara lyssna på bevarandesidan i rovdjursfrågorna. Nu gäller det att det värnas om de betande tamdjuren. De behövs. Betet bidrar till den biologiska mångfalden och ger en artrikedom som är större än i regnskogar, argumenterar Gudrun Haglund-Eriksson.
Hela artikeln
Jakt & Jägare: Risar slopad vargjakt i Halland ››
Läs om Rovdjursvaka 2020 ››
Ansvarig för rovdjursfrågor inom SF är Gudrun Haglund-Eriksson tel 0583-222 52 alt 0768-48 64 65.
Om du har frågor om rovdjur i ditt distrikt så kan du vända dig till distriktsföreningens rovdjursansvariga.
Blekinge
Markus Svensson
Kärrabolsv. 60
293 91 Olofström
0723-71 66 84
markus.j.svensson@oktv.se
Bohuslän
Lennart Carlsson
Nordhem 108
444 94 UCKLUM
0303-776178
bohuslamm@outlook.com
Dalarna
Styrselsen gemensamt
Gotland
Björn Eriksson
Gammelgarn, Rommunds 612
623 67 Katthammarsvik
0498-580 24
bjorn.eriksson.gotland@telia.com
Gävleborg
Lotta Wallberg
Onsängsvägen 13 A
827 91 Ljusdal
0651-333 00 alt 0706-75 03 56
lotta@onsang.se
Halland
Nils Anker-Kofoed
Skälstorp 201
311 61 Ullared
Nils.anker.kofoed@gmail.com
Jämtland
Mimmi Flodman
Ytterocke 530
837 91 Mattmar
070-225 37 22
mimmiflodman@hotmail.com
Jönköping
Jan-Erik Hultgren
Lilla Hultatorp 1
570 12 Landsbro
0383-77 00 07
Kronoberg
Knut Lilliebrunner
Sällerbergs Gård 1
341 76 Ryssby
070-384 20 97
lilliebrunner@tele2.se
Norra Kalmar
Mats Farne
Vennebjörke 182
598 94 VIMMERBY
070-311 52 14
info@angbacken.se
Andreas Dynestad
Dynestad Gård
590 90 ANKARSRUM
070-386 22 04
andreas@dynestad.se
Norra Älvsborg
Styrelsen
Norrbotten
Styrelsen
Sjuhärad
Magnus Jonsson
Fänneslunda Hov 101
523 99 Hökerum
0705-54 70 76
jonsson.hov@hotmail.com
Skaraborg
Veronica Nyman
Brunnhem, Kisakulla
521 63 Stenstorp
0736-635566
veronica@villavagnar.com
Skånes Fårintressenter
Jerry Ohlin
Ballingslöv 2278
281 97 Ballingslöv
0709-163744
jerry.ohlin@bredband.net
Ulf Elofsson
Nyåkra 6835
242 92 Hörby
0708260724
ulfelofsson20@hotmail.com
Stockholm-Uppsala
Carl-Johan Paulsson
Flottskärsvägen 73
764 93 Väddö
0708-390359
vaddororab@outlook.com
Södermanland
Eva Henriksson
Ramsta
64033 Bettna
070-3966612
eva.henriksson@telia.com
Södra Kalmar
Styrselsen gemensamt
Värmland
Johan Sandström
Smedstad 412
665 91 Kil
070-658 20 53
smedstadjohan@hotmail.com
Västerbotten
Mats Ängquist
Strömsör 70
905 94 UMEÅ
Tel 090-383 49
mats@angquist.com
Västernorrland
Thomas Eriksson
Åsen 136
860 41 Liden
070-551 67 52
eriksson.halla@gmail.com
Västmanland
Tomas Olsson
Norrby Gård
736 92 KUNGSÖR
070-687 08 61
tomas@norrbylamm.se
Örebro
Ingamay Lindgren
Mossberga Granbergsdal
691 92 Granbergsdal
0586-130 60 alt 0705-88 43 09
kenneth.0586.130@telia.com
Östgötalamm
Björn Johansson
Häggebo vägen 16
610 24 Vikbolandet
0125-503 89, 0708691399
012550389@bahnhof.se
Lyssna här
SR P4 Uppland: Fåravelsförbundet: “Skyddsjakt på varg och mer bidrag behövs” ››
I Askersund hölls i onsdags en träff om varg för politiker på riks, regional och kommunal nivå, initierad av LRF Örebro.
Uppslutningen var enorm, 23 politiker från alla nivåer och nästan alla partier deltog, utom V som inte anmälde sig och KD som lämnade återbud. Det kom även flera journalister till träffen.
Suverän uppslutning och stort intresse för vargfrågan. Foto Carin Grafström
Fårbönder i Örebro län är extra utsatta för vargangrepp. Riksdagen har 2013 beslutat att Sverige ska ha 170-270 vargar för att säkra långsiktig överlevnad av varg i Sverige. Enligt inventeringen i vintras har Sverige ca 365 vargar, nästan 100 individer fler än vad som beslutats. I Örebro län finns idag ca 50 vargar på en yta som motsvarar mindre än 2 % av Sveriges totala yta. I länet har man också hårt tryck av kron- och dovhjort, vildsvin, fåglar och älg som orsakar skador på grödor och skog. Vargen och andra rovdjur orsakar skadar på tamdjur, bidrar till oro för djurhållaren, påverkar investeringsvilja och framtidstro.
LRF har som mål att halvera vildsvinsstammen, vilket är helt nödvändigt. Jakt, natur och rekreation framställs ofta som väldig värdefull, men de bör sättas i förhållande produktionens värde. Enligt uppgift är jakt och rekreations samlade värde 4,7 miljarder, lantbrukets värde 55,7 miljarder och skogsbrukets värde 155 miljarder. En tankeställare!
Frågan till träffens deltagare var hur vi kan öka livsmedelsproduktionen med varg i Örebro län och vi hade tre medskick till politikerna:
Vi var i hagen där Kalle och Anne Dufwa hade ett stort angrepp (29 djur) för två år sedan innanför RAS. Kalle berättade om angreppet och tiden därefter. Hur djuren påverkades, de ekonomiska konsekvenserna, oron och om kontakten med länsstyrelsen, som stöttade och hjälpte till mycket i samband med angreppet.
Askersunds Kommungruppsordförande Janne Lundberg redogjorde runt problemen som 43 utskrämda stutar orsakade förra året, och som det tog 6 veckor att hitta och fånga in.
Vi fick även information om hur Statsstödsreglerna påverkar, bland annat genom sitt maxtak på tre år som gör att man inte får mer bidrag om “man slår i taket”.
Träffen gav mycket bra diskussioner och frågeställningar och flera medskick till riksdagspolitikerna.
Det är inte bara varg som påverkar djurhållning och betesdrift, men det är ofta det som får droppen att rinna över.
Text Gudrun Haglund Eriksson
Källa: SLU Forskningsnytt
Rovdjursangrepp på lantbruksdjur leder till indirekta kostnader för lantbrukare genom ökat arbete och minskad produktivitet. Syftet med vår studie var att undersöka de indirekta kostnaderna för fårbönder i Sverige till följd av rovdjurs angrepp och närvaro. En enkät skickades ut där lantbrukare fick beskriva förhållanden under 2013. Enkäten skickades till 563 fårbönder och 38 procent av dessa svarade.
Resultaten visade att besättningar i områden med hög rovdjurstäthet och angripna besättningar hade cirka 25 procent lägre reproduktion jämfört med besättningar i områden med låg rovdjurstäthet. Lantbrukare som haft angrepp spenderade mer tid på underhåll av staket, att leta efter försvunna djur samt nattintag. Dessa effekter räknades om till kostnader för en genomsnittlig besättning med 31 tackor. Gårdar i områden med hög rovdjurstäthet som inte drabbats av angrepp hade en merkostnad på cirka 230 kronor per tacka, medan gårdar som haft angrepp hade en merkostnad på cirka 710 kronor per tacka. I båda fallen jämförs med gårdar i områden med låg rovdjurstäthet. Fäbodar som haft angrepp hade en merkostnad på cirka 1000 kronor per tacka jämfört med fäbodar som inte angripits.
Om man från politiskt håll vill behålla fårproduktion i rovdjurstäta områden kan det finnas skäl att införa en schablonmässig ersättning för de indirekta kostnader som följer på angrepp och närvaro av rovdjur.
Resultatet från inventeringsperioden 2018/19 visar att det fanns 300 vargar i Sverige. Det är en marginell förändring från förra vintern då inventeringsresultatet visade cirka 305 vargar.
Det totala antalet vargar i Skandinavien inventeringsperioden 2018/19 beräknas till cirka 380 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. Osäker- hetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 300 och 494 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till 300 med ett konfidensintervall mellan 237 och 390. Det är en marginell förändring i Sverige från förra året.
Under inventeringsperioden 1 oktober 2018 – 31 mars 2019 har 10 vargar dokumenterats döda i Sverige. Hur många vargar som dör totalt är okänt eftersom det inte går att hitta alla djur som dör.
Sverige delar vargpopulationen med Norge och den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige koncentrerad till Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län. Vargar som lämnar sitt födelserevir kan röra sig över stora arealer och kan därför dyka upp varsomhelst på den skandinaviska halvön.
Läs mer
Naturvårdsverket: Rovdjursinventering varg 2019 ››